Što roditelji trebaju znati o rotavirusu?

Kako zaštititi dijete od infekcije?

Jedno od cjepiva koje nije u obveznom kalendaru, ali ga pedijatri preporučuju i dostupno je u Hrvatskoj, jest cjepivo protiv rotavirusa. Od 2011. godine uvršteno je u kalendar cijepljenja za određene rizične skupine djece. Cijepljenje je preporučeno i za svu zdravu djecu od strane Nacionalnog odbora za promicanje i prevenciju rotavirusnih infekcija u djece, sukladno preporuci europskih stručnih društava.Što je rotavirus?

Rotavirus je virus koji uzrokuje infekciju probavnog sustava (gastroenteritis) u male djece. Njime se do 5. godine života zarazi gotovo svako dijete. Infekcija rotavirusom karakterizirana je proljevom, povraćanjem i dehidracijom (gubitak tjelesne tekućine). U slučajevima teške infekcije potrebno je liječenje u bolnici. Rotavirus je najučestaliji uzrok proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece i glavni je uzrok bolničkog liječenja zbog proljeva. Godišnje od rotavirusne infekcije u zemljama EU oboli 3,6 milijuna djece. Učestalost rotavirusne infekcije u Hrvatskoj usporediva je s podacima iz ostalih europskih zemalja.

Tko se može zaraziti i kada je rizik najveći?

Rotavirusom se može zaraziti bilo tko, a rizik obolijevanja je najveći u dobi od 3 mjeseca pa do 2 godine. Mala su djeca jako osjetljiva na dehidraciju jer zbog proljeva i povraćanja u kratkom vremenu izgube znatnu količinu tjelesne tekućine. Jedna četvrtina hospitalizirane djece su dojenčad u prvih nekoliko mjeseci života. Najčešće se epidemije javljaju tijekom veljače iako virus kruži zrakom od prosinca do travnja. Kada jednom uđe u organizam, virus se nastani u tankom crijevu gdje počinje njegov rast (replikacija). Vrlo brzo se primjećuje njegov učinak jer mora biti u stanici da bi se mogao umnožavati. Nakon 12 sati bolest se očituje jakim povraćanjem i povišenjem temperature, a tijekom iduća 24 sata počinje proljev koji traje 6 - 7 dana.

Koji su simptomi i koliko je infekcija opasna?

Prva dva dana nakon zaraze rotavirusom javlja se povraćanje i povišena tjelesna temperatura te proljev koji može trajati i do 3 tjedna. Dijete može imati i do 20 proljeva dnevno što dovodi do dehidracije. Dehidracija je najopasnija posljedica gastroenteritisa i zahtijeva hospitalizaciju djeteta. U težim slučajevima dehidracija dovodi do šoka, zatajenja bubrega, kome pa čak i smrti. Gubitak tjelesne tekućine predstavlja najveću opasnost do koje dovodi gastroenteritis, tj. upala želuca i tankog crijeva uzrokovana rotavirusom.  

Što je dijete mlađe, infekcija ove vrste je opasnija. Većina se djece nakon pete godine uspije relativno dobro oduprijeti infekciji rotavirusom. Najmlađa djeca su najviše ugrožena jer je sastav njihova organizma različit od starije djece i odraslih. Zbog većeg sadržaja vode u organizmu ravnoteža vode i minerala brzo se poremeti već i pri manjem gubitku.

U dojenčeta već kroz kratko vrijeme nastupa dehidracija. Ako beba više puta povrati, a u crijevima se skupi veća količina tekućine, nastupi i proljev te je već nakon jedne obilne vodenaste stolice dijete klonulo, krv je zgusnuta, cirkulacija oštećena. Ako brzo ne dođe pomoć, nastupa šok – stanje nedovoljne opskrbe tkiva, odnosno stanica kisikom i hranjivim tvarima .

Kako se zaraza prenosi?

Rotavirus se iz organizma izlučuje putem stolice, iznimno je zarazan i vrlo se lako širi kontaktom prljavih ruku i usta. Igračke i površine s kojima dijete dolazi u dodir mogu biti zagađene rotavirusom, a virus na njima preživi i do dva tjedna. Za infekciju su potrebne vrlo male količine virusa i zato je važno spriječiti širenje infekcije, osobito na malu djecu. Rotavirus je također najčešći uzrok infekcije u bolnici. Jedna petina djece zarazi se rotavirusom tijekom boravka u bolnici što produžuje boravak čak do šest dana.

Kada cijepiti dijete?

Najboljim načinom zaštite od infekcije rotavirusom smatra se cijepljenje. U prilog tomu govori i činjenica da su se dobra higijena i sredstva za dezinfekciju pokazala nedovoljno učinkovitima u sprječavanju širenja zaraze. Važna je što ranija zaštita jer najmlađa djeca obolijevaju od najtežeg oblika bolesti. Rana zaštita cijepljenjem može započeti već s navršenih 6 tjedana života, a cijepljenje se mora dovršiti najkasnije do navršenih 6, odnosno 6,5 mjeseci, ovisno o vrsti cjepiva koje se primjenjuje. Cijepljenje je potrebno provesti što ranije kako bi se dijete zaštitilo od najtežih oblika bolesti. Nema podataka o učinkovitosti cjepiva ako se ono primjenjuje nakon navršenih 6 mjeseci.

Koliko je cjepivo učinkovito?

Cjepivo je vrlo učinkovito, sigurno i omogućuje brzu i ranu zaštitu od različitih sojeva rotavirusa koji cirkuliraju u okolini. Cjepiva su dostupna u Hrvatskoj, a trošak podmiruje roditelj. Cjepivo košta 500 kuna što nije malo i zasigurno je jedan od razloga zašto roditelji nisu u većoj mjeri skloni cijepiti dijete protiv rotavirusa. Cjepiva se mogu primijeniti istovremeno s drugim cjepivima prema kalendaru cijepljenja u Hrvatskoj. Rizične skupine su nedonoščad rođena prije 33. tjedna gestacijske dobi, novorođenčad s prirođenim srčanim manama, novorođenčad s prirođenim bolestima metabolizma, dojenčad s kroničnim bolestima jetre i bubrega te dojenčad s teškim oštećenjima SŽS-a.

(M.G.)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.