Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Zatvor i nadutost crijeva su uobičajena stanja na početku trudnoće

Jedan od ranih simptoma trudnoće koji je ujedno i prilično neugodan je - zatvor ili konstipacija.

5190d00569adc
Budi najbolja verzija sebe.

Nova studija sada je dokazala da tri od četiri žene u prvom tromjesečju trudnoće imaju neki oblik poremećaja funkcioniranja crijeva, a među kojima su najčešći zatvor i nadutost crijeva. Ove pojave su potpuno normalne, ali to ne znači da nisu itekako neugodne u ženinoj svakodnevici.

Osim što su pokušavali klasificirati sve crijevne tegobe s kojima se buduće majke susreću u prvim tjednim trudnoće, znanstvenici su pokušali saznati i kako oni utječu na kvalitetu njihova života. Znanstvenici su željeli znati kako problemi s crijevima utječu na mentalno stanje, san, energiju koju osjećaju, prehranu, fizičko i emotivno zdravlje te seksualne odnose kod budućih mama.

Čak 75% ispitanih trudnica požalilo se na neki od poremećaja u radu crijeva, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, nadutost, vjetrove, proljev ili zatvor. Kad je kvaliteta života u pitanju, zatvor i nadutost najviše su utjecali na svakodnevicu žena. One su se posebno žalile na negativniju sliku o samima sebi zbog probavnih tegoba, a postale su i prilično zabrinute za svoje fizičko zdravlje te su bile prisiljene mijenjati prehrambene navike.

Mnogi liječnici kažu da žene često na pregledima prešućuju probleme s crijevima. Ako ih se direktno ne pita, mnoge će jednostavno prešutjeti ove negativne nuspojave.

Studiju su proveli liječnici na Loyola University Medical Centeru u Maywoodu te su je predstavili na godišnjem susretu američkih opstetričara i ginekologa.


Zašto dolazi do poremećaja rada crijeva?

Tijekom prvog tromjesečja, kod trudnica dolazi do povećanja razine hormona progesterona u organizmu. Radi se o jednom od najdominantnijih ženskih hormona, koji (izmeđuostalog) pomaže u održavanju trudnoće na način da spriječava kontrakcije maternice. Dok to radi, progesteron ujedno može biti krivac za zatvor crijeva, jer usporava prolaz hrane kroz crijeva.

Glatki mišići naziv je za grupu mišića na području crijeva koju kontroliraju nenamjerne aktivnosti. Kontrakcije mekanih mišića potiskuju probavljenu hranu kroz crijeva. Prema studiji iz 2008. godine, progesteron dolazi u interakciju sa stanicama glatkih mišića preko receptora membrane progesterona (tzv. mPRs). Stimulacija receptora od strane progesterona rezultira spriječavanjem procesa koji pokreću kontrakciju glatkih mišića. Drugim riječima, visoke razine progesterona u ženinu organizmu rezultiraju relaksacijom crijevnih glatkih mišića, koja usporava protok probavljene hrane kroz crijeva. Kada probavljena hrana polagano prolazi kroz crijeva, iz nje se apsorbira više vode, pa stolica postaje tvrđa i sporije se izbacuje iz organizma.


Trebaju li se trudnice sa zatvorom brinuti? Koji su rizici?

Prema definiciji, osoba pati od zatvora kada ima stolicu manje od tri puta tjedno. Kronični zatvor predstavlja rizik od razvoja hemeroida, odnosno povećanih i upaljenih vena u području oko anusa i rektuma. Hemeroidi su vrlo bolni i neugodni, ali ne predstavljaju po život opasno stanje.


Kako si pomoći?

Zatvor prouzročen visokim razinama prirodnog progesterona u trudnoći liječi se promjenom prehrane i prehrambenih navika. Potrebno je u obroke unijeti više vlaknastih namirnica, odnosno barem 20-35 grama vlakna. Među namirnicama s visokim postotkom hranjivih vlakana su voće, povrće i cjelovite žitarice.

Redovito vježbanje pomaže u povećanju aktivnosti crijevnih mišića, odnosno ubrzava prolazak probavljene hrane kroz crijeva .

Osim navedenog, trudnicama se preporučuje da piju više vode koja će omekšati stolicu i omogućiti joj da lakše prođe kroz crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.