Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Masnoće su nužne

Pet znakova koji ti govore da ti nedostaje zdravih masnoća u prehrani

Uvriježeno je mišljenje da masnoće debljaju, što nije točno. Ključ je u umjerenosti, a zdrave masnoće esencijalni su dio uravnotežene prehrane

pexels-george-milton-7034223.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Da bi naša prehrana bila zdrava, kvalitetna i uravnotežena, trebali bismo unositi one namirnice koje će naš organizam opskrbiti svim važnim nutrijentima. To uključuje proteine, vlakna, složene ugljikohidrate i zdrave masnoće.

Image
'Sretna' hrana

Hranom protiv lošeg raspoloženja: 4 namirnice koje popravljaju raspoloženje

Mnogi ljudi se boje masnoća, misleći da će se od njih udebljati, no nutricionisti ističu kako su one nužne za normalno funkcioniranje svih procesa u našem tijelu, važno je samo da ih jedemo u umjerenim količinama. Uz to, vrlo je važan i izvor masnoća, odnosno putem kojih namirnica ih unosimo. Najkvalitetniji izvori zdravih masnoća su ribe, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, avokado, itd.

shimmer fallback

Naše tijelo treba masnoće za obavljanje brojnih procesa, a one igraju ključnu ulogu u apsorpciji vitamina iz hrane, potiču rast stanica, važne su za zdravlje mozga, zacjeljivanje rana, proizvodnju hormona i izvor su energije.

Kada kroz prehranu ne unosimo dovoljno masnoća u svoj organizam, mogu se pojaviti određeni zdravstveni problemi. U nastavku ti otkrivamo pet najčešćih simptoma odnosno znakova koji upućuju na to da ne konzumiraš dovoljno zdravih masnoća u svojoj prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Manjak vitamina

Masnoće su važne za naše tijelo jer su one neophodne za apsorpciju vitamina topivih u masnoćama, kao što su vitamini A, D, E i K. Ako ne unosimo dovoljno masnoća, može se javiti i manjak ovih vitamina, a simptomi koji na to ukazuju su noćno sljepilo, otečene desni, suha kosa, bolovi u mišićima, gubitak zuba, neplodnost, depresija, itd.

shimmer fallback

Dermatitis

Istraživanjima je utvrđeno kako su masnoće ključne za strukturu stanica naše kože i pomažu joj zadržati vlagu. Kada masnoća nema dovoljno, može doći do upala i oštećenja kože, a posljedično se mogu pojaviti i razni kožni problemi poput dermatitisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Sporo zacjeljivanje rana

Studije su pokazale i kako su masnoće potrebne našem tijelu za proizvodnju važnih molekula koje kontroliraju odgovor organizma na upale. Prehrana s malo masnoća može poremetiti tu funkciju te dovesti do sporog zacjeljivanja rana.

shimmer fallback

Gubitak kose

Masne molekule odnosno spojevi napravljeni od masnoća u našem tijelu koji se nazivaju prostaglandini potiču rast kose. Prehrana s niskim udjelom esencijalnih masnoća može negativno utjecati na teksturu kose pa čak i povećati rizik od gubitka kose.

shimmer fallback

Slab imunitet

Nedovoljan unos važnih nutrijenata ima negativan utjecaj i na naš imunološki sustav. Premali unos zdravih masnoća oslabit će tvoj imunitet i doprinijeti čestoj pojavi bolesti. Naime, našem organizmu masnoće su potrebne za stimulaciju i razvoj imunološkog sustava. U tu svrhu, najvažnije su omega-3 i omega-6 masne kiseline.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.