Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Prvi mjeseci života

Sreća najveća: Kada se beba počinje smijati?

Čekaš da ti se tvoja beba nasmije? Saznaj sve o bebinom prvom osmijehu i kada ćeš uživati u njezinom pravom smijehu

profimedia-0293953232.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Svaka žena zamišlja lice svoje bebe u trbuhu i pita se kako je, a vjerovala ili ne, bebe se smiješe puno prije nego se rode. "Bebe se mogu nasmiješiti vrlo rano u životu, čak i u maternici", objašnjava pedijatar Mark Gettleman. Ovi prvi osmijesi nisu namjerni niti su odgovor na bilo što. Umjesto toga, ovo su refleksni osmijesi, kao i pokreti ruku i nogu koji se događaju u trbuhu.

Image

Prvo tromjesečje: Kako se mama mijenja i beba razvija?

Kasnije kada se beba nasmiješi "pravim osmijehom" to će značiti poboljšanje u socijalnom, emocionalnom i vizualnom razvoju.

Kada je javlja pravi bebin osmijeh?

Refleksni bebin osmijeh nestat će kad napuni dva mjeseca, a njezin prvi pravi osmijeh pojavit će se negdje između šestog i 12 tjedana života. Razliku između refleksa i pravog osmijeha možeš razlikovati po vremenu i trajanju. Općenito, refleksni osmijesi obično su kraći i javljaju se nasumično kada beba spava ili je umorna. S druge strane, pravi se osmijesi javljaju kao odgovor na nešto, poput gledanja maminog lica ili slušanja visokih glasova braće i sestre, a bit će dosljedni, objašnjava dr. Gettleman.

Na početku će sretno lice tvoje male djevojčice ili dječaka biti odgovor na kombinaciju glasovne i vizualne stimulacije. Beba se može nasmijati gledajući te kako pjevaš ili razgovaraš s njom dok joj mijenjaš pelenu. Kasnije, kada joj se vid poboljša, jednostavno gledanje lica dvije najdraže osobe (mame i tate) bit će joj dovoljno da se nasmije. Većinom će roditelji dobiti te osmijehe, a kada nestane strah od nepoznatih ljudi (oko šestog mjeseca) smijat će se i drugim ljudima.

Kako se beba bude smijala i uživala u gledanju reakcija drugih ljudi, počet će dodavati glasove. "Prvo će započeti s gugutanjem, a zatim će mahati i imati valove smijanja", kaže dr. Gettleman za Parents. Do petog mjeseca beba će se smijati i trbuhom, ali će imati i valove oduševljenja.

shimmer fallback

Što osmijeh pokazuje?

Kada se beba nasmiješi, to je znak da se njen vid popravio i da je u stanju prepoznati tvoje lice. Njezin mozak i živčani sustav sazreli su dovoljno da nestane refleksni osmijeh i sada je svjesna da joj osmijeh pomaže da se poveže s drugima. Tvoja slatka beba također počinje shvaćati da su njezini osjećaji bitni i da ima izravan utjecaj na ljude oko sebe. Nasmiješit će se kako bi izrazila zadovoljstvo, uzbuđenje, zadovoljstvo i sreću. Smatraj to njezinim načinom da kaže: "Hej, mama, dobro radiš svoj posao!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Bebu treba ohrabriti

Ako imaš malu bebu i još uvijek čekaš njezin pravi osmijeh, ohrabri je tako što ćeš razgovarati s njom, uvijek joj daj vremena da odgovori, često uspostavljaj kontakt očima i smiješi joj se tijekom dana. I nemoj se bojati "glupiranja" - smiješnih zvukova i grimasi, oponašanja glasova životinja. No, liječnik kaže da je važno ipak ne pretjerati.

"Bebe razvijaju sposobnost reguliranja svojih osjećaja i mogu skrenuti pogled ako dobivaju previše stimulacije", kaže dječji psiholog dr. David Elkind, te dodaje da je dobro uzeti mali odmor pa opet zabavljati dijete.

Iako si vjerojatno nestrpljiva i želiš što prije uživati u smijehu svog djeteta, ako se beba ne smije ne znači da je nesretna ili da nešto nije u redu. Svaka beba će imati svoje vrijeme, a nekima će možda trebati nekoliko dodatnih tjedana. No, ako se beba ne nasmiješi do trećeg mjeseca, spomeni to pedijatru.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.