Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Ima ključnu ulogu u organizmu

Znakovi po kojima ćeš prepoznati nedostatak važnog minerala - magnezija

Manjak magnezija u organizmu može se pojaviti zbog loše i jednolične prehrane, stresa te nekih kroničnih bolesti

pexels-ron-lach-8487214.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Naše tijelo ne može normalno funkcionirati bez vitamina i minerala stoga je vrlo važno hraniti se zdravo i uravnoteženo. Magnezij u našem organizmu ima ključnu ulogu i nužan je za održavanje fiziološke i metaboličke ravnoteže. Stanicama osigurava energiju za rad, a neophodan je i za zdravlje živčanog sustava.

Image
Vitamin sunca

Umorna si i imaš slab imunitet? Uzrok može biti manjak vitamina D

S obzirom na to da ima vrlo važnu ulogu, kod nedostatka magnezija u tijelu mogu se pojaviti brojni zdravstveni problemi. Manjak magnezija u organizmu može se pojaviti zbog loše i jednolične prehrane, stresa te nekih kroničnih bolesti.

Važno je na vrijeme prepoznati znakove koji ukazuju na nedostatak magnezija, a u nastavku ti otkrivamo one najčešće simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Bolni grčevi u mišićima

Upravo su trzaji i grčevi u mišićima među najčešćim simptomima koji se javljaju kod osoba koje imaju manjak magnezija u tijelu. Najčešće se javljaju noću i mogu biti vrlo bolni, a znanstvenici vjeruju da su ti simptomi uzrokovani većim protokom kalcija u živčane stanice, što može pretjerano stimulirati mišićne živce. Ipak, trzaji u mišićima mogu biti simptom i brojnih drugih bolesti ili uzimanja određenih lijekova pa je najbolje posjetiti liječnika i otkriti uzrok.

shimmer fallback

Poremećaji mentalnog zdravlja

Problemi s mentalnim zdravljem također mogu biti uzrokovani nedostatkom magnezija. Kod osobe koja pati od manjka magnezija najčešće se javljaju apatija, anksioznost, ravnodušnost i sklonosti negativnim mislima.

shimmer fallback

Glavobolje i migrene

Imaš li često problema s glavoboljom ili migrenom, razlog tome možda je premali unos magnezija. Studije su potvrdile da osobe koje pate od migrena često imaju i manjak magnezija u tijelu. Magnezij je važan za neurološke funkcije, a njegov manjak može izazvati napetosti u leđnom i vratnom području i tako uzrokovati migrenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Osteoporoza

Pravilan unos magnezija može smanjiti i rizik od pojave nekih bolesti, poput osteoporoze. Riječ je poremećaju kojeg karakteriziraju slabe kosti te povećani rizik od prijeloma kostiju. Brojni čimbenici mogu potaknuti razvoj osteoporoze, a neki od njih su nedostatak tjelovježbe, starenje te smanjeni unos vitamina D i K. Neke studije sugeriraju da i manjak magnezija može povećati rizik od osteoporoze jer oslabljuje kosti te snižava razinu kalcija u krvi.

shimmer fallback

Umor i slabost u mišićima

Umor i iscrpljenost također mogu ukazivati na manjak magnezija u organizmu. I dok je normalno povremeno osjećati umor, ako si umorna čak i onda kada za to nema razloga, bilo bi dobro da posjetiš liječnika. Jak i kroničan umor može biti znak i nekih drugih zdravstvenih problema. Uz umor, kod manjka magnezija može se pojaviti i slabost u mišićima, što je potvrđeno brojnim studijama.

shimmer fallback

Visoki krvni tlak

Studije provedene na životinjama pokazale su da nedostatak magnezija može loše utjecati i na krvni tlak i povećati ga, a visok krvni tlak je snažan čimbenik rizika od srčanih bolesti. Iako nema konkretnih dokaza kod ljudi, neke studije su pokazale da loša prehrana s niskim unosom magnezija može izazvati visok krvni tlak. S druge strane, dokazano je da prehrana obogaćena magnezijem ili pak uzimanje suplemenata magnezija može pomoći osobama koje se bore s visokim krvnim tlakom.

shimmer fallback

Srčane aritmije

Srčana aritmija odnosno nepravilan rad srca jedan je od najozbiljnijih simptoma koji se mogu pojaviti kod nedostatka magnezija u tijelu. Simptomi aritmije su u većini slučajeva blagi, a često osoba uopće ne osjeća simptome. Međutim, manjak ovog važnog minerala kod nekih ljudi može uzrokovati srčane palpitacije odnosno preskakanje srca. Riječ je o pojavi koju karakterizira ubrzano i nepravilno lupanje srca. Drugi mogući simptomi aritmije su otežano disanje, bol u prsima te nesvjestica. U najgorim slučajevima, aritmija može povećati rizik od moždanog udara ili zatajenja srca. Magnezij igra važnu ulogu za srce i njegove funkcije pa je stoga važno redovito ga unositi, bilo kroz prehranu ili suplemente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Najbolji izvori magnezija

Iako se unos magnezija može poboljšati unosom suplemenata, postoje brojne zdrave namirnice koje ga sadrže. Magnezij se krije u hrani i biljnog i životinjskog podrijetla, a najbolji izvori su sjemenke i orašasti plodovi, cjelovite žitarice, mahunarke te zeleno lisnato povrće. Još jedan dobar izvor magnezija su i tamna čokolada te kakao. Magnezij sadrže i životinjske namirnice, poput mesa, ribe i mliječnih proizvoda, ali u manjim koncentracijama.  

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.