Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Zašto dijete ne treba svima davati poljupce i zagrljaje

Nema ničega slađega od toga da dijete poljubi svoje djedove, bake i druge odrasle članove obitelji i prijatelje, no što kada to ne želi?

Zašto dijete ne treba svima davati poljupce i zagrljaje
Budi najbolja verzija sebe.

Na današnji dan obilježava se Međumarodni dan dječjih prava (Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a trideset godina poslije je usvojila "Konvenciju o pravima djeteta"), a mi ćemo se ovog puta dotaknuti jedne veoma važne teme, a to je odnos djece i fizičkog kontakta s drugim osobama.

Većina nas je vjerojatno bila mnogo puta svjedok situacija u kojima je neko dijete trebalo dati poljubac, zagrliti ili pružiti neki drugi znak pažnje nekom odraslom članu obitelji, prijatelju ili slično, a da to nije željelo. Ako je bila riječ o vašem djetetu, možda ste i donekle prisiljavali dijete da poljubi ili zagrli tu osobu, jer je ta odrasla osoba to očekivala od djeteta, a  zapravo ste dijete doveli u situaciju da se osjeća neugodno, pa čak da plače i protestira.  Ili ste možda vi bili ta osoba koja je trebala dobiti zagrljaj ili poljubac od djeteta, no dijete nije to željelo…

Kada se nađem u situacijama da mi  moji nećaci ili dijete prijatelja ne želi dati poljubac, zagrljaj, ili bilo koji drugi oblik pažnje, poštujem njihove osjećaje i nikada ne inzistiram na tome, jer znam da mnogo toga ovisi o njihovom raspoloženju i njihovim osjećajima prema meni. Primjerice, kada su u pitanju moji nećaci, jedan dan može se dogoditi da se grlimo, ljubimo, škakljamo i da mi sjede u krilu, dok drugi dan nema ničega od toga. I to mi nimalo ne smeta, jer znam da to nema veze s time vole li oni mene ili ne, jedan dan više ili drugi dan manje, nego njihovim drugim potrebama, razmišljanjima i osjećajima koji se događaju u njihovim glavama.

S druge strane, ne očekujem da dijete koje me prvi puta vidi ili me viđa rijetko radi neke od spomenutih gesta, posebno ako to ne želi.

„Ne“ je važna riječ za dijete

No, možda se sada pitate što je loše da vi kao roditelj, svoje dijete na neki način primorate da ljubi, grli ili sjedi u krilu, daje „pet“ osobama vama i djetetu bliskim osobama? Objašnjenje je nešto kompleksnije.

Ono čega morate biti svjesni jest da s time djetetu ograničavate slobodu nad njegovim osjećajima i tijelom, kao instrumentom kojim izražava te osjećaje. Djeca ne razumiju društvene konvencije, pravila i norme i da, naravno, moraju ih naučiti, ali ne na način da prisiljavate dijete da glumi, te da stječe dojam kao da nema pravo birati koga će ono dirati i tko će dirati njega.

Vjerujem da počinjete shvaćati poveznicu. Naime, djeca odmalena, sjećala se ona toga ili ne kasnije u životu, uče o osobnim granicama, te u kojim slučajevima mogu reći „ne“.

A kada je važno da djeca znaju reći „ne“?

Ako se nađu u situaciji da ih starija osoba neprimjereno dira u bilo kojem smislu, te da znaju da ne moraju to dopuštati. Nažalost, nijedno dijete nije sigurno od pedofilije.

Također, važno je da kada dođu u tinejdžerske godine, respektiraju svoje tijelo, te da isto to traže od osoba s kojem se će se možda upustiti u seksualne odnose.

Vi na strani djeteta

Jednako tako, time se djeca uče da vjeruju svojem instinktu, odnosno svojem unutarnjem osjećaju o poželjnom ili nepoželjnom, što se na kraju odražava i tjelesno. Naime, djeca moraju naučiti da ako nemaju osjećajda je neka vrsta fizičkog kontakta dobra, da ga mogu odbaciti ili prekinuti. Time ćete dati svojem djetetu samopouzdanje u vlastiti izbor, ali i svijest da je odgovorno za ono što se događa njegovom tijelu.
Zato, imajte na umu da ako dijete u određenim trenutcima ne želi zagrliti svoje bake, djedove, tete, stričeve, ujne ili neke druge osobe, nemojte ga na to prisiljavati, pa makar  osoba koja očekuje na kraju bude povrijeđena.

Možda ćete pomisliti da nema ništa loše u tome da dijete grli djedove ili bake ili neke druge bliske osobe, i da time izbjegavate povredu njihovih osjećaja, ali budite svjesni da je povrijeđena osoba odrasla, te da bi trebala razumjeti ako dijete ne želi fizički kontakt s njime. U tom pogledu važno je stati na stranu svojeg djeteta i ako je potrebno odrasloj osobi objasniti zašto dijete ako ne želi, ne treba nikome davati poljupce i zagrljaje.

Dijete s vašim primjerom može učiti na koji način se ponašati, na koji način pokazivati osjećaje, kakva je fizička prisnost normalna.

Osim toga, ako vi ne grlite i ne ljubite sve odrasle osobe s kojima dolazite u kontakt, zašto bi to vaše dijete trebalo raditi?

Foto: © Tomsickova - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.