Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Bolest modernog čovjeka

5 znakova koji pokazuju da trebaš provjeriti razinu šećera u krvi

Dijabetes je sve češća bolest, a kako bi se otkrila na vrijeme važno je obratiti pažnju na signale koje tijelo šalje

imani-bahati-L1kLSwdclYQ-unsplash (1).jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Kada se rade pretrage krvi uglavnom se najviše gledaju brojevi u rubrici za kolesterol. Radi se o vrlo važnim brojevima za naše zdravlje, ali treba obratiti pozornost i na druge rubrike. Razina šećera u krvi je također vrlo važna, a permanentno visoka razina šećera (glukoze) u krvi može dovesti do razvoja dijabetesa. Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest u kojoj je razina šećera u krvi povišena.

Image

Smjernice za pravilnu prehranu kod dijabetesa

Radi se o cijelom procesu u tijelu koji ne funkcionira dobro. Većina hrane se u tijelu pretvara u glukozu koje tijelo koristi za energiju. Gušterača proizvodi inzulin koji regulira razinu šećera u krvi i omogućuje šećeru da uđe u stanice gdje se pretvara u energiju, a višak odlazi i mišiće i jetru. Kada inzulina nema dovoljno, šećer ne ulazi u stanice nego ostaje u krvi i dolazi do razboja dijabetesa. Kod dijabetesa tipa 1 gušterača ne proizvodi inzulin, a kod tipa 2 smanjen je učinak inzulina. Postoje još neke vrste ove bolesti, ali danas je najrašireniji dijabetes tipa 2.

shimmer fallback

Kako bi se bolest preduhitrila, potrebno je raditi redovite kontrole razine šećera, u krvi, ali je također važno pratiti signale koje nam tijelo šalje. Stoga, ako primijetiš sljedeće znakove važno je javiti se svom liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Rane koje sporo zacjeljuju

Rane ili posjekotine koje sporo zacjeljuju mogu biti znak da je razina šećera u krvi viša. Previsoka razina šećera u krvi može uzrokovati oštećenje stijenki arterija i sužavanje, a time se ugrožava cirkulacija krvi i hranjivih tvari koje su potrebne za zacjeljivanje rana.

shimmer fallback

Česte infekcije kože

Česte infekcije na koži također mogu biti znak da je razina šećera u krvi previsoka. Također uzrok može biti i oslabljen imunološki sustav zbog prevelike količine šećera u krvi.

shimmer fallback

Različite senzacije u nogama i rukama

Visoka razina šećera u krvi može oštetiti živce u cijelom tijelu, stanje koje se naziva dijabetička neuropatija. Najčešći oblik je periferna neuropatija koja zahvaća stopala, noge, šake i ruke. U tim dijelovima tijela mogu se osjećati trnci, žarenje, smanjena osjetljivost na bol ili promjene temperature, grčevi ili oštra bol. Koža može biti suha ili topla, a ovi simptomi se pogoršavaju u večernjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Iznenadni gubitak kilograma

Ljudi koji imaju visoku razinu šećera u krvi mogu stalno osjećati glad. Šećer u krvi sprječava tijelo da koristi glukozu kao gorivo pa tijelo traži više hrane. Međutim i veći unos hrane može dovesti do gubitka kilograma jer tijelo počinje sagorijevati zalihe masti za energiju.

shimmer fallback

Zamagljen vid

Visoka razina šećera u krvi može uzrokovati naticanje i iskrivljenje leća oka što dovodi do zamagljenog ili dvostrukog vida. Također dijabetes može stvoriti probleme s krvnih žilama u mrežnici što dovodi do problema s vidom i stanja koje se naziva dijabetička retinopatija.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.