Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Nova školska godina

Prvi dan škole: Što bi sve roditelji trebali napraviti prije velikog dana?

Početak nove školske godine može biti vrlo stresan za cijelu obitelj, no uz dobre pripreme roditelja i djece bit će puno lakše

profimedia-0222270976.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Ljeto je polako pri kraju, barem onaj dio u kojem putujemo i uživamo, i nova školska godina je sve bliže. Roditelji već razmišljaju o kupovni knjiga i školskog pribora, ali polako pripremaju djecu na obveze i novu školsku godinu. Kako temperature padaju sve su bliže periodu godine koji će biti ispunjen školskim obvezama, domaćim zadaćama i izvanškolskim aktivnostima.

Image
Obrati pažnju

Mali genijalci: 7 znakova da imaš natprosječno inteligentno dijete

Tranzicija iz ležernog perioda u vrijeme obveza često nije lagana za djecu. Imaju puno obveza, moraju se buditi u isto vrijeme i roditelji očekuju puno od njih, kao i učitelji. No uz neke male trikove taj dio godine može biti lakši, a učitelji su za HuffPost.com podijelili nekoliko savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Vježbanje nove rutine

"U tjednima prije početka škole dobro bi bilo prakticirati neke stvari. Na primjer, vrijeme buđenja trebalo bi biti kao kad se ide u školu, jutarnja rutina i vrijeme odlaska na spavanje. Ovo je vrlo važno jer je za neke školarce prilagodba na školski raspored izuzetno teška. Mogućnost da se dijete lagano prilagodi bit će mu ugodna, osjetit će rutinu, ali i smanjiti frustracije jer će roditelji shvatiti što bi mogao biti problem prije polaska u školu", objasnila je Tamara edukatorica iz Colorada.

shimmer fallback

Provjeri kako se dijete osjeća

"Prvi dan škole može donijeti vrtlog emocija, posebno ako se radi o prvom danu u novoj školi. Provjeri postoji li kod djeteta zabrinutost, pitanja i neki drugi osjećaji. Ako je dijete zabrinuto ili ima neka pitanja pomozi mu da ih razriješi prije početka škole. No ako nisi sigurana kako to učiniti potraži pomoć od bliskih ljudi, drugih roditelja ili učitelja", objasnila je učiteljica iz Marylanda.

shimmer fallback

Dijete treba znati da je sve u redu ako osjeća nervozu

"Prije početka škole vrlo je važno da dijete osjeća da može izraziti svoje osjećaje. Sve svoje osjećaje. Dobre, loše i ružne. Pomozi djetetu da shvati da je u redu da bude preplašeno i da učitelji također mogu osjećati strah. Ovo će mu pomoći da razumije svoje emocije i da zna da je u redu imati različite osjećaje", savjet je učiteljice Sauer.

shimmer fallback

Ohrabri dijete da traži pomoć ako mu je potrebna

"Srednjoškolska sam profesorica i želim da roditelji pripreme dijete za školu. Škola može biti vrlo zahtjevna za dijete na različite načine - intelektualno, društveno, mentalno i emocionalno. Podsjeti dijete da ćeš mu dati podršku, kao i njegovi profesori. Naglasi da je važno da uvijek pokuša dati najbolje od sebe kada se na njegovom putu nađu zapreke", objasnila je još jedna učiteljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Različita očekivanja u obitelji i kod kuće

"Pomozi učeniku da razumije da se mogu pojaviti različita očekivanja u obitelji i školi. Odnosno da učitelj/profesor može očekivati od djeteta nešto što se nikada ne očekuje kod kuće ili obrnuto. Objasni mu da su učionica i razred zajednica te da djeca moraju zajedno raditi kako bi svima bilo dobro", dodaje učiteljica.

shimmer fallback

Pogreške su prilika za rast i učenje

"Prema mom iskustvu ako učenici naprave pogrešku ili nešto ne znaju može se pojaviti frustracija i neugodni osjećaji. Vrijeme prije nove školske godine je prilika za razvijanje svijesti da su 'pogreške prilike za rast' ili po'greške znače da se uči nešto novo'. Ovo se treba ponavljati tijekom školske godine, ali i pokazivati djeci na svom primjeru", objasnila je učiteljica.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.