Bill Tara: Makrobiotika kao put iscjeljenja

U Makronovi gostuje Bill Tara, jedan od vodećih stručnjaka makrobiotike

Bill Tara, jedan od vodećih stručnjaka makrobiotike, gostuje u Makronovi od 6. do 8. svibnja. Već više od 40 godina on zagovara prirodni pristup zdravlju i življenju i uvijek polazi od vlastitog iskustva. Makrobiotičku filozofiju sagledava u kontekstu modernog života i kulture, promišlja o stanju u svijetu. U više od 20 zemalja podučava i razvija poslovne i edukacijske projekte.

Kao jedan od najvećih izazova suvremenog društva smatra stvaranje održive osobne ekologije čovjeka i poziva nas na razmatranje dramatičnog utjecaja našeg životnog stila na promjene u našem okolišu, tj. ideja koje pokreću suvremeno društvo te nudi praktične strategije pomoću kojih možemo živjeti puni poštovanja prema životu.

Makrobiotički pristup pruža nam odlične smjernice za održavanje zdravlja, a ono ovisi o našim navikama. Skloni smo slijediti obrasce koji podržavaju zdravlje i dobrobit ili pak izazivaju bolest i nesreću. Bill Tara će na gostovanju predstaviti deset zdravih navika koje se provlače kroz sve aspekte našeg življenja i  provjereno donose zdraviji život.

• Kako i zašto ste posvetili svoj rad i život makrobiotici?
Kad sam bio uveden u makrobiotiku sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, bio sam redatelj u kazalištu. Volio sam svoj posao, ali mi je nešto nedostajalo. Izvan kazališta interesirale su me filozofija i ekologija. Svidjela mi se filozofija makrobiotike - ideja da bismo se mogli više uskladiti s prirodom i steći stupanj duhovnog mira kroz nešto tako jednostavno kao što je promjena načina prehrane i življenja. Pokazalo se da je ipak malo složenije od toga, ali sam bio inspiriran svojim osobnim iskustvom. Smršavio sam, postao vitalniji i izliječio se od nekih zabrinjavajućih zdravstvenih problema. Sve se to dogodilo u roku od nekoliko mjeseci na koje sam gledao kao na eksperiment. Kada sam počeo dublje proučavati, otkrio sam da se načela makrobiotike mogu primijeniti na svaku situaciju te da dijeljenje ovih informacija drugima ima brojne prednosti.

• Što vas inspirira u radu?
Viđam ljude koji su izgubili nadu za svoje zdravlje kako se sami izlječuju i imam priliku predstavljati ideje koje potvrđuju život mnogim ljudima koji su nezadovoljni svojim životom.
Moja su primarna inspiracija mladi ljudi koji se zauzimaju za socijalno i ekološko zdravlje. Oni su budućnost planeta.

• Kako vi definirate makrobiotiku?
Makrobiotika je življenje puno poštovanja prema životu. Mi često živimo kao da nam ništa nije važno - možemo zanemariti naše vlastito zdravlje, zanemarujemo utjecaj naših djela na druge i zanemarujemo učinak naših djela na planetu.
Makrobiotika se može koristiti kako bi se suočili s ovim zanemarivanjima, ona pruža neka rješenja za zdraviji i životno poticajan način postojanja. To je dio pokreta koji ponovno procjenjuje način na koji živimo i čini da naši svakodnevni postupci pozitivno utječu na zdravlje, socijalnu pravdu i ljudsku ekologiju.

• Može li hrana promijeniti naše ponašanje i sposobnosti (poput kreativnosti, koncentracije ...), te poboljšati cjelokupno zdravlje?
Zaboravljamo da hrana, zrak i voda osiguravaju osnovne sastojke našem tijelu. Ovo diktira kvalitetu naše krvi, a mozak je organ koji je najosjetljiviji na kemiju krvi. To ne znači da je hrana jedini faktor koji utječe na ponašanje, ali je vrlo važan.
Mnoge kemikalije koje se često koriste kao prehrambeni aditivi su poznati iritanti živčanog sustava i utječu na funkcije živčanog sustava i mozga.

• Suvremeni svijet je ispunjen stresom (posao, stil života ...). Možemo li ga se riješiti uz pomoć hrane?
Kao što je gore navedeno, hrana koju jedemo ima dubok utjecaj na živčani sustav. Svi znamo da kada se ne osjećamo dobro, drugačije reagiramo na uobičajene podražaje nego kada smo zdravi. Čak i kada se radi o nečem tako jednostavnom poput prehlade, imamo smanjen otpor na izazove što može izazvati promjenu.
Hrana je samo jedan alat, ali je vrlo bitan i često zanemarivan. Zdravlje ima veze sa svim aspektima našeg bića, načinom na koji jedemo, aktivnostima u kojima sudjelujemo, našim odnosima s drugima i načinom na koji razmišljamo. Svi ti čimbenici zajedno stvaraju kvalitetu našeg života.

• Da li smo izvrgnuti manipulacijama kroz hranu koju jedemo (GMO, procesirana hrana ...)?
Naravno da smo izmanipulirani. Moderna prehrambena industrija se uopće ne bavi zdravljem društva, ona je usmjerena na kratkoročni profit. Svaki aspekt naše prehrane se manipulira kako bi proizveo najviši stupanj profita. Uzgoj, prerada i distribucija hrane, sve to doprinosi individualnim i društvenim bolestima.

Najviše se raspravlja o problemu fizičkog zdravlja budući da je provedeno mnogo istraživanja na tu temu. Moderna prehrana je izravan uzrok većine degenerativnih bolesti - mnogih vrsta raka, srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, kao i velikog broja kroničnih bolesti kao što su probavne smetnje, glavobolje, pretilost, kožni problemi i disfunkcije imunološkog sustava.
Socijalni, ekološki i ekonomski troškovi hrane koju jedemo su jednako dramatični. Široke mogućnosti prijevoza hrane pomaknule su poljoprivredu daleko od malih farmi i malih poljoprivrednika te onemogućile održivost malih poljoprivreda i regionalnih gospodarstava. Oslanjanje na hranu životinjskog porijekla kao što su meso i mliječni proizvodi, rasipanje je vrijednih resursa, a bolesti uzrokovane lošom prehranom stavljaju pritisak na zdravstveni sektor. Prehrambena industrija je glavni uzrok mnogih socijalnih problema.

• Možemo li mi kao pojedinci koji žive u maloj državi, Hrvatskoj napraviti razliku u svijetu kao cjelini?
Naravno. Nije bitna veličina zemlje, u stvari, male zemlje su u prednosti budući da postoji više komunikacije. Svijet je sastavljen od malih zemalja.Velike zemlje čine više buke, ali nisu uvijek spremne slušati.

• Zašto bi makrobiotika trebala postati našim načinom življenja?
Zar vam zdravlje nije dovoljan razlog? Nekim ljudima to nije dovoljno. Možda bismo trebali obećati da ćete, ako živite na taj način doživjeti 100-tu, poboljšat će vam se seksualni život, bit ćete ljepši, zaradit ćete više novaca i povećati svoj IQ. Zaboravite na zdravlje, to je prejednostavno.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.