Budi najbolja verzija sebe.

ZKL je svojom Pepeljugom pokazalo da nas ova bajka još uvijek može iznenaditi i potaknuti na razmišljanje

Priča o djevojčici koja spava na pepelu nastala je još u 17. stoljeću kad ju je, po narodnoj predaji zapisao Charles Perrault, a kasnije se našla i u zborniku bajkovite braće Grimm.

Budi najbolja verzija sebe.

Ekranizirana je toliko puta da i ne pamtimo koliko je izdanja doživjela, a najpoznatiju i najomiljeniju verziju napravio je majstor animacije Walt Disney 1950. Zagrebačko kazalište lutaka nadmašilo je sva očekivanja postavivši na scenu vječnu bajku koja nas, iako mislimo da je imamo u malom prstu, još uvijek može iznenaditi i potaknuti na razmišljanje. Jer upravo tome bajke i služe.

Dašak Bibidi-babidi-bu čarolije nastanio se u Zagrebačkom kazalištu lutaka čije je ime sasvim sigurno opravdano izvedbom jedne nove Pepeljuge u režiji Saše Broz.

Priču o djevojci koja dane provodi udovoljavajući zloj maćehi i polusestrama poznata je i najmanjima, ali nešto drukčiji ugođaj, prilagođen vremenu u kojem odrastaju djeca koja su pozorno pratila svoju omiljenu bajku zavladao je scenom ZKL-a.

Budi najbolja verzija sebe.

Iznimna darovitost glumaca-lutkara koji su imali nimalo jednostavan zadatak, točnije 25 kilograma težak posao animiranja, došla je na svoje. Vjerojatno zato što je Pepeljuga jedan od onih tekstova koji su glumci prihvatili od prve i to na više razina, čuvajući dječju uspomenu na Pepeljugu i eventualno, ponovno druženje s Pepeljugom uz vlastitu djecu, nećake...

Osim glumaca, vrlo su važnu ulogu igrale neodoljive, gigantske lutke nalik onima iz radionice Tima Burtona. Lutke su animirale glumce i glumci su animirali lutke. Razlike se nisu zamjećivale i cijela je izvedba bila kompaktna.

Zanimljiv odabir glazbe pojačao je dojam bajkovitosti, a još jedna u nizu Pepeljuga, kao i svaka do sada, otvorila nam je pomalo drukčiji pogled na vječnu bajku o djevojci čija plemenitost i požrvtvovnost nadjačava pohlepu i oholost te otvara put u neki bolji i sretniji svijet.

Naša ocjena: 5/5
Dob: 3+

Budi najbolja verzija sebe.

Adaptacija: Željka Udovičić- Pleština
Režija: Saša Broz
Lutke: Vesna Balabanić
Kostimi: Sandra Dekanić
Scenografija: Dragutin Broz
Autor glazbe: Borna Šercar
Glumci: Katarina Perica Kirin, Mladen Čutura, Matilda Sorić, Andrea Baković, Daniela Čolić – Prižmić, Anđelko Petric, Žarko Savić, Boris Mirković, Marina Kostelac, Matija Prskalo, Ivica Aničić i Julija Beraković.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.