Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Koliko je opasno?

Kako prepoznati je li bol u prsima uzrokovana srčanim udarom ili ipak nečim drugim?

Brojna zdravstvena stanja imitiraju bolove slične infarktu, i vrlo je važno znati simptome svake od njih kako ne bi zanemarili ozbiljnost situacije

profimedia-0279972655.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Bolovi u prsima česta su pojava, u najboljem slučaju su potpuno bezopasni i zanemarivi, a u najgorem su zabrinjavajući znakovi upozorenja. Neki od uzroka su banalni poput malih ozljeda ili bolnih mišića, a s druge strane postoje oni vrlo ozbiljni poput srčanog udara.

Image

Bolovi koje ne biste smjeli ignorirati

Bol u prsima najčešći je razlog posjete hitnoj službi i važno je razlikovati opasnu bol od one bezopasne. Srčani udar ubojica je broj jedan u svijetu i u Hrvatskoj, a uzrokova ne naglim začepljenjem jedne od triju krvnih žila koje hrane srčani mišić. Brojna zdravstvena stanja imitiraju bolove slične infarktu, i vrlo je važno znati simptome svake od njih kako ne bi zanemarili ozbiljnost situacije.

Kod srčanog udara bol je nagla i intenzivna a pojavljuje se na sredini prsiju ili s lijeve strane prsnog koša. Često se širi prema vratu, lijevom ramenu i ruci a može se osjetiti i kao trnci koji prolaze kroz čitavu ruku. Ova bol ne jenjava i ne mijenja intenzitet pri promjeni položaja ili pokreta. Često traje dulje od 20 minuta i tada počinje jenjavati. Kako bi na vrijeme prepoznala ozbiljnost situacije, važno je znati bitne razlike između bezazlenih i opasnih simptoma bolova u prsima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Refluks

Ovo je potpuno bezazleno medicinsko stanje a javlja se kada se sadržaj želuca vraća u jednjak i pritom izaziva žgaravicu, povraćanje, bolno gutanje, pa i bolove u prsima koji se lako mogu zamijeniti za ozbiljne tegobe izazvane predinfarktnim ili infarktnim stanjem. Zato je potrebno popratiti ostale simptome kako bi bila sigurna da se ne radi o vrlo ozbiljnom
srčanom udaru.

shimmer fallback

Astma

Astma je upala dišnih puteva izazvana raznim podražajima a simptomi se vrlo lako mogu zamijeniti sa srčanim udarom. Manifestira kao stezanje u prsištu, stoga ne čudi da mnogi prvo pomisle najgore, ali osluškuj svoje tijelo, jer za astmu je karakteristično i pištanje prilikom udaha i izdaha.

shimmer fallback

Anksioznost

Anksiozni napadaji, kao i mnoge psihičke bolesti, mogu uzrokovati fizičke nuspojave. Jedna od njih je i bol u prsima koja se vrlo lako zamijeni za predinfarktnu bol, a manifestira se kao bol koja se provlači kroz čitav prsni koš praćena jakim srčanim ritmom. Uz to, anksiozni napadaji često su praćeni mentalnim konfuzijama, razmišljanjima i unutarnjoj borbi koju osoba vodi sama sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Upala mišića

Nakon napornog vježbanja ili rada, može dogoditi da se upale mišići prsnog koša što dovodi do jake boli posebno prilikom udaha i izdaha. Bol je slična onoj infarktnoj, ali se njezin intenzitet mijenja prilikom udaha i izdaha što nije slučaj kod srčanih bolesti.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.