Želite što brže začeti? Evo kako...

Spermiji nemaju niti malo lak put ka konačnom cilju, a vi im možete pomoći da put prevale lakše i brže...

Došao je i taj trenutak u životu. Vi i vaš partner odlučili ste da je vrijeme da postanete roditelji. Samo nedostaje još jedna mala sitnica - beba. I dok će nekima misija pravljenja bebe ići kao od šale, drugi će se itekako morati namučiti da postignu primarni cilj - trudnoću.

Nećemo sada ulaziti razjašnjavanje funkcioniranja reprodukcijskog sustava kod muškarca i žene, jer o tome smo pisali već mnoge tekstove, koje možete pročitati na našem portalu. Ovog puta odlučili pisati o tome kako svaki par može određenim postupcima utjecati na što brže začeće. Naravno, ovi savjeti su rađeni pod pretpostavkom da su oba para zdrava, te ne postoje nikakve fizičke i zdravstvene prepreke k normalnom prirodnom začeću.

Imajte na umu da u ničemu nema garancija, te da niti jedan od ovih savjeta nije znanstveno utemeljen. No, istraživanja su u tijeku i brojni znanstvenici su potvrdili da postoje određene veze između bržeg i uspješnijeg začeća, te orgazma, poze za vrijeme ejakulacije muškarca, mirovanja nakon spolnog odnosa i tako dalje.

Naravno, svaka žena imaju svoju priču i mnoge će reći da sve te nabrojane stvari nemaju nikakve veze s realnošću. Druge, će se pak zakleti da je to način na koji su začele. Na vama je da odlučite hoćete li isprobati neke od tih savjeta, ali ono što je sigurno oni sigurno neće odmoći u vašoj misiji. Do onda, važno je da uživate što je više moguće u tom procesu.

Užitkom do cilja

Konačno! Bacili ste se na posao! Osim užitka samog seksa koji oboje osjećate, vaša tijela polako se kreću prema cilju, a to je orgazam, koji obuzima sva osjetila. No, kao što i muški orgazam ima svoju primarnu funkciju, a to je puštanje spermija, tako i ženski orgazam ima svoju zadaću.

Sperma prilikom ejakulacije iz penisa izlazi brzinom od cca. 16 kilometara na sat, što od početka malim „plivačima“ pomaže u njihovom putu k cilju - zreloj jajnoj stanici. Ženski orgazam isto pomaže pri začeću. Naime, istraživanja su pokazala da prilikom orgazma dolazi do stezanja mišića što pomaže spermijima u lakšem putu k zrelom jajašcu. Dakle, veliko O s ženske strane je itekako poželjno kao i s muške.

Poza (ni)je bitna

Mnogi parovi se pitaju postoji li veza između poze za vrijeme ejakulacije muškarca i lakšeg začeća. Ono što je sigurno je da to ne treba biti presudna činjenica, ali sigurno neće odmoći, ako se nalazite u nekoj pogodnijoj pozi za što lakši put spermija. Tako su neka istraživanja pokazala da najbolje poze za začeće su misionarska poza (muškarac na ženi) ili pseća poza (žena je muškarcu okrenuta leđima, te oboje gledaju u istom smjeru), jer su to dvije poze koje dozvoljavaju duboku penetraciju. Isto tako imajte na umu da ova poza može pomoći, ali to ne znači da i druge poze jednako dobro ne funkcioniraju.

U cijelom tom procesu, najvažnija stvar je da oboje uživate i da imate spolne odnose što češće, što će osigurati redovitu proizvodnju nove, pokretne spreme. Neredovite ejakulacije kod muškaraca, znače i zalihe stare sperme, koja ima mali broj pokretljive žive i zdrave sperme.  Spolne odnose održavajte barem svaki drugi dan, posebno u tjednu kada se događa ovulacija. Češće i nije potrebno jer se zalihe sperme ionako ne stignu obnoviti u roku kraćem od 24 sata, nego je potrebno oko dva dana.


Dugo, naporno putovanje

Nakon završetka spolnog odnosa ispuštena sperma vodi svoju utrku života. U tom trenutku čini se da sve što možete učiniti je držati „fige“, no ako želite dodatno pomoći „malim plivačima“ da dođu do cilja, istraživanja su pokazala da bi žena trebala ostati u ležećem položaju na leđima, s lagano podignutom stražnjicom na jastuku barem 20 do 30 minuta, kako bi spermijima s svojem putu pomogla gravitacijom.

I dok se vi i vaš partner opuštate, u tim trenucima u vašem tijelu se događa prava akcija. Milijuni spermija su krenuli na putovanje, a na njemu se nalaze brojne prepreke. Prva prepreka je razina kiseline u vašoj vagini, koja može biti smrtonosna za spermu. Kao drugo, tu je i cervikalna sluz koja tvori gusti čep štiteći maternicu od prljavštine i bakterija, no tijekom ovulacije u tih 24 do 48 sati, sluz se omekša, što omogućava najjačim i najboljim spermijima prolaz.

No, to nije sve. Pred njima je dugo putovanje. Moraju proputovati put od cerviksa, kroz maternicu u jajovode, što iznosi narednih 18 centimetara. Kada uzmete u obzir da se sprema kreće prosječnom brzinom od 2,5 centimetara u 15 minuta, to se može smatrati dalekim putovanjem. Najbrži „plivač“ može pronaći jajnu stanicu i oploditi ju u najkraće roku od 45 minuta, dok će onim sporijima možda trebati i do 12 sati. Ako preživjeli spermiji ne pronađu zrelu jajnu stanicu u jajovodu, mogu ju i pričekati do 72 sata, a u nekim rjeđim slučajevima i duže.

Mali broj na cilju

Od milijuna spermija koje muškarac ispusti tijekom ejakulacije, samo njih 30-ak ili možda manje dođe do zrele jajne stanice. Neki jednostavno negdje zaglave, izgube se u krivom jajovodu, neki su jednostavno preslabi i ne mogu niti doći do cilja. Za tu nekolicinu koja i dođe do jajne stanice slijedi posljednji, ne manje lak zadatak, a to je penetracija u jajnu stanicu. Kada prvi spermij penetrira u jajnu stanicu, ona automatski više ne dozvoljava penetraciju drugim spermijima. U tom trenutku se počinje događati pravo čudo.

Vrijeme je za čudo

Jajašce će sa spermom biti oplođeno u roku 24 sata od penetracije spermija, kada se genetski materijal koji u sebi nosi spermij, poveže s genetskim materijalom jajašca. Tada se stanice počinju dijeliti nevjerojatnom brzinom. U toj ranoj fazi žena ne može znati da je trudna, tek dok se embrio iz jajovoda spusti u maternicu, te usadi u nju i nastavi razvoj, može se nazvati trudnoćom.


(vam)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.