Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Rotavirus je izrazito zarazna bolest probavnog sustava česta kod male djece

Rotavirus je zarazna bolest učestala kod male djece i djece do 5 godina starosti, iako mogu oboljeti i starija djeca kao i odrasli.

rotavirus_bolesni dječak
Budi najbolja verzija sebe.

Rotavirus je zarazna bolest učestala kod male djece i djece do 5 godina starosti, iako mogu oboljeti i starija djeca kao i odrasli Nakon što je osoba bila izložena virusu treba oko dva dana da se pojave prvi simptomi. Rotavirus uzrokuje infekciju probavnog sustava odnosno gastroenteritis.

Najčešći simptomi zaraze kod djece su izrazito jak proljev, popraćen i povraćanjem, povišenom tjelesnom temperaturom i bolovima u trbuhu. Povraćanje i proljev mogu potrajati od 3 - 8 dana. Uz ove simptome najčešća je komplikacija dehidracija odnosno gubitak tjelesnih tekućina, što je posebno opasno kod novorođenčadi, ali i male djece.

Najčešći simptomi dehidracije su:

- smanjenje mokrenja

- suha usta i grlo

- osjećaj vrtoglavice kod pokušaja stajanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Osim ovih, kod male djece i dehidracije izraženo je i:

- plakanje bez suza

- neobična pospanosti i malaksalost

Dehidracija kao posljedica virusa, kod djece je česti razlog hospitalizacije odnosno bolničkog liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Odrasli koji obole od rotavirusa često imaju slabije izražene simptome, ali i probavni sustav odraslih funkcionira drugačije od dječjeg pa se lakše i oporavlja, te prolazi bez odlaska liječniku i prave dijagnoze, a često ga se opisuje kao "običnu crijevnu virozu".

Liječenje

Pravi i jedinstveni lijek za rotavirus ne postoji. Najvažnije je nadoknađivati izgubljenu tekućinu, te ako je riječ o malom djetetu na vrijeme potražiti liječničku pomoć kako bi se započelo s unošenjem tekućine u organizam i izbjegle daljnje komplikacije.

Za manju dehidraciju preporučuje se uzimati oralne rehidracijske otopine koje se kupuju u ljekarni.

Za rotavirus postoji cjepivo i najčešće se daje jasličkoj i vrtićkoj djeci, no važno je znati da cjepivo nije u potpunosti pouzdano i ne djeluje protiv svih vrsta ovog virusa, iako osnažuje imunološki sastav organizma. Cjepivo se uzima oralnim putem. Osim toga, ako osoba preboli jednu vrstu ovog virusa ne znači da je zauvijek imuna, već postoji mogućnost kasnije zaraze novim oblikom ovog virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Prevencija

Rotavirus nalazi se u organizmu zaražene osobe (najčešće stolici) i nekoliko dana prije nego se pojave simptomi, a i do 10 dana nakon izostanka simptoma.

Ključ kod sprječavanja zaraze je redovito pranje ruku.

Širi se najčešće na dva načina:

- oralno - fekalnim putem, odnosno dijete dodirne rukom ili ustima igračku koja je kontaminirana fekalijom tj. stolicom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

- kapljičnom infekcijom kada se virus nalazi u kapljicama sline i tijekom govora zaražene osobe širi se po zraku

Dakle, u dječjim vrtićima je ponekad zbog načina širenja gotovo nemoguće izbjeći širenje, pa i prave epidemije. No, uvijek se preporučuje visoka razina higijene i redovitog pranja ruku.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.