Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Zdravstvene preporuke u vrtiću

Dijete mora stjecati imunitet, no, kad su u pitanju zarazne bolesti njihovo širenje i učestalost treba svesti na najmanju mjeru

Zdravstvene preporuke u vrtiću
Budi najbolja verzija sebe.

S polaskom djeteta u jaslice ili vrtić, roditelji se prvi put susretnu i s preporukama koje su više manje iste u svim vrtićima, a kojima se želi što je više moguće djecu očuvati od bolesti koje su u toj dobi i zbog boravka u zajednici učestale. Viroze, upale, vodene kozice, od tih i drugih infekcija dijete ne možete zaštiti u potpunosti niti je to namjera zdravstvenih preporuka. Dijete mora stjecati imunitet, no, kad su u pitanju zarazne bolesti svakako da njihovo širenje i učestalost oboljevanja u vrtiću treba svesti na najmanju mjeru. Zato se od roditelja očekuje da poštuju zdravstvene preporuke koje propisuje vrtić koji pohađa njihovo dijete, a sve kako bi se očuvalo njegovo kao i zdravlje druge djece.

Često se, osobito kod djece jasličke dobi dogodi da se razbole odmah nakon završetka prvog tjedna prilagodbe. Sazrijevanjem imunološkog sustava kod djece dolazi do stvaranja prirodne aktivne otpornosti na infekciju. Zdravstvena zaštita djeteta mora biti stalna, kako u vrtiću tako i od strane službi za zaštitu zdravlja djeteta. Uočavanje bolesti kod djeteta koje polazi vrtić zahtjeva njegovu izolaciju iz kolektiva i provođenje uspješnog liječenja kod kuće.

Kad dijete treba ostati kod kuće?    

Temeljna je preporuka da ako dijete pokazuje jedan ili više znakova bolesti, treba svakako ostati kod kuće. Ti znakovi uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, neobičajene mrlje i kožne osipe te opekline, osim ako se ne radi o ograničenom pelenskom osipu. Dijete ostavite kod kuće i ako ima proljev ili povraća, ako ima uši, svrab ili ima  znakove drugih nametničkih bolesti. Otežano ili ubrzano disanje, konjuktivitis, ukočeni vrat, upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja, zarazni kožni osipi kao što su primjerice, vodene kozice, ospice, sve su to također znakovi bolesti zbog kojih dijete nije spremno pohađati vrtić. U svakom će vam vrtiću izričito navesti pravilo da dijete koje dođe s nekim od ovih simptoma, taj dan ne može biti primljeno u vrtić.

Ostavljanje djece kod kuće kad su bolesna, najbolji je način spriječavanja širenja zaraznih bolesti. Ako dijete ostane zbog određene bolesti kod kuće, preporuka je da o tome obavijestite vrtić, pogotovo ako se radi o zaraznoj bolesti. Djecu koja se razbole u vrtiću, nastoji se što prije poslati kući. Roditelji djeteta koje pokazuje neki od simptoma bolesti osoblje vrtića kontaktira telefonom i zamoli da dođu što prije po dijete.

S antibiotikom u vrtić?

Roditelji čija su djeca pohađala vrtić iz isukstva već znaju da se ne tolerira niti dolazak djeteta koje prima antibiotik.Ako dijete prima antibiotik znači da je bolesno i da treba ostati kod kuće. Za djecu koja su zbog bolesti izbivala iz vrtića, treba dostaviti liječničku potvrdu o obavljenom zdravstvenom pregledu. Potvrda treba sadržavati ime i prezime djeteta, dijagnozu bolesti od koje je dijete bolovalo i dozvolu da može ponovo krenuti u vrtić. Dijete nakon bolovanja ni u kojem slučaju ne može krenuti u vrtić bez ispričnice. Djeca koja su izbivala iz vrtića zbog nekog drugog razloga u trajanju duljem od 60 dana, trebaju ponoviti cijeli liječnički pregled ili dio pregleda ovisno o razlogu izostanka, te dostaviti vrtiću potvrdu o obavljenom zdravstvenom pregledu.

Zaštita od zaraznh bolesti

Radi zaštite od zaraznih bolesti vrtići prate zdravstveno stanje djece u vrtiću, odnosno njihov pobol i razloge izostajanja. Svaki dan provode pri dolasku djece u vrtić trijažu, odnosno upute djecu na liječnički pregled i liječenje, ukoliko je dijete bolesno. Posebna pozornost posvećuje se poduci djece o osobnoj higijeni. Svakodnevna izmjena informacija između odgojitelja djeteta i roditelja o zdravstvenom stanju djeteta pomaže u sprečavanju, ranom otkrivanju i nadzoru nad bolestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.