Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Slatke bebe

Dječji svijet: Tri savjeta kako poboljšati razvoj bebinog mozga

Dr. Jack Shonkoff sa Sveučilišta Harvard objašnjava kako je igranje s bebom najvažnija stvar koju roditelji mogu učiniti

colin-maynard-CEEhmAGpYzE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Jesi li znala da se najvažnija interakcija s djetetom događa kroz igru? Razvoj bebinog mozga izuzetno je važan, ali roditelji trebaju uživati u tome i nikako se bojati. Roditeljstvo je mnogo više umjetnost nego znanost.

Image
Optimistični i znatiželjni

Djeca ljeta: Zašto su bebe rođene u lipnju posebne?

Iskustva koja imaju mala djeca i njihovi odnosi s roditeljima doslovno oblikuju razvoj njihovog mozak. A temelji koji se stvaraju u najranijoj fazi života mogu utjecati na učenje i ponašanje te na fizičko i mentalno zdravlje kasnije u životu. Nikako se ne smije podcijeniti važnost ranih godina u životu djeteta, piše Unicef.

Bebu treba upoznati

Najvažnija stvar koju svaki roditelj može učiniti da podrži razvoj, a posebno razvoj mozga malog djeteta, jest da upozna svoje dijete. Kroz interakciju s djetetom se stvara odgovorno roditeljstvo. Beba se smije, guguće, pokazuje, a roditelj joj odgovara, a onda beba sve povezuje s onim što je učinila. Beba stvara neki zvuk, roditelj uzvraća, beba pokazuje na nešto i roditelj to gleda - sve uvijek ide u dva smjera.

shimmer fallback

Kod vrlo male djece važno je da se sve odvija u kontekstu igre. Igranje je istraživanje u kojem dijete isprobava stvari. Dijete shvaća da kad počne nešto raditi, događa se potpuno druga stvar. Osim toga dijete kroz igru pokušava vladati svijetom i stoga je važno osigurati sigurno okruženje i mogućnosti za učenje.

Zabava je važna

Igra se može dogoditi tijekom hranjenja, presvlačenja ili kupanja. Sve su to prilike za zaigranu interakciju i učenje između odraslih i djece. Vrlo je važno da roditelji uživaju u tome i da sve bude opušteno i prijateljski, a ne nešto što treba napraviti. Osmijeh treba iskoristiti za početak igre, a roditelji ne smiju zaboraviti da se u takvim situacijama razvija bebin mozak. Možda neće sve uspjeti iz prve, ali što se više igrate, s vremenom će biti lakše.

Igre pomažu u razvoju bebinog mozga

U dojenačkoj dobi sve se sastoji od interakcije - zvukovi, gledanje bebe u oči, uspostavljanje osobne veze, osjetljivost na osjećaje bebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Najbolje igre stvaraju osjećaj emocionalne sigurnosti koja omogućuje rast. Na primjer, kada mama pokrije bebinu glavicu krpom i onda se igra "gdje je nestala beba", dijete uči. Zašto se beba uvijek smije kada ju netko traži? Prvo, to je osobna interakcija, a drugo beba tako shvaća da stvari nestaju i vraćaju se odnosno da još uvijek postoje.

Ako beba uvijek uživa u ovoj igru postoji razlog za to. A to je zato što bebin mozak govori: "Ja učim i uživam u ovom iskustvu". Roditelji ne smiju zaboraviti da ove igre koje se stalno ponavljaju pomažu u izgradnji bebinog mozga i zato bebe uvijek žele još i nikada im ne dosade igre s odraslima.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.