Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obiteljski odnosi

Imati tetu je posebno, a ovo su razlozi zašto su tete među najvažnijim ljudima u dječjem životu

Djeci su najvažnije figure u životu roditelji, no mnogi će reći kako samo teta može zagrliti kao mama, čuvati tajnu kao sestra i voljeti kao prijatelj

profimedia-0538750768.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Djeci su mama i tata centar svijeta, ali mališani obožavaju i svoje bake i djedove, ujake, tete i stričeve. U njihovom malom svijetu to su sve ljudi koji ih vole, brinu se za njih i s kojima se vole igrati. Međutim u obiteljskom životu tete imaju posebno mjesto. Jesi li znala da, prema stručnjacima, tete imaju jednu od najvažnijih uloga u odgajanju djece (posebno djevojčica)? Puno je razloga zašto tete imaju toliko veliki utjecaj na dječje živote.

Image
Mreža ljubavi

Neraskidiva veza: 7 razloga zašto bratići i sestrične imaju posebno prijateljstvo

Stručnjaci za odgoj često razgovaraju o utjecaju roditelja i šire obitelji na dječji razvoj, posebno baka i djedova. No, stručnjak za roditeljstvo i autor Steve Biddulph smatra da teta možda ima jednako važnu ulogu u životima djevojčica kao i mama. Njegova tvrdnja izazvala je velike rasprave, a njegov cilj je da djevojčice postanu neovisne i snažne žene, piše Creativehealthyfamily.com. Iako je svaki obiteljski odnos važan za dijete jer će učiti socijalne vještine i kako se ponašati u različitim situacijama, ipak tete su posebne. Zašto je teta važna u životu svakog djeteta možeš potražiti u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Teta pomaže kada je dijete osjeća neshvaćeno

S vremena na vrijeme između mame i djeteta pojavit će se nesuglasice, čak i kada se radi o najljepšem odnosu. Kako dijete raste i otkriva neovisnost mogu se pojaviti nesuglasice zbog različitih tema. Prema Biddulph, u ovakvim situacijama pomažu tete jer će dijete imati blisku osobu za razgovor ako osjeća da ga ne razumiju.

shimmer fallback

Teta sluša i ne osuđuje

Tete imaju super moć jer mogu slušati dijete bez osude i galame. Koliko god mama pokušava biti cool, teško će joj to uvijek uspjeti. Mama mora odgajati dijete. S druge strane, teta može sve saslušati, ali ona ne mora disciplinirati dijete i zato joj je puno lakše. Zbog toga će dijete imati osobu kojoj može sve reći i potražiti savjet.

shimmer fallback

Sve su teme dopuštene u razgovoru

Tete ne samo da slušaju bez osude, one uvijek mogu odgovoriti na sva pitanja. Čak kad je djetetu jako teško, posebno u osjetljivim godinama poput tinejdžerskih. Teta će razumjeti i pokušati dati savjet. Djeci je ponekad teško razgovarati o fizičkim promjena, prvim ljubavima i lakše im je s bliskom osobama, ali koja nije mama. Dobro je da dijete ima takvu osobu i da informacije na traži na krivim mjestima na internetu.

shimmer fallback

Tete znaju sve obiteljske tajne

Djeca se često pitaju kakvi su bili mama i tata kada su bili mali, a teta ima odgovore na sva pitanja. Naravno da mama neće govoriti djetetu da je napravila nešto loše ili bježala s nastave, ali teta sigurno hoće. Iako će teta sigurno sačuvati neke mamine tajne, neke će otkriti djetetu i uživat će u tome. Dijete će shvatiti da su mama i tata isto znali pogriješiti i bit će mu puno lakše, ali će mu i biti super zabavno da zna neke tajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Tete su strpljive

Tete su sinonim za strpljivost kada se radi o djeci. Vjerojatno zato što one ne moraju čuti istu priču 25 puta u danu ili stalno ponavljati kako se zubići trebaju prati, a povrće se mora jesti jer je zdravo. Tetke mogu slobodno biti tete pa je prirodnije da će imati više strpljenja! Teta će pokazati radost zbog svake priče i slušati s ljubavlju, a što mališani oko sebe imaju više ljubavi to će im biti ljepše!

shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.