Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Hajdemo u planine!

Četiri razloga zašto je boravak u planinama odličan za zdravlje

Planinarenje, boravak na svježem zraku i u prirodi ima iznimne koristi za naše tijelo, ali i psihu. Donosimo ti razloge zbog kojih bi već sad trebala početi planirati svoje vikend putovanje u planine.

pexels-andre-furtado-2916820.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Iako su se nedavno otvorile teretane i sportski centri mi ti i dalje preporučamo da uživaš u aktivnostima na zraku. Outdoor sportovi nude sve što i oni dvoranski, a uz to će ti pomoći da upiješ dovoljno vitamina D, nadišeš se svježeg zraka te ponovno povežeš s prirodom. Jedna od najpopularnijih outdoor aktivnosti svakako je planinarenje, koje jamči aktivaciju svih skupina mišića, ali i mir za kojim često žudimo tijekom radnog tjedna.

Image
Aktivira sve mišiće

Izvježbaj cijelo tijelo u samo jednoj minuti ovom laganom vježbom

Naime, istraživanja i psihološke studije pokazuju kako je za ljudsko mentalno zdravlje i opću sreću u životu boravak u prirodi iznimno važan. Baš zato ti donosimo razloge zbog kojih bi već danas trebala početi planirati planinarenje i istraživati planinarske ture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Planinarenje smanjuje stres i ublažava simptome anksioznosti

Ljudski život naporniji je sada nego ikada prije. Osmosatni poslovi, puni društveni kalendari i svakodnevni životni stresovi dovoljni su da ljudi budu konstantno "napeti." Šetnja po planini snižava krvni tlak i razinu kortizola stvarajući smirujući učinak koji samo priroda može ponuditi. Izlaskom u prirodu smanjuju se negativni misaoni obrasci koji ti se iznova i iznova "motaju" po glavi, poput razmišljanja o svemu što misliš da nije u redu s tvojim životom. Nikad ne podcjenjuj "efekt sreće" boravka na otvorenom. Uz to, dokazano je i da planinarenje smanjuje anksioznost. Stoga, za prirodno ublažavanje stresa i trenutno poboljšanje raspoloženja uputi se na najbližu planinu.

shimmer fallback

Aktivira cijelo tijelo

Ako želiš definirati tijelo, a istovremeno ne boraviti i zagušljivim teretanama, razmisli o planinarenju. Samo jedan sat trekkinga, koji je mješavina pješačenja i planirarenja, može sagorjeti preko 500 kalorija, ovisno o težini uspona i težini rusaka kojeg nosiš. Pješačke staze često su "mekše" za zglobove od asfalta ili betona zbog čega su bolje za gležnjeve i koljena u usporedbi s trčanjem. Ako se penješ uzbrdo rezultati za mršavljenje su još bolji. Ne samo da sagorijevaš kalorije, nego je uspon sam po sebi saveznik gubitka težine. Planinarenje kao kardio aktivnost kombinira uključivanje svih mišićnih skupina tijela, a istovremeno opušta um. Može li bolje?

shimmer fallback

Planinarenje povećava bliskost s prirodom i saom sobom

Kad se uputiš na planinu, na novu stazu kojom još nisi prošla, svakoga puta vraćaš se kući s novom spoznajom, s obnovljenim poštovanjem Majke prirode. Povećanje pozitivnih emocija potiče tako osjećaj zahvalnosti i povećava velikodušnost prema onome što se nalaze oko tebe. Kada si u strci, pod stresom, nemaš vremena za razmišljanje i treba ti "punjenje baterija" odlična ideja upravo je odlazak na planinarenje kako bi razbistrila svoj um. Sve što trebaš je odvojiti malo vremena i usmjeriti se na svoje osjećaje, a najbolje mjesto da to učiniš je na većoj nadmorskoj visini - u miru i tišini, okružena prirodom i čistim zrakom.

shimmer fallback

Planinarenje može pozitivno utjecati na tvoj društveni život

Iako odlazak na samostalnu šetnju u planine može biti odlično, duhovno, iskustvo, odlazak s prijateljima također može biti vrhunska ideja. Pješačenje će vam dati priliku za razgovor i ponovno zbližavanje, a rezultirat će stvaranjem novih uspomena. Redoviti odlasci na planinarenje u društvu pomoći će ti u jačanju prijateljskih odnosa dok istovremeno radiš na fizičkoj formi. Razgovori s ljudima koji se bave planinarenjem pomoći će ti i da se dodatno motiviraš i usvojiš tjelesnu aktivnost kao bitan dio života, a ne samo kao obavezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.