Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Za sve je zaslužna kemija

Veza između majke i kćeri još je moćnija nego što smo mislili

'Riječi nisu dovoljne da izraze bezuvjetnu ljubav koja postoji između majke i kćeri' - Caitlin Houston

profimedia-0376435915.jpg
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

Ako je tvoja mama još uvijek na vrhu tvog popisa za brzo biranje na mobitelu, znanost objašnjava razlog tome: odnos majke i kćeri najjača je od svih veza roditelja i djece kada su u pitanju uobičajeni načini na koje njihov mozak obrađuje emocije, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Neuroscience.

Image
Posebna veza

Mama, volim te! Najljepši citati o majkama i kćerima

To je zato što iako veze između majki i sinova, oca i kćeri ili očeva i sinova mogu biti izgrađene na čvrstim temeljima ljubavi, one nisu uvijek tako snažne kad je u pitanju empatija. Na temelju rezultata istraživanja, za to je zaslužna moždana kemija. Prema studiji iz 2016. provedenoj na 35 obitelji, dio mozga koji regulira emocije sličniji je između majki i kćeri od bilo kojeg drugog međugeneracijskog para.

shimmer fallback

To znači da će te tvoja majka najvjerojatnije prva razumjeti kada suočiš s određenim problemom jer se može zamisliti u tvojoj koži (ili bi to moglo objasniti sve one slučajeve kada završite u velikoj raspravi oko bitnih i nebitnih stvari - na kraju krajeva - iste strane magneta se odbijaju).

Studija također ima potencijalno korisne implikacije kada je u pitanju naše razumijevanje mentalnog zdravlja. Glavna autorica i profesorica psihijatrije Fumiko Hoeft, objasnila je da je ispitivani kortikolimbički sustav snažno vezan za depresiju, što čini iskustvo mentalnog zdravlja majki dobrim prediktorima za kćeri. A, s obzirom da preventivno liječenje depresije ima itekako dobre rezultate, poznavanje obiteljske povijesti može biti od velike pomoći.

shimmer fallback

Kako je studija bila tek prva koja je koristila međugeneracijske magnetne rezonance za usporedbu moždanih struktura, Hoeft se nada da će daljnja istraživanja moći istražiti vezu s drugim mentalnim zdravstvenim stanjima na načine koji bi mogli koristiti svim članovima obitelji.

U priopćenju za javnost, rekla je: "Anksioznost, autizam, shizofrenija, disleksija, - moždani obrasci naslijeđeni od majki i očeva imaju utjecaj na gotovo sve njih." Iako je baza istraživanja bila mala, i druge studije su istražile duboku vezu između majki i kćeri: jedna nedavna studija pokazala je da mame favoriziraju kćeri (a tate favoriziraju sinove) zbog pristranosti zajedničkog iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Druga studija je utvrdila da je veza između majki i kćeri i dalje moćnija od druge vrste međugeneracijskih obiteljskih odnosa tijekom svih promjena u životu. Uz sve navedeno, nije iznenađujuće što je više istraživanja pokazalo da majke i kćeri utječu jedna na drugu - u dobru i zlu - na različite načine nego neki drugi odnosi u obitelji i životu. Sada konačno znamo da je ova moćna veza stvar srca, ali i mozga.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.