Budi najbolja verzija sebe.

Trudnoća i problemi s vidom

Osim mnogih vidljivih promjena na tijelu žene tijekom trudnoće, događa se i niz drugih o kojima se možda malo manje piše i govori, a među njima su i problemi s vidom.

Budi najbolja verzija sebe.

Istraživanja tvrde da se kod četvrtine trudnica, odnosno njih 26%, javlja i pogoršanje vida zbog čega neke još i prije poroda mijenjaju dioptriju naočala ili kontaktnih leća. Promjene vida događaju se zbog hormonalnih turbulencija, promjena u metabolizmu, zadržavanja tekućine u tijelu te promjena u cirkulaciji.

Pročitajte na koje su se ostale simptome i promjene vida trudnice najviše žalile:

Otečeni kapci Uzrok: Zadržavanje soli i vode u organizmu, oticanje Što može pomoći? Pijte puno tekućine i izbjegavajte slanu i jako začinjenu hranu.

Budi najbolja verzija sebe.

Oslabljeni, mutni vid Uzrok: Promjene u očnom tlaku Što može pomoći? Porod. Odnosno, vratit će se u normalu nakon poroda.

Suhe oči i osjećaj pikanja Uzrok: Hormonalne promjene Što može pomoći? Kapljice za oči ili umjetne suze uz prethodno savjetovanje s liječnikom.

Bijele mrljice ili dupla slika u vidnom polju Uzrok: Visoki krvni tlak, preekampsija ili dijabetes Što može pomoći? Obavezni pregled kod liječnika da se utvrdi uzrok ovih problema!

Glavobolje i preosjetljivost na jako svjetlo Uzrok: Hormonalne promjene Što može pomoći: izbjegavanje jakog svjetla i konzultacije s liječnikom oko glavobolja.

Budi najbolja verzija sebe.

Umorne oči i podočnjaci Uzrok: Povišeni krvni tlak Što može pomoći? Kapljice za oči uz prethodnu konzultaciju s liječnikom i topli oblozi.

Treba još spomenuti i da neke trudnice počinju imati problema s nošenjem kontaktnih leća, a ta je neugodnost najčešće povezana sa suhoćom. Ima i jedna dobra vijest - oko 5% trudnica doživi poboljšanje dioptrije tijekom trudnoće.

Liječnici kažu da nije neobično da trudnice iskuse lagane promjene u dioptriji, ali se ona nakon poroda može vratiti na stare vrijednosti. Stoga se većina trudnica odmah ne baca u trošak promjene naočala i leća, već čekaju porod i tek se nakon nekog vremena, kad se i ostatak organizma vrati u normalu, odlučuju na pregled kod oftalmologa. Trudnoća nije dobar period za nove kontaktne leće zbog promjena u zakrivljenosti rožnice koje se mogu vratiti na staro već nekoliko mjeseci nakon poroda, pa nove leće koje su skupo plaćene neće više pasati. Trudnoća nije ni dobar period za operaciju korekcije dioptrije, upravo zato što dioptrija može lagano varirati i očitanje nije točno.

Kada obavezno posjetiti liječnika?

1. Ukoliko su promjene u dioptriji značajne i više ne vidite jasno i oštro.

2. Kada su suhoća i iritabilnost toliko jake da vam trebaju kapljice ili neki drugi lijek. Posavjetujte se svakako s oftalmologom prije korištenja bilo kojeg lijeka za oči.

3. Ako bolujete od dijabetesa što prije posjetite oftalmologa kako bi provjerio postoje li oštećenja žilica u mrežnici oka. Stanje se naziva dijabetička retinopatija i može se pogoršati tijekom trudnoće pa će biti potrebno više pregleda kod oftalmologa tijekom trudnoće i nakon poroda.

4. Ako bolujete od glaukoma (bolest očnoga živca koja nastaje kao posljedica nereguliranog očnog tlaka) svakako će vam trebati konzultacije s liječnikom, posebno ako za ovo stanje uzimate neke lijekove.

5. Obavezno obavjestite liječnika ako vidite duplo, ako vam se muti vid, ako imate jaku preosjetljivost na svjetlo, ako osjećate bol u očima i primjećujete crvenilo, ako ste iskusili trenutačni gubitak vida ili ako konstantno vidite mrljice i bljeskove u vidnom polju.

6. Ako su vam očni kapci i područje oko očiju jako otečeni. Ovo može biti znak problema s krvnim tlakom i znak opasne preeklampsije.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.