Pripremite tijelo za trudnoću

Što biste sve trebali napraviti kako biste uspjeli što lakše začeti?

S partnerom ste se odlučili na idući korak u vašoj vezi – dijete. Tako sada svoje tijelo morate pripremiti za trudnoću. I dok neke žene neće imati nikakvih problema sa začećem i trudnoćom, druge žene imaju poteškoća i svaka im je pomoć dobrodošla. Neki liječnici tvrde kako bi priprema za trudnoću (u idealnim uvjetima) trebala započeti godinu dana prije nego što počnete raditi na djetetu. Što biste sve trebali napraviti kako biste uspjeli što lakše začeti?

Otiđite liječniku
Jedna od prvih stvari je da odete do svog liječnika i porazgovarate o svom trenutnom fizičkom stanju. Napravite sve pretrage, pa će tada vaš liječnik znati procijeniti kakvo vam je trenutno zdravlje i što sve trebate napraviti kako biste ojačali tijelo i pripremili ga za trudnoću.

Istražite povijest bolesti u obitelji
Prije nego što se odlučite za dijete istražite koje su bolesti prisutne u vašoj obitelji (astma, srčana oboljenja, rak, dijabetes...). Nakon toga vaš vas liječnik može uputiti na genetičko testiranje, odnosno medicinska ispitivanja s ciljem otkrivanja ili isključenja prisutnosti nasljednih bolesti ili sklonosti takvim oboljenjima.  Isto tako je važno je li vaša majka imala spontani pobačaj ili je prerano rodila. Ove informacije obavezno recite liječniku.

Počnite vježbati
Što je vaše tijelo zdravije prije trudnoće, to ćete se lakše oporaviti nakon poroda. Neka istraživanja ustanovila su i da žene koje redovito vježbaju imaju lakše porode. Dobar plan vježbanja treba uključiti kardio vježbe, dizanje utega, jačanje trbušnih i leđnih mišića i istezanje.

Dodaci prehrani
Godinu dana prije nego što pokušate zanijeti važno je ustanoviti uzimate li dovoljno (ili previše) određenih vitamina, te trebate li početi uzimati neke nadomjestke u prehrani (to će liječnik ustanoviti krvnim pretragama). U dogovoru s liječnikom počnite uzimati dodatke koji sadrže folnu kiselinu i druge nutrijente koji sprečavaju komplikacije u trudnoći i osiguravaju pravilan razvoj djeteta.

Cijepite se
Određene infekcije i bolesti (tuberkuloza, vodene kozice) mogu biti opasne, ako ne i kobne za nerođeno dijete. Ako se dulje vremena niste cijepili sada je trenutak da to učinite i spriječi.  

Skinite se s kontracepcije
Danas je u kontracepcijskim pilulama mali sadržaj hormona, pa stoga nije potrebna pauza nakon prekida uzimanja pilula. No vjerojatno će vašem tijelu trebati dva-tri mjeseca da se ustabile hormoni, osobito ako ste dulje koristili kontracepciju.

Očistite ormarić s lijekovima
Ženama se neki lijekovi i biljni preparati ne preporučuju kada su trudne. Napravite popis svih lijekova koje imate i pokažite ga svom liječniku, koji će vam tada preporučiti što biste trebali izbjegavati.

Prestanite s porocima
Godinu dana prije pravo je vrijeme da prestanete pušiti (ili barem drastično smanjite količinu cigareta) i smanjite količinu popijenih kava i alkohola. Ovo će dati vašem tijelu vremena da se oporavi od štete koju su vam ovi poroci nanijeli.

Uključite partnera
Žene nisu jedine koje bi trebale poraditi na pripremi svog zdravlja za trudnoću. I muškarci to moraju isto, kako bi pojačali kvalitetu i količinu sperme (i tome povećali vama šanse da začnete). Oni bi trebali: prestati pušiti, smanjiti količine alkohola, zdravo se hraniti, redovito vježbati, nositi bokserice (dakle, šire, a ne uske gaće)...

Ako želite dijete počnite planirati zdravu trudnoću već sada, to će omogućiti trudnoću s puno manje komplikacija i lakši porod. I što je važnije, što ste vi zdraviji, to će zdravija biti vaša beba.


Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.