Budi najbolja verzija sebe.

Predstavljamo sportove: Borilačke vještine

Početak nove školske i vrtićke godine vrijeme je kada roditelji i djeca intenzivnije počinju razmišljati o izvannastavnim aktivnostima.

Budi najbolja verzija sebe.

Na listi prioriteta sport nerijetko zauzima prvo mjesto, a klinci, izloženi animiranim i filmskim ninja junacima, iskazuju velik interes prema borilačkim sportovima. Ne propustite iskoristiti takve afinitete i dijete upisati na sport koji podjednako radi na fizičkim i mentalnim sposobnostima djece.

Sklad uma i tijela

Čitav je niz beneficija koje pronalazimo u borilačkim vještinama, a djeca koja imaju poteškoće u odnosima s autoritetom, teže se koncentriraju i većinu vremena provode igrajući se kod kuće, buljeći u ekrane kojekakvih gadgeta, najviše će profitirati upisom na borilački sport.

Ako vaše dijete teže podnosi prisustvo druge djece i nije timski igrač, ovakva će ga vrsta sporta osnažiti i potaknuti na interakciju s drugom djecom.

Budi najbolja verzija sebe.

Roditelji djece koja se bave borilačkim vještinama ističu pozitivan napredak u smislu izgradnje samopouzdanja, poštivanja vlastitih i tuđih granica i prostora, veću discipliniranost djeteta kao i povećanje spretnosti i kondicije.

Judo za početnike

Borilački sportovi ne moraju biti nasilni, kako se to često krivo interpretira. Riječ je o drevnim istočnjačkim vještinama koje se prilagođavaju djeci prema uzrastu i sposobnostima. U Hrvatskoj je dostupan niz klubova koji pokrivaju širok spektar borilačkih sportova no među djecom su najpopularniji karate, judo, taekwondo i aikido. U novije vrijeme sve se više roditelja i klinaca odlučuje na capoeiru, brazilsku vještinu koja kombinira ples, igru i borilačke pokrete.

Iskusniji roditelji slažu se kako je za male početnike, judo najprikladniji. Naučit će ih spoznati vlastito tijelo u prostoru, istražiti njegove granice, ali djeca će usvojiti i načine pravilnog padanja, podizanja i zaštite od protivnika.

Judo klubove moguće je pronaći u svim većim, ali i nešto manjim hrvatskim gradovima, a osim klasičnih klubova, mališane je moguće upisati i u judo vrtiće. Iako je za većinu sličnih sportova predškolska dob idealna za započimanje, na judo se mogu upisati i kikići od tri godine. Za njih će program biti nešto prilagođeniji, usmjeren na održavanje ravnoteže i osnovne vježbe istezanja koje će se provoditi kroz igru.

Budi najbolja verzija sebe.

Cijene mjesečnih članarina većine borilačkih sportova iznose od 150 do 200 kuna, a treninzi se održavaju nekoliko puta tjedno. Najčešće je moguće kombinirati dane koji roditelju i djetetu odgovaraju i ne kose se sa školom i drugim obvezama.

Judo je zahvalan sport jer ne zahtjeva velike novčane izdatke, a od opreme valja nabaviti kimono čije se cijene također kreću od 200 kn za novi i oko 100 kuna za rabljeni.

Metoda pojaseva izuzetno je poticajna za djecu jer ih uči kako svaka nagrada dolazi isključivo prema njihovom trudu i zaslugama. Početnici nose bijeli pojas dok se, savladavajući naprednije vještine, ovisno o klubu, dodjeluju pojasevi u drugim bojama.

U borilačkim vještinama moguće se i natjecati, a turniri se najčešće održavaju u vlastitom ili obližnjim gradovima, u školskim ili sportskim dvoranama. Natjecanja su najčešće vikendima, a ovisno o klubu i dogovoru s roditeljima, prijevoz se može organizirati grupno.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.