Čudesan grčki jogurt: 11 načina na koje ga možeš koristiti

Ovaj kremasti jogurt bogat proteinima može biti dio doručka, umaka, zdravog deserta ili čak beauty rutine

Čudesan grčki jogurt: 11 načina na koje ga možeš koristiti

Grčki jogurt je odličan izvor kalcija i proteina te je sam po sebi impresivna riznica hranjivih tvari, ali ono zbog čega ga dodatno obožavamo je njegova nevjerojatna i raznolika upotrebljivost, jer zbog svoje kremaste teksture može biti dio brojnih recepata - slatkih ili slanih. 

Otkud početi? Osim što u grčkom jogurtu možemo uživati kao u jednostavnom proteinskom međuobroku, ovaj kremasti jogurt može biti dio doručka, umaka, zdravog deserta ili čak dio beauty rutine. Mi smo izdvojile nekoliko najzanimljivijih načina na koje ga možeš koristiti.

Image

Zdravi recepti za brz i ukusan doručak

Zamijeni kiselo vrhnje s običnim grčkim jogurtom

Kiselo vrhnje je ukusni dodatak mnogim jelima, od tortilja do pečenih krumpira, ali sadrži velike količine masti. Zamjenom kiselog vrhnja s grčkim jogurtom dobit ćeš isti okus i sličnu teksturu, a istovremeno uživati u manje masnoća i više proteina.  

Napravi zdravije makarone sa sirom

Image

(Foto: Depositphotos)


Makaroni sa sirom jedno su od onih jela kojem se svi rado vraćamo kada smo u potrazi za jednostavnim i finim obrokom. Ali koliko god makaroni sa sirom bili ukusni, ovo jelo jako često sadrži velike količine maslaca, mlijeka, kiselog vrhnja i/ili vrhnja za kuhanje. Ako želiš laganiju verziju, uz svježi sir dodaj grčki jogurt i začine po želji i dalje uživaj u punom okusu, kremastoj teksturi, ali na puno zdraviji način

Dodaj ga u dresing za salatu

Neki od najpopularnijih dresinga za salatu uključuju majonezu i vrhnje, ali za puno zdraviju verziju možeš napraviti dresing s grčkim jogurtom, začinima, limunovim sokom i po želji dodati ocat i/ili ulje. 

Cheesecake s grčkim jogurtom

Image

(Foto: Pixabay)


U receptima za cheececake često se nalaze sastojci poput kiselog vrhnja ili vrhnja za šlag, a njih jednostavno možeš zamijeniti s grčkim jogurtom, dodati voće po izboru i uživati u laganijem, a jednako ukusnom cheesecakeu.

'Pahuljasta' kajgana

Kuhar Gordon Ramsay poznat je po mnogim stvarima, a kremasta 'pahuljasta' kajgana jedna je od njih. Iako on u svom receptu koristi 'crème fraîche' (koji uključuje mlaćenicu i vrhnje) kako bi postigao kremastu teksturu - ovaj sastojak možeš zamijeniti s grčkim jogurtom i dobiti jednako kremastu 'pahuljastu' kajganu.

Njegov recept uključuje:

  • 6 jaja
  • 15 g maslaca
  • sol, papar
  • crème fraîche (odnosno u našoj verziji - grčki jogurt)
  • vlasac

Priprema:

1. Razbij šest jaja u lončiću. Dodaj maslac i uz kontinuirano miješanje kuhaj na jakoj vatri. Koristi gumenu špatulu, ali nemoj mutiti, već odvajaj jaja i maslac s dna lončića sa špatulom. 

2. Nakon tridesetak sekundi, odmakni lončić s vatre, ali nastavi miješati. Nakon deset sekundi, vrati ga natrag na štednjak. Ovaj postupak ponavljaj tri minute.

3. U zadnjoj minuti lagano začini jaja, a za kremastu teksturu dodaj žlicu grčkog jogurta. Posluži s nasjeckanim vlascem.

Grčki jogurt kao sastojak domaćeg kruha

Jednostavno tijesto koje uključuje brašno za dizana tijesta i grčki jogurt fantastična je baza za kruh, tijesto za pizzu ili peciva

Lagana, ali kremasta glazura

Image


Grčki jogurt odličan je dodatak glazurama, a jedan od najjednostavnijih recepata uključuje kombinaciju grčkog jogurta, šećer u prahu i ekstrakt vanilije koju treba dobro izmiksati te ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta prije upotrebe. Iako i dalje ima šećera u sebi, ovakva glazura definitivno je zdravija od onih kupljenih. 

Kao zamjena za majonezu 

Francuska salata ili slične salate s jajima često sadrže velike količine nezdrave majoneze, a želiš li ove salate učiniti zdravijima, grčki jogurt puno je bolja opcija od majoneze. Dodaj uz to i koju žličicu senfa i imaš super bazu za sendvič.

Učini kremaste juhe zdravijima

Neke od naših najdražih juha su upravo one kremaste - ona s brokulom, butternut tikvom ili s gljivama - a umjesto vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja, u njih dodaj grčki jogurt kako bi postigla sličnu teksturu i okus u zdravijoj varijanti.  

Grčki jogurt kao maska za lice

Image

(Foto: Depositphotos)

Osim što je odlični dodatak brojnim jelima, grčki jogurt ima i neke prednosti kad je u pitanju njega naše kože. Mliječna kiselina u njemu može 'otopiti' mrtve stanice i na taj način rezultirati mekšom i glađom kožom, a cink može pomoći u zacjeljivanju akni.

Pomoć za opekline od sunca

Naravno, krema s visokim zaštitnim faktorom najbolja je zaštita od jakog sunčevog svjetla, ali opekline od sunca ponekad se ipak dogode, ostavljajući nas u neugodnim bolovima. Osim odličnog aloe vera gela, grčki jogurt također ti može pomoći u trenutnom ublažavanju opeklina, ali i potaknuti hidrataciju.