Začepljenje jajovoda česti je uzrok neplodnosti

Trudnoća je moguća ako je samo začepljen jedan jajovod, no ako su oba začepljena, šanse ne postoje, te je potrebno liječenje…

Jedan od čestih uzroka neplodnosti kod žena su začepljeni jajovodi, koji onemogućuju prohodnost jajašca do maternice, i spermija do jajne stanice, što naravno onemogućuje oplodnju, pa tako i trudnoću. Upravo taj problem, prema istraživanjima ima čak 40 posto žena koje imaju problema s plodnošću. I dok su neki slučajevi začepljenja jajovoda lako rješivi, te vrlo brzo rezultiraju trudnoćom, u drugim slučajevima žene godinama se podvrgavaju različitim pretragama i liječenjima kako bi zatrudnjele, a dio njih nikada niti ne uspije.

Kako uopće dolazi do začepljenja jajovoda?

Svaki mjesec, kada se događa ovulacija, jedno jajašce se oslobađa iz jajnika u jajovod, gdje bi se trebala dogoditi oplodnja ako je žena imala nezaštićeni spolni odnos. Bez obzira dogodi li se oplodnja ili ne, takva jajna stanica putuje jajovodom do maternice. Kod nekih žena postoji mogućnost da je samo jedan jajovod začepljen, pa kako bi se povećala mogućnost začeća, često se prepisuju hormonske terapije.

Također, postoji mogućnost da jajovod nije blokiran u potpunosti, nego samo djelomično, što može izazvati vanmaterničnu trudnoću, što može izazvati ne samo mnoge komplikacije prilikom prekidanja takve trudnoće, nego i komplikacije s ponovnim začećem.

Uzroci začepljenja

Dakle, trudnoća je moguća ako je samo začepljen jedan jajovod, no ako su oba začepljena, šanse ne postoje. U tom slučaju sljedeći korak je utvrđivanje što je uzrok začepljenju. Što se tiče simptoma, oni su vrlo rijetki, ako uopće postoje. I dok su kod drugih problema, kao što je izostanak ovulacije, jedan od najočitijih simptoma neredoviti menstrualni ciklusi, začepljenje jajovoda ponekad se može manifestirati s boli u abdomenu i čudim vaginalnim iscjetkom, ali samo ako je u pitanju začepljenje jajovoda pod nazivom hidrosalpinks. No, čak niti svaka žena koja ima tu dijagnozu neće imati spomenute simptome.

Najčešći uzrok začepljenih jajovoda je cervicitis, odnosno upala ili oteknuće vrata maternice. Uzrok upale je najčešće spolno prenosiva bolest, koja se dobiva spolnim putem, kao što je gonoreja, HPV, klamidija, herpes i trihomonijaza. Također, opet treba imati na umu da cervicitis ne uzrokuju samo spolno prenosive bolesti, nego i bakterijske upale kojima su uzročnici streptokoki ili stafilokoki.

Na žalost i nakon liječenja spolne bolesti ili pak upale uzrokovane spomenutim bakterijama, problem sa cervicitisom još uvijek može postojati, a jedna od posljedica mogu biti začepljeni jajovodi.

Drugi uzroci začepljenih jajovoda mogu biti:

1. Imali ste infekciju maternice koje je uzrokovao spontani ili inducirani pobačaj
2. Imali ste puknuće slijepog crijeva
3. Imali ste operaciju abdomena
4. Imali ste vanmaterničnu trudnoću
5. Imali ste već neku operaciju koja je uključivala jajovode
6. Endometrioza
7. Dugogodišnje uzimanje kontracepcijskih pilula
8. Hidrosalpinks – specifična blokada jajovoda, kada blokada izaziva proširenje jajovoda, te se on puni s tekućinom. Ta tekućina u biti sprečava prolazak jajašca i spermija, te prema tome i trudnoću.

Način utvrđivanja prohodnosti jajovodima obavlja se UVZ pregledom (Eho HSG) ili rendgenski - RTG HSG. O postupku utvrđivanja prohodnosti jajovoda odlučit će vaš ginekolog.

Pretrage

Histerosalpingografija (HSG) je postupak u kojem se u vrat maternice unosi kontrastna tekućina. Nakon toga, uz pomoć rendgena se promatra putovanje tekućine kroz spolne organe pa tako i jajovode, pa sve do jajnika. Ukoliko su jajovodi začepljeni, tekućina neće proći kroz sve dijelove, što će se vidjeti na snimci. Pretraga se radi u prvom dijelu ciklusa, prije ovulacije. Na žalost, taj nalaz nije uvijek točan.

Druga mogućnost je pregled pod nazivom salpingoskopija u kojoj se ispituje prohodnost jajovoda optičkim instrumentom, što je bolniji postupak, te se zbog toga ne primjenjuje toliko često. Nakon utvrđivanja prohodnosti jajovoda utvrđuje se na koji način će se neprohodnost liječiti. Neke od mogućnosti su propuhivanje jajovoda i operativni zahvati, no sve ovisi o dijagnozi i uzroku njihove neprohodnosti.


(vam)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.