Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Manje bora

Hrana zbog koje brže starimo, ove namirnice trebamo rijetko jesti

Loša prehrana može 'dodati' nekoliko godina više. Evo kako spriječiti brzo starenje

profimedia-0236602654.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Postoji dobar razlog zašto koža izgleda umorno i loše nakon blagdanskih zabava, roštilja ili večeri provedenoj s koktelima. Obično jutro nakon ludih zabava ne uživamo kada se pogledamo u ogledalo. "Ono što jedemo ili pijemo utječe na našu kožu - dobro ili loše", objašnjava dermatolog Ariel Ostad za Health.

Image

Maske čine lice blistavim i brišu bore. Jesi li isprobala ovih deset?

Iako zbog izlazaka i loše hrane nećemo ostarjeti preko noći, kontinuirana loša ishrana može ubrzati procese starenja kože, ali i zuba. Zato u nastavku provjeri koje namirnice treba konzumirati umjereno kako bi tvoje lice i tijelo i tijelo što dulje mladoliko, ali i svježe.

Slatkiši

Opterećenje tijela šećerom može pokrenuti proces koji se naziva glikacija. Kada pojedemo više šećera nego što naše stanice mogu preraditi, višak molekula šećera povezuje se s proteinima. Ovaj proces u konačnici može oštetiti kolagen, a on kožu čini čvrstom i elastičnom.

Naravno, nije iznenađenje da šećer šteti i našim zubima i osmijehu. "Šećer se lijepi za zube, potiče rad bakterija, propadanje i promjenu boje", kaže stomatolog Brian Kantor. Predlaže da nakon slatkog zalogaja isperemo zube vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Alkohol

Zdrava jetra znači zdrava koža. "Kada naša jetra dobro funkcionira, toksini koji bi potencijalno mogli utjecati na kožu izbacuju se prirodnim putem kroz tijelo. No, ako se otrovi nakupljaju u jetri i ne razgrađuju se pravilno, na koži se može razviti niz problema poput akni, bora, opuštenosti", objašnjava dr. Ostad. Alkohol uzrokuje i dehidraciju, ali i loš san. "Problemi sa spavanjem povezani su s borama, neravnomjernom pigmentacijom i smanjenom elastičnošću", kaže dr. Ostad.

shimmer fallback

Bijelo vino

Bijelo vino je u posebnoj kategoriji zbog toga što jako loše utječe na zube. Iako će čaša crnog vina ostaviti tragove na usnama, kiselina u bijelom vinu oštećuje caklinu i na zubima se mogu stvoriti mrlje. Dakle, ako navečer popijemo čašu bijelog vina možda će ujutro naši zubi biti osjetljiviji na kavu. Iako bismo pomislili da je važno odmah oprati zube s četkicom, stručnjaci kažu da je bolje pričekati sat vremena nakon ispijanja vina ili drugih kiselih napitaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Meso s roštilja

Kotlet ili hamburger s roštilja nisu najbolji izbor ako želimo što dulje sačuvati mladolikost. Onaj crni sloj koji nastaje pripremom može biti jako štetan. Sadrži elemente koji mogu stvoriti upalu što razgrađuje kolagen u koži. Možda se ne moramo odreći roštilja, ali važno je da maknemo onaj crni sloj na namirnicama.

shimmer fallback

Crveno meso

Masno meso oslobađa slobodne radikale, a oni štete zdravim stanicama u našem tijelu. Ovaj proces na kraju utječe na sposobnost naše kože da se zaštititi i generira kolagen.

Iako je tu i tamo sasvim u redu pojesti hamburger, nije dobro konzumaciju crvenog mesa uvesti u svakodnevnu naviku. "Bolje je jesti meso sa što manje masnoća poput puretine ili piletine", objašnjava dr. Ostad. Vrlo je važno napuniti hladnjak i antioksidansima.

Energetska pića

Zbog energetskih pića možemo se osjećati vrlo poletno, ali nikako nisu dobri za naše zube. Energetska pića uništavaju caklinu jer su izložena različitim kiselinama u ovim pićima. Nikako ne smijemo zaboraviti da su naši zubi osjetljiviji i da se lakše stvaraju mrlje. Ako već želimo popiti energetsko piće možemo koristiti slamku i tako spasiti zube.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Kava i pića s kofeinom

"Kofein je poput bilo kojeg drugog diuretika, zbog njega naše tijelo izbacuje tekućinu i ostaje bez dovoljno vlage. A to uključuje i našu kožu", objašnjava dr. Hirsch te dodaje da će koža izgledati starije. Vrlo je važno pazi koliko unosimo kofeina u pićima poput kave ili nekim drugim napicima. No, kako kaže dalje liječnik vrlo je važno i dobro hidratizirati kožu s kremama koje sadrže hijaluronsku kiselinu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.