Sve što trebate znati o ovulaciji (2)

Razumijevanje ovulacije i ovulacijskog ciklusa

Odluka da postanete roditelj jedna je od najvećih i najvažnijih koje ćete ikad donijeti, i nakon što se odlučite na ovaj korak željet ćete da sve protekne što je lakše  moguće. Razumijevanje ovulacije i ovulacijskog ciklusa jedna je od prvih stvari koje biste trebali saznati.  

Pomažu li ovulacijski testovi i mjerenje temperature?

Da, oni mogu biti koristan vodič otkrivanja plodnih dana. Budući da se tijekom ovulacije aktivira luteinizirajući hormon (hormon LH), na temelju koncentracije tog hormona u ženinu tijelu se može utvrditi kad je došlo do ovulacije. Portal roditelji.hr piše kako tijekom svake ovulacije koncentracija hormona LH raste, da bi između 24 i 48 sati prije ovulacije dostigla maksimum. Uz pomoć ovulacijskih testova (Clearblue, Gabmed ili Viola koštaju oko 100 kuna) žena sasvim lako može izmjeriti koncentraciju hormona LH u mokraći. Ipak „čitanje“vlastitog tijela i praćenje ciklusa je često puno jeftinije i efektnije.

I mjerenjem bazalne tjelesne temperature možete saznati koji su vam plodni dani.
Temperaturu uvijek mjerite u isto vrijeme nakon buđenja i unosite dobivene vrijednosti u tablicu ciklusa. Problem je što temperatura raste nakon ovulacije, pa tek naknadno možete saznati plodne dane, ako temperaturu mjerite redovno tijekom nekoliko ciklusa. Plodni dani su 2 – 3 dana prije povećanja temperature i moguće još na dan povišene temperature. Ovulacijski testovi su ipak precizniji i sigurniji od mjerenja tjelesne temperature i mogu predvidjeti ovulaciju i do 36 sati prije, ali ipak nisu stopostotni.

Kada biste trebali imati spolne odnose ako želite začeti?

Jajna stanica živi oko 12-24 sata nakon ovulacije, a spermiji mogu preživjeti od 5 do 7 dana. U vrijeme kada je žena plodna spolni odnosi bez zaštite 4 – 5 dana prije toga i 24 sata poslije toga mogu dovesti do trudnoće. Ako do nje ne dođe, odumrla jajna stanica se skupa s materničnom sluznicom izluči (menstruacija).

Što biste trebali poduzeti nakon seksa kako biste povećali šanse začeća?

Uživajte u mnogo seksa unutar tjedna oko ovulacije i nemojte opsesivno forsirati začeće. Stručnjakinja za plodnost Zita West kaže: - Nema potrebe za ekstremnim mjerema kao što je podizanje nogu u zrak ili čak stojem na rukama. Neke žene kupuju posebne jastuke za plodnost sve kako bi postigle da sprema lakše stigne do jajašca, no nema dokaza koji potvrđuju da ovo stvarno djeluje.

Ono što dr. West preporuča je mirno ležanje 20-30 minuta nakon spolnog odnosa kako biste spemijima dali vremena da dođu do jajovoda i jajne stanice. Ako se ustanete i osjetite da se dio sjemene tekućine „izlio“ iz vas, nemojte paničariti. Ovo ne znači da nećete uspješno začeti – čak ako izgubite i do polovice sjemene tekućine, ostatak bi trebao biti dovoljan da zatrudnite.

Može li ovulacija biti bolna?

Približno petina žena ovulaciju osjeti kao nelagodu koja može varirati čak i do boli (Mittelschmerz  ili probadanje u malom trbuhu), a koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Zašto je toliko teško zanijeti?

Ljudi naprosto nisu veoma plodna vrsta. Imate samo 1 naprema 3 šansu začeća svakog mjeseca, i to je ako ste zdrava dvadeset-i-nešto-sitno-godišnjakinja. Kad zađete u tridesete šanse se smanjuju, a nakon 35-te drastično padaju.


Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.