Projekt SUTRA: sudjelujte na besplatnom predavanju za trudnice

Preliminarni program za trudnice - Zagreb, Cinestar Branimir Centra, 07. travnja u 17 sati

Nakon prvog, iznimno uspješnog druženja s velikim brojem zainteresiranih trudnica (i nekoliko muževa koje ohrabrujemo da dođu i oni), pred nama je novo predavanje u okviru projekta SUTRA. Čak 10 zdravstvenih stručnjaka s područja ginekologije, pedijatrije, dermatologije, fitofarmacije, farmakologije, kozmetike i dijetoterapije će besplatno educirati trudnice (i o raznim temama koje Vas muče ili zanimaju o trudnoći kao najdragocjenijem periodu života) koje mogu bezbrižno uživati u udobnim naslonjačima Cinestar Branimir Centra. S obzirom na to da je broj sjedećih mjesta u dvorani ograničen, na vrijeme se prijavite putem online prijave i rezervirate svoje mjesto za zdravije SUTRA ...

Dakle, predavanja su POTPUNO BESPLATNA i k tome dobijete i iznimno koristan priručnik za trudničke i majčinske dane. Samo se trebate što ranije prijaviti putem web stranice www.sutra.com.hr


Od prve spoznaje trudnoće do dolaska novog člana obitelji postoje mnogobrojna pitanja:

  • Koje lijekove i vitamine smijem koristiti u trudnoći?
  • Jesu li baš svi biljni sastojci zaista sigurni u trudnoći?
  • Koja je kozmetika sigurna za mene i moju bebu?
  • Je li u trudnoći dozvoljena aromaterapija i homeopatija?
  • Moram li u trudnoći zaista jesti za dvoje?
  • Što kada beba dobije temperaturu?
  • Kako se trudnice i bebe štite od sunca?“

i mnoga druga pitanja koja utječu na bezbrižnu trudnoću i majčinstvo …

Neka pitanja mi smo već postavili, a na njih odgovara prim. dr. sc. Ulla Marton:

Koja je najbolja dob za majčinstvo?
- Najbolje razdoblje za ostvarenje majčinstva je vrijeme emocionalnog sazrijevanja, spoznaje o želji za majčinstvom i donošenjem samostalne odluke o ostvarenju majčinstva na temelju vlastitih želja, u reproduktivnom/ginekološkom smislu svakako je to razdoblje vrhunca reproduktivne mogućnosti tijekom dvadesetih godina. Već ulaskom u tridesete posebice ulaskom u druge polovice tridesetih dolazi do značajnijeg pada reproduktivne sposobnosti žena, nažalost starenjem gubi se kvaliteta jajnih stanica i time mogućnost ostvarivanja trudnoće.   

Koji problemi se najčešće javljaju u trudnoći?
- Trudnoća je iznimno dinamično emocionalno i fizičko razdoblje, brojne subjektivne tegobe mogu se bitno razlikovati od trudnice do trudnice, osjećaj mučnine relativno je čest tijekom prvog tromjesečja pripisuje se kao i povraćanje prilagodbi tijela na hormon trudnoće (Bhcg), osjeća težine i pritiska može se znatno pojačavati kako odmiče trudnoće uz osjećaj nagona za učestalim mokrenjem, ponekad otežana defekacija, težina donjih ekstremiteta posebice tijekom ljetnim mjeseci. Nesanica je boljka koju bilježi određeni broj trudnica što kao rezultat metaboličke promjene do kojeg dolazi tijekom trudnoće, dijelom zbog emocionalnih promjena koje prate određeni broj trudnice i dijelom zbog mehaničkog pritiska i nelagode koja nastaje kao posljedica volumena maternice koja radi pritisak na okolne organe unutra trbušne šupljine, ošit i zdjelicu. Otežano disanje i zaduha bilježe se tijekom kraja drugom i ulaskom u treće tromjesečje zbog potiska na ošit i smanjenje kapaciteta pluća u respiratornom smislu. Pritisak na želudac razlogom je uzimanja puno manjih obroka.  

Smije li se vježbati za vrijeme trudnoće? Ako da, koje vježbe su najbolje za trudnice?  
- Trudnoća nije bolest ona je drugo stanje! Trudnoća ne znači i prestanak od sportskih aktivnosti i tjelovježbe sve dokle se trudnica ugodno osjeća, vjeruje u svoje tijelo i njegove mogućnosti i bez zamora, zaduhe i osjećaja težine možete pristupiti sportskim aktivnostima, posebice s onim gdje nema potiska na zdjeličnu dijafragmu i trbušne mišiće (plivanje, pilates, joga, hodanje) sport/tjelovježba je dobro došla. Naravno preduvjet je uredan ginekološki nalaz! Klizačica Irina Rodnjina je osvojila olimpijsko zlato u 16. tjednu trudnoće.

Kako se nositi s problemom jutarnje mučnine koji se često javlja kod trudnica?
- Manjim unosom hrane te izbjegavanjem proizvoda koji svojim mirisom uzrokuju osjećaj nelagode. Ponekad pomaže i komadićak starog kruha.

Što je s novim trendovima u medicini, poput homeopatije, koliko je to sigurno za trudnice?
- Ako je proizvod propisan od strane terapeuta / ljekarnika koji iza sebe ima adekvatno obrazovanje i potvrđenu licencu, propisani lijek ima istu težinu kao i konvencionalno propisani preparati.  


Sve pouzdane odgovore na sva takva i slična pitanja nudi i ovo besplatno predavanje u okviru Projekta SUTRA, javnozdravstveno-edukativnog projekta u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED).

Ovaj puta projekt SUTRA za Vas je pripremio i posebne aktivnosti- NUTRICIONISTIČKO SAVJETOVALIŠTE o prednostima i rizicima uzimanja vitaminsko-mineralnih dodataka! Na nekoliko organiziranih punktova moći ćete upitati prisutne zdravstvene savjetnike o svemu što Vas muči, a vezano je uz dodatke prehrani, uz mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa! Poruka koju ćete ponijeti kući je da svakako pazite što i kako koristite, te kada uopće posegnuti za dodatkom prehrani uz obavezno savjetovanje sa zdravstvenim djelatnikom!

PRIJAVA SUDJELOVANJA NA BESPLATNOM PREDAVANJU NA:
http://www.sutra.com.hr/kontakt/projekt-sutra-prijava-trudnice


PRELIMINARNA SATNICA - PONEDJELJAK 07.04.2014.
Cinestar Branimir Centar Zagreb

16:30-17:00  Registracija sudionika

17:00-17:10  Uvodno predstavljanje projekta SUTRA

17:10-17:30  Marton Ulla - Fiziologija trudnoće i najčešće zdravstvene tegobe tijekom trudnoće i puerperija

17:30-17:45  Petrović Melita - Bezreceptni lijekovi u trudnoći i tijekom dojenja

17:45-17:55  Buhač Ines- Dodaci prehrani i homeopatski lijekovi

17:55-18:05 Fehir Šola Katarina- Fitoterapija, probiotici i medicinski proizvodi

18:05-18:15 Marković Stribor- Klinička aromaterapija i oleoterapija

18:15-18:45 Stanka (zakuska i piće)

18:45-18:55 Šitum Mirna- Najčešće dermatoze u trudnoći i fotozaštitno ponašanje trudnica

18:55-19:05 Galić Anita- Dermokozmetski pristup i zdravstveni rizici kozmetike

19:05-19:25 Jovančević Milivoj- Utjecaj nepovoljnih čimbenika na rani rast i razvoj djeteta

19:25-19:35 Pustišek Nives- Dermatološka njega i zaštita novorođenčadi

19:35-19:45 Verbanac Donatella- Prehrana trudnica, beba i dojilja- metabolički pristup

19:45-20:00 Radionica

20:00-20:30 Pitanja i odgovori

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.