Budi najbolja verzija sebe.

U kojoj dobi dijete može početi nositi kontaktne leće?

Stvari se nisu puno promijenile od vremena kada smo mi bili djeca. Mališane koji nose naočale i dalje se zadirkuje i kao da na čelu nose natpis "mene možeš zezati, jer nosim naočale".

Budi najbolja verzija sebe.

Naočale su nužne za ispravljanje dioptrije i normalno svakodnevno funkcioniranje i tu nema pomoći, no u određenoj dobi mogu se zamijeniti kontaktnim lećama.

Više od polovice optometričara slaže se da je nošenje mekanih kontaktnih leća sigurno već u dobi između 10 i 12 godina. Najčešće pripisivane leće za djecu prije tinejdžerske dobi su one koje se svake večeri skidaju i bacaju. Oni malo stariji (od 13 do 17 godina) najčešće dobivaju mekane leće s rokom trajanja od 14 do 30 dana.

Ipak, naočale su još uvijek prvi izbor optometričara, dok kontaktne leće dolaze kao sekundarna opcija. Istraživanje Američkog optometričkog udruženja pokazalo je da čak 21% optometričara više, prepisuje 12-godišnjacima mekane kontaktne leće no prije nekoliko godina.

Više od polovice ispitanih liječnika objašnjava da su sve skloniji lećama zbog njihove dostupnosti i sve boljih materijala od kojih su rađene. U 20% slučajeva dijete i roditelji zahtijevaju leće i uopće ne prihvaćaju naočale kao rješenje, dok kod 10% djece naočale ne dolaze u obzir zbog sportskih aktivnosti u kojima djeca intenzivno sudjeluju, pa su naočale nespretnije rješenje.

Ipak, najvažniji faktor pri odluci - naočale ili leće, ostaje spremnost i zrelost djeteta da ih nosi i da o lećama brine na pravilan i odgovoran način. Iznimno je važno, slažu se stručnjaci da je dijete motivirano i doista želi nositi leće te da ima razvijene higijenske navike i može se o njima samo brinuti.

Navedeni razlozi su ujedno i razlozi zbog kojih gotovo nitko neće leće prepisati djetetu mlađem od 10 godina.

Ono što se u istraživanju posebno naglašavalo je da djeca nikako ne bi smjela spavati s lećama, pa je njihova zrelost u ovom pitanju također vrlo važna. Važno je da se sjete skinuti leće i zbrinuti ih na higijenski pravilan način.

Vrlo često se događa da roditelji zahtijevaju kontaktne leće za svoje dijete jer ono odbija nositi naočale čime mu se dodatno pogoršava vid. razlog je zadirkivanje vršnjaka ili pak smetnja koju naočale predstavljaju u svakodnevnim sportskim i drugim aktivnostima.

Cilj istraživanja bio je ohrabriti roditelje da se raspitaju kod oftalmologa i/ili optometričara o mogućnosti dobivanja leća za dijete koje nije punoljetno. S jedne strane ne treba pretpostavljati da dijete ne može podnijeti nošenje leća, jer one su sigurne i učinkovite kod djece te imaju pozitivan učinak na njihov emocionalan i društveni razvoj. Ipak, navedeni faktori (zrelost djeteta, motivacija djeteta, higijenske navike, odgovornost, kvaliteta leća i dr.) moraju biti zadovoljeni te se cjelokupni proces prelaska s naočala na leće mora provesti u dogovoru i kroz razgovor s liječnikom i djetetom.

(JK, Izvor: parentdish.com)

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.