Budi najbolja verzija sebe.

Studije potvrdile: Djeca ne bi smjela preskakati obroke

Djeca koja imaju naviku preskakati obroke, imaju povišeni unos proteina, više masnog tkiva u tijelu te viši rizik za razvoj dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Budi najbolja verzija sebe.

Riziku za nastanak spomenutih bolesti pridonosi i nekontrolirano prehrambeno ponašanje, brzo jedenje i emocionalno prejedanje, pokazali su rezultati finskog istraživanja provedenog na University of Eastern Finland u kojem su sudjelovala djeca u dobi od šest do osam godina.

Istraživanje je ispitivalo prehrambene navike djece i druge prehrambene čimbenike koji mogu utjecati na povećanje udjela masnog tkiva i kardiometaboličkog rizika. Rezultati finskog istraživanja pokazala su da je više od polovice djece svakodnevno preskakalo barem jedan od tri obroka. Međuobroci su se sastojali od jednostavnih šećera i visokokaloričnih namirnica, a unos šećera, zasićenih masti i soli bio je veći od preporučenog.

Da bi se osigurala stalna opskrba "gorivom", djetetu treba svaki dan poslužiti tri obroka i lagane međuobroke te ih je iznimno važno tijekom dana rasporediti, slažu se svi stručnjaci. Pravilnim rasporedom, tijelu se osigurava kontinuirani dovod energije potrebne za održavanje pažnje i koncentracije, ali i za izvršavanje brojnih zadataka s kojima se dijete tijekom dana suočava.

Budi najbolja verzija sebe.

Preskakanje obroka nerijetko dovodi do velikog pada razine šećera u krvi koji je neophodan za pravilno funkcioniranje organizma, te općenito utječe na lošije nutritivno i zdravstveno stanje najmlađih.

Zasigurno, najvažniji obrok u danu je doručak koji bi trebao biti bogat energijom i nutrijentima. Tijekom noći se izgubi energija, i to je najduži period kada je organizam bez hrane, stoga je potrebno nadoknaditi sve izgubljeno. Mnoga istraživanja povezala su preskakanje doručka s povećanim rizikom od prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.

O prehrambenim navikama odlučuju roditelji, a ne djeca, stoga treba pripaziti na nekoliko stvari. Pripremajte im “šarenu” hranu, potrudite se oko izgleda hrane, servirajte im više svježeg povrća. Pripazite i na okus koji bi trebao biti umjeren, ali imajte na umu da i djecu uključite u pripremu hrane jer se djeci na taj način hrana i obroci čine zanimljivijima. I ne zaboravite, vaši klinci i klinceze trebaju jesti nakon igre, a ne prije jer će tada imati puno više apetita.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.