Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Važnost i metode temeljitog pranja platnenih pelena

Sve više roditelja odlučuje se na korištenje platnenih pelena umjesto onih jednokratnih.

bebe-pelene_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Sve više roditelja odlučuje se na korištenje platnenih pelena umjesto onih jednokratnih Osim što su platnene pelene dugoročno definitivno financijski isplativije, mnogi se slažu kako su i ekološki prihvatljivije. U sve većoj količini otpada velik dio zasigurno se odnosi i na jednokratne pelene, te mnogi u korištenju platnenih varijanti vide i svoj doprinos očuvanju okoliša.

Međutim, odluka o korištenju platnenih pelena sa sobom donosi i odgovornost njihovog pravilnog održavanja. Od iznimne je važnosti da one u svakom trenutku budu čiste, budući da lako mogu postati izvor mnogih bakterijskih bolesti. Stoga postoji nekoliko tehnika s kojima razloga za zabrinutost ne bi trebalo biti.

Platnene pelene i namakanje u vodi

Da, platnene pelene „vole“ ovaj tradicionalni način pranja rublja. Nakon što ste s površine pelene papirom ostrugali sve nečistoće (koliko je moguće), pelenu jednostavno namočite preko noći. Najbolje bi bilo da u vodu dodate i što blaži prašak za ručno pranje rublja. Tek nakon toga ju stavite u perilicu rublja na kratki program pranja, koji će u ovom slučaju biti dovoljan.

Proces namakanja pelene predviđen je za one od čistog pamuka, ili gaze kakve su se nekada koristile. Mnoge novije platnene pelene koje se mogu pronaći na tržištu nisu od čistog pamuka, te ih dulje namakanje u vodi ili deterdžentu za rublje može oštetiti.

Metoda namakanja posebno je učinkovita za što temeljitije čišćenje i prije samog pranja u perilici. No, isto tako, mnogo je i „neurednija“. Već sami miris vode u kojoj se pelena namakala mnogim je roditeljima dovoljan znak da ovu metodu ipak više ne pokušavaju.

„Klasično“ pranje pelena

Ova metoda rješava roditelje „prljavog posla“ namakanja pelene prije samog pranja. Postupak je jednostavan – nakon to se odstranili sve ostatke s pelene, jednostavno ju ubacite u perilicu rublja i pustite da ona „odradi“ ostatak posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ova metoda preporuča se za sve pelene koje nisu od stopostotnog pamuka. Međutim, prethodno namakanje ipak će omogućiti da se sve nečistoće dodatno razgrade, a samim time i lakše nestanu tijekom pranja u perilici. Zapamtite i kako bi program pranja isključivo u perilici trebao biti nešto duži i uključivati što topliju vodu koja će ubiti bakterije nakupljene na peleni.

Dodatni savjeti i vijek trajanja

Stručnjaci ističu da iako platnene pelene jesu ekološki prihvatljive, isto tako su i izazov za održavanje. Deterdžent za pranje rublja ponekad može iritirati bebinu nježnu kožu, čak i ako ste uvjereni da ste pelenu temeljito isprali. Stoga se preporuča korištenje manje količine istog nego što je to slučaj prilikom pranja ostalog rublja.

Zbog učestalog pranja platnene pelene imaju i svoj rok trajanja. On ovisi prvenstveno o tome koliko ih često perete. Uz održavanje bez namakanja i iskuhavanja, trajati će nešto duže. S vremenom će tkanina na dodir postati grublja i to bi trebao biti znak kako je vrijeme za njihovu zamjenu, budući da i gruba tkanina može ostaviti posljedice na djetetovoj koži.

Prilikom namakanja pelene možete iskoristiti i trik za koji vam je potreban tek alkoholni ocat. U posudu u koju ste stavili vodu za namakanje pelene, dodajte i otprilike jednu žlicu octa. Njegov kemijski sastav pomoći će u održavanju tkanine mekanijom dulje vremena, ali će i neutralizirati tragove urina koje perilica često ne može ukloniti tako temeljito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Čak i ako primijete da su pelene s vremenom izgubile boju, ali i dalje nisu grube na dodir – bez brige. One su i dalje jednako funkcionalne i možete ih nastaviti upotrebljavati.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.