Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Mala djeca u restoranima - da ili ne?

Uvijek aktualna rasprava: Trebaju li roditelji malu djecu voditi u restorane?

Sve više restorana i hotela maloj djeci zabranjuje ulaz, a dok neki misle da je to logičan potez, za druge je to čista diskriminacija

djeca-restoran.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Polemika oko toga trebaju li roditelji dovoditi malu djecu u restorane aktualna je uvijek za vrijeme godišnjih odmora, kada roditelji s djecom ipak više možemo vidjeti u restoranima, pogotovo na obali. Već nam je svima dobro poznata situacija - obitelj s malom djecom sjedi za stolom u restoranu i pokušava večerati, a njihova mala djeca nemirna su, plaču, ili trče po restoranu u želji za igrom. Nekima je to simpatično, no drugi su odlučni - maloj djeci nije mjesto u restoranima.

Image
Što kažu stručnjaci?

Vječna rasprava: Trebaju li mala djeca nositi kupaće kostime?

Postoje brojni lanci hotela, restorana, pa čak i brojna društvena događanja na koja djeca ne ulaze jer roditeljima "ne dozvoljavaju" da se zabave. S time se slaže i Nico Alary, suvlasnik restorana Holybelly u Parizu, koji je rekao ono što većina roditelja s malom djecom ne želi čuti - da restorani ne vole bebe, malu djecu i dojenčad.

"Čak i ako je vlasnik prijateljski nastrojen prema bebama, većina konobara nije. One su neuredne, bučne i nespretne. Ako radiš u našoj industriji, nemoj mi reći da ti ne dođe muka kad vidiš šarmantan par s parom preslatke djece kako ulazi kroz vrata restorana. Jednostavno ti neću vjerovati", rekao je Alary i dodao da to što zaposlenici ne vole bebe u restoranu ne znači da ne vole djecu, već jednostavno znaju da će ometati druge.

Maloj djeci nije mjesto u restoranima

No, on nije jedini koji tako misli. I brojni drugi ugostitelji počeli su se voditi politikom koja maloj djeci zabranjuje ulazak u restorane - vlasnik jednog restorana u Rimu zabranio je ulazak djeci jer je "restoran osmišljen tako da glazba, svjetlost, buka i jelovnik nisu predviđeni za djecu", a vlasnik pizzerije u gradu Sondio na ulazu je ostavio poruku: "Ostavite neodgojenu djecu kod kuće ili promijenite lokal."

shimmer fallback

Osim toga, i vlasnik restorana La Palapa u Rimu Vittorio Esposito zabranio je ulaz djeci mlađoj od 14 godina i životinjama, restoran Oma's Küche u Njemačkoj prima mlađe od 14 godina, ali samo do 17 sati, a ovaj "Child Free" pokret proširio se diljem svijeta - sada je moguće i odsjesti u nekim hotelima bez djece, i to na destinacijama kao što su Španjolska, Švedska, Pariz, Madrid, ali i i u Hrvatskoj ima 'Adults only hotela. U Berlinu mnogi kafići imaju natpise "Kinder Verboten", odnosno zabranjeno za djecu.

Dobra ideja ili diskriminacija?

I dok se nekima to čini logičnom mjerom jer na taj način brojni restorani, barovi i hoteli dobrobit svojih posjetitelja stavljaju na prvo mjesto i ne žele da ih se ometa dok uživaju u obroku ili određenom događaju, za druge je to diskriminacija, kako za roditelje koji imaju djecu, tako i za samu djecu. Jer, umjesto da potraže rješenje kojim bi svi bili zadovoljni, oni idu linijom manjeg otpora i diskriminiraju djecu jer su ona "ta koja smetaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Umjesto da prilagode prostor kako bi u njemu mogli uživati i roditelji s djecom, ali i oni bez djece, i da učine da su svi dobrodošli, oni djeci zabranjuju ulaz samo zato što su djeca. Ipak, unatoč gore navedenim primjerima, dobra vijest za sve roditelje s djecom je da postoje i oni "family friendly" restorani i mjesta u kojima su obitelji s djecom itekako dobrodošle - u njima možeš pronaći igraonice za djecu, bojanke, kao i stolce prilagođene klincima. Dakle, ipak nije sve tako crno.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.