Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Udruga RODA objavila je vodiče za razgovor s djecom o netipičnim obiteljima

Nije svaka obitelj jednaka i često ne predstavlja onakvu „filmsku“, klasičnu i tradicionalnu zajednicu o kakvoj nas većinu uče od malih nogu.

obitelji-roda
Budi najbolja verzija sebe.

Postoje male i velike obitelji, ali postoje i one koje nastaju posvajanjem, kao i obitelji čiji roditelji više ne žive zajedno ili su osnovali nove obitelji. Tu su i obitelji koje imaju dvije mame ili pak dva tate.

Udruga RODA nedavno je na svojim stranicama objavila tri vodiča uz koja će svakom roditelju olakšati razgovor s djetetom o svojoj obitelji – kako je nastala, te na koji način funkcionira.

„Netipične“ obitelji i razgovor s mališanom

Tri brošure koje je RODA pripremila nose nazive „Moja jednoroditeljska obitelj“, „Moja posvojiteljska obitelj“ te „Moja dugina obitelj“. Edukacijske brošure produkt su suradnje s partnerima - Udrugom za potporu posvajanju ADOPTA, Udrugom za unapređenje kvalitete življenja LET te suradničkom organizacijom Zagreb Pride. Nastale su u sklopu projekta KALEIDOSKOP koji teži unapređenju prava djece u različitim obiteljima. Cilj svega je stvaranje tolerantnijeg i raznovrsnijeg društva.

Brošure bi trebale osnažiti roditelje za što otvorenije razgovore s djecom. U njima se mogu pronaći i savjeti kako reagirati i odgovoriti na najčešća dječja pitanja u pojedinim situacijama. Iz Udruge RODA ističu kako mnoga djeca danas mogu naići na neshvaćanje različitosti, a ove brošure ističu važnost razgovora upravo u situacijama koje je okolini teže prihvatiti i razumjeti.

Savjeti za temelj daljnjeg odrastanja

Svaki od vodiča bavi se načinima na koje roditelji mogu pristupiti razgovoru o određenoj temi. Uz to, savjeti su prilagođeni i uzrastu djeteta.

Moja jednoroditeljska obitelj“, vodič je u kojem svaki roditelj može pronaći savjete vezane za djetetova pitanja o rastavi ili pak gubitku jednog roditelja. Velik dio brošure bavi se i pitanjima promjena djetetovog ponašanja i kako im po tome pitanju pomoći u ovim životnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Moja posvojiteljska obitelj“ težište stavlja na otvaranje teme o posvajanju s djetetom. Brošura je podijeljena po dobnim skupinama djeteta kako bi roditelju približila najčešće emocionalne reakcije i olakšao razgovor o biološkim roditeljima. Brošura se koristi primjerima raznih filmova, i priča, te koristi didaktička sredstva koji djetetu mogu približiti ovu temu.

Moja dugina obitelj“ je vodič koji će biti od iznimne koristi roditeljima koji ne znaju kako odgovoriti na djetetove upite vezane za LGBT teme. Roditelji u ovoj edukativnoj brošuri tako mogu saznati kako formulirati odgovore na ova pitanja, posebno u kontekstu diskriminacije kojom smo svakodnevno okruženi.

Sva tri vodiča u PDF formatu možete preuzeti na Rodinoj službenoj stranici. Tiskanu verziju možete podići u Rodinu gnijezdu na adresi Čanićeva 14 u Zagrebu, ili kod projektnih partnera – Udruge ADOPTA i LET.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.