Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
#ponosna

Za hrabru Ivanu je aneurizma mozga označila novi početak

Ivana Cvetković u rujnu je doživjela moždni udar, odnosno aneurizmu mozga, a sve o svom oporavku i promjeni koja joj se dogodila u životu ispričala nam je uoči Dana crvenih haljina.

Ivana Cvetković hraba je žena koja je preživjela moždani udar.
Foto: Borna Jambrošić
Budi najbolja verzija sebe.

#ponosna

U potrazi za inspirativnih pričama koje će ti dati snagu i hrabrost da napraviš promjene koje dugo vremena želiš, da znaš da možeš napraviti sve što zamisliš, ali i da nikad ne smiješ odustati, donosimo ti naš serijal #ponosna o snažnim ženama koje nam svima mogu biti uzor.

Jedna od takvih priča je i priča o Ivani Cvetković, hrabroj mami dvoje djece koja je u rujnu 2020. preživjela nešto čemu se nikad nije nadala – aneurizmu mozga, odnosno moždani udar. Za Ivanu se u trenutku sve preokrenulo - od obične večeri provedene u obiteljskom krugu, preko nesnosne boli u donjem dijelu glave, pa sve do hitne dijagnoze puknuća aneurizma koja joj je promijenila život. U samo 5 mjeseci od kada se suočila s tom teškom dijagnozom, naša hrabra sugovornica preživjela je i četiri vazospazma te u konačnici ugradnju stenta u žilu u glavi.

Nakon manje od mjesec dana u bolnici, Ivana je započela svoj novi život i krenula stvarati novu rutinu kod kuće, obuzeta zahvalnošću što joj je dana još jedna prilika za uživanje u životu.

„Moja aneurizma me puno toga naučila. Ja na 8.9. gledam kao na drugi život“, započinje nam pričati svoju kratku, ali dramatičnu priču o borbi s bolešću, prihvaćanjem novog stanja stvari i mirenjem s činjenicom da više nikad ništa neće biti isto.

Uporna i odlučna, Ivana je malo po malo počela mijenjati svoju svakodnevicu, počela je više vježbati i kretati se, prioriteti su joj se promijenili te je shvatila da je u svakoj situaciji u životu najbitnije slušati vlastito tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Aneurizma mozga je bolest koja u mislima mnogih primarno pogađa stariju populaciju, pa mnogi od nas o njoj ne razmišljaju previše – sve dok nam se ne dogodi. Naime, aneurizma mozga, poznatija kao moždani udar, je proširenje stijenke krvne žile u mozgu za barem 50 posto od normalnog volumena zbog čega dovodi do pulnuća ili curenja, posljedično uzrokujući krvarenje u mozgu i hemoragijski moždani udar. Iako ova bolest najčešće pogađa stariju populaciju, zanimljivo je i da je znatno češća kod žena, no kod muškaraca.

O ovoj se bolesti premalo govor i zna, uz nju se vežu predrasude i dezinformacije, a 5. veljače se baš zbog toga obilježava Dan crvenih haljina, javnozdravstvena akcija koja treću godinu za redom radi na tome da se podigne svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena. S obzirom na stresnu godinu iza nas, pandemiju COVID-19 virusa i potrese, mnogi osjećaju dodatan stres i emocionalni pritisak. Upravo gomilanju stresa najizloženije su žene, čija tijela u ozračju stalne napetosti i nemira mogu mogu reagirati opakom bolešću.

Ivana je jedna od hrabrih žena koje su odlučile povodom Dana crvenih haljina progovoriti o svom iskustvu s moždanim udarom i otkriti nam kako se sa svim novim izazovima nosi te kako je u cijeloj situaciji pronašla pozitivan pogled na svijet i novu snagu za krenuti naprijed. Upravo ona će na završnoj svečanosti Dana crvenih haljina nositi i haljinu dizajnerice Martine Herak i na taj način dati još jedan doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji.

"Ja se samo nadam da će ljudi početi više brinuti o sebi i svom zdravlju. Meni je žao što prije nisam ništa znala o aneurizmi, da sam znala možda bih si mogla ranije pomoći. Dosta mi znači Dan crvenih haljina i moje sudjelovanje u njemu. Sebi ću dati neku važnost time. Da samoj sebi priznam da sam tu, da sam dobro i da ću biti još bolje", zaključuje uvijek pozitivna Ivana koju baš ništa ne može pokolebati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Image
Uzor i inspiracija

#ponosna: Dunja kaže kako je rano shvatila da život nije fer i da će uzet pod ruku sve što joj je dao

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.