Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Razvoj govora kod djeteta u prvoj godini života

Tijekom prve godine života, dijete kreće na iznimno putovanje - razvijanje vještine (usvajanje jezika) koja će utjecati na cijeli njegov život.

beba-pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Jezik je iznimno važan zato što je to "prozor" u djetetovu osobnost - njegove riječi upućuju nas u njegove misli i osjećaje.

Prva godina života bit će označena jednim od najvećih dostignuća u životu vašeg djeteta. Upravo tijekom tog razdoblja, shvatit će pojam komunikacije. Naučit će kontrolirati svoja usta, oblikujući glasove jezika, što će mu dobro poslužiti kada progovori. Naučit će izražavati svoje potrebe na lakše predvidljive načine koje ćete moći lako razumjeti. Stvorit će, u biti temelj za cjelokupno usvajanje jezika u budućnosti.

Prvih šest mjeseci života

U početku će vokalne vještine vašeg djeteta uključivati podrigivanje i plakanje, te možda neke zvukove, kao npr. ooooo. Zvukovi koje će stvarati neće sadržavati "stvarne" suglasnike ili samoglasnike, barem ne takve kakve mi upotrebljavamo. Međutim, počet će stvarati zvukove koji se čine sličnima našim glasovima. Unutar tri do četiri mjeseca nakon rođenja, dijete će početi stvarati samoglasnike i zatim one ku i gu koje poznaje svaki roditelj. Pri kraju tih prvih šest mjeseci, dijete će proširiti svoj repertoar glasova. Bebe između četvrtog i šestog mjeseca nerijetko počinju sve više eksperimentirati sa svojim ustima, jezikom i grlom. Stvaraju škripave ili kreštave zvukove, a ti "divlji" zvukovi i krikovi su načini kojima dijete testira svoje mogućnosti. Poigrava se svojim vokalnim sustavom i uočava za što je sve sposobno. Uz to, počinje izgovarati i nove suglasnike. Može početi izgovarati t i p uz samoglasnik.

Drugih šest mjeseci života

Tijekom sljedećih šest mjeseci njegove interakcije s vama će postati svrhovite. Vaše dijete sada postaje starije pa se temelji za govor i jezik povećavaju.Oko šestog mjeseca života, počet će izgovarati nizove suglasnika i samoglasnika. Brbljanje će se sastojati od istih nizova suglasnika i samoglasnika. Postoji šansa da ćete čuti suglasnike p, b, t, d, m i n.

Prema drugoj polovici tih šest mjeseci, brbljanje vašega djeteta postat će još sofisticiranije. S oko osam ili devet mjeseci u brbljanju će se pojavljivati raznovrsnost. Sada će izgovarati duge nizove glasova koji će uključivati nekoliko različitih suglasnika i samoglasnika, poput: badutigah ili manmeba. Pokušat će i oponašati riječ koju izgovarate, iako nema pojma što ona znači. Također, može oponašati intonaciju vašega govora, odnosno intonacijske promjene kojima se služite kada postavljate pitanje ili komentirate.

Kako će se približavati svom prvom rođendanu, primjećivat ćete da njegovi glasovi sve više sliče glasovima koje vi upotrebljavate za prave riječi. Također ćete možda primijetiti da ono osobito voli određene glasove i glasovne kombinacije jer se od njih sastoje mnogi trenutci njegova brbljanja. Možda će imati neki glas ili niz glasova kojima se služi poput riječi. Te "izmišljene riječi" u stvarnosti uopće nisu riječi. Dijete je zapravo izmislilo svoj određeni glas ili glasovni lančić u svrhu komunikacije. Važno je zapamtiti, bilo kakvo djetetovo brbljanje treba poticati uzvratnim brbljanjem i pričanjem djetetu. Pretvarajte se da razgovarate s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Govorno - jezični razvoj djeteta događa se već u prvoj godini života. Kroz cijelu prvu godinu vaše će dijete puno naučiti o sustavu koji zovemo jezik, a najvažniji čimbenik tog procesa učenja ste upravo vi. Uživajte u tih prvih 12 mjeseci i prepoznavajte sve važne vještine kojima dijete ovladava. I budite spremni. Uskoro će izgovoriti svoju prvu riječ.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.