Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Važni znakovi

Bol u prsima – simptomi koje ne smiješ ignorirati

Bol ili nelagodu u prsima nikada ne smijemo ignorirati, a ako su se pojavili dolje navedeni simptomi važno je javiti se liječniku

profimedia-0279972655.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Često ćemo osjetiti kako nas bole različiti dijelovi tijela ili kao da nas nešto probada i nećemo se uzrujati jer znamo što je tome uzrok ili ćemo posjetiti liječnika ako nismo sigurne. No na riječi "bol u prsima" osjetit ćemo nelagodu jer se bojimo da se radi o srčanim problemima ili možda plućima. Liječnici objašnjavaju kada je važno reagirati i obavezno otići na pregled. Nelagoda ili bol u prsima može biti simptom različitih zdravstvenih problema.

Image
'Beri šljive, čupaj travu'

Čim se probudiš, istegni se. Dan će ti odmah biti bolji

"Važno je procijeniti o kakvoj se boli ili nelagodi u prsima radi kako bi se isključile najteže bolesti", objasnila je liječnica obiteljske medicine Carolyn Kaloostian za HuffPost. Ni jednu vrstu boli u prsima ne treba ignorirati, ali ovo su simptomi zbog kojih se obavezno treba javiti liječniku:

Bol koja se pojačava kroz određeno vrijeme ili koju osjećamo čak i kada se odmaramo

Prema kardiologu Nicholasu Leeperu liječnici su zabrinuti kada se pacijentu bolovi ili stezanje u prsima pogoršava tijekom nekoliko dana ili tjedana. Također bismo se trebali javiti liječniku kada se događa "bol u mirovanju", znači simptomi postoje i kada nema naprezanja. Ovo bi mogao biti znak da postoje srčani problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Osjećaj kao da ti netko sjedi na prsima

Nelagoda u prsima može biti posljedica blokade protoka krvi u srce što može rezultirati anginom ili ishemijom miokarda odnosno srčanim udarom. Može se osjećati nelagoda poput stezanja ili težine, gotovo kao da netko sjedi na prsima, objašnjava Leeper, ili se ponekad može pojaviti kao oštra ili tupa bol ili nelagoda.

U nekim slučajevima mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput nelagode koja se širi na čeljust ili lijevom rukom, ostajanje bez daha, nemogućnost vježbanja, lupanje srca ili vrtoglavica. Kaloostian je naglasio da se srčani napadi mogu dogoditi čak i bez neugodnosti u prsima.

shimmer fallback

Oštra bol kod udaha ili dok ležiš na boku

Ako se nelagoda pogorša kod dubokog udaha ili tijekom ležanja na lijevom boku, to može ukazivati ​​na perikarditis (upalu vrećice koja "drži" srce), objašnjava liječnica je Ethel Frese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Oštru bol ili pritisak mogu uzrokovati perikarditis, miokarditis (upala srčanog mišića), kardiomiopatija (slabljenje srčanog mišića) i drugi ozbiljni problemi sa srcem. Bolovi u prsima na različite se načine predstavljaju kardiovaskularne probleme, zato je važno obratiti se liječniku kako bi utvrdili točan uzrok.

shimmer fallback

Bol se pojavljuje ako se pritisne ovo područje

Bolovi u prsima također mogu biti uzrokovani oštećenjem ili upalom mišića, zglobova, kostiju ili vezivnog tkiva, kaže Frese. To može ukazivati ​​na to da imamo problema s napregnutim ili potrganim mišićem, frakturom rebra ili kostohondritisom.

Obično se možemo sjetiti kada smo možda pretjerali s nekom aktivnošću i potencijalno ozlijedili određeno područje, na primjer ako smo povećali opterećenje tijekom vježbanja. "Ako bol izazivaju mišići ili kosti gotovo uvijek će se pojaviti ako pritisnemo ovo područje. Dakle, ako je rebro slomljeno, boljet će tijekom pritiska", objašnjava Frese.

Ova vrsta nelagode u prsima pogoršat će ako je aktivan taj dio tijela, a ne koristiti se neke drugi dio poput nogu. Ako se prestane pomicati bolno područje bol će nestati. Naravno, važno se javiti liječniku kako bi utvrdio točan uzrok boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Intenzivna bol pri dubokom udahu ili bol u ramenu

shimmer fallback

Problemi s plućima mogu uzrokovati pritisak u prsima ili bol, a ti su znakovi obično povezani i s našim disanjem. Bol koja se pogoršava dubokim disanjem može ukazivati ​​na upalu u sluznici pluća, poznatu kao pleuritis, kaže Frese. Kada se to dogodi, također možemo osjetiti bol u ramenu.

Prema Kaloostianu, bol u prsima ili pritisak mogu se pojaviti prije napada astme, kod upale pluća ili kada ugrušak začepi krvne žile u plućima.

Osjećaj peckanja u prsima ili okolnim područjima

Problemi s probavnim sustavom mogu stvoriti bolove u prsima koji se obično osjećaju kao peckanje ili stezanje. Puknuće jednjaka, refluks ili peptični ulkus (čir koji se razvija na želucu ili tankom crijevu) mogu uzrokovati nelagodu.

Ako se ispostavi da je problem u probavnom sustavu, liječnik će vjerojatno propisati ciljane lijekove. Liječnik također može savjetovati izbjegavanje teških i začinjenih jela prije spavanja i podizanje glave tijekom ležanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Iznenadna stezanje uz otežano disanje i lupanje srca

shimmer fallback

Bolovi u prsima mogu biti simptom anksioznosti ili se mogu javiti kod napada panike, a mogu biti povezani s otežanim disanjem, lupanjem srca i znojenjem. Mnogi ljudi koji to prije nisu doživjeli mogu pomisliti da imaju srčani udar jer simptomi mogu biti slični. Nakon utvrđivanja ima li fizičkih problema, važno se javiti liječniku kako bi se naučile tehnike opuštanja.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.