Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Postoji li krvarenje u trudnoći koje je “normalno” i bezopasno?

Većina trudnica prođe kroz trudnoću bez krvarenja. No, kod nekih se krvarenja ipak dogode i najčešća su ona u prvom tromjesečju trudnoće.

Feeling awful stomachache.
Budi najbolja verzija sebe.

Krvarenje u trudnoći ne mora nužno ukazivati na negativan ishod trudnoće, ali ga je svakako potrebno držati pod nadzorom i kontaktirati liječnika te slušati savjete i uputstva.

Krvarenja u prvom tromjesečju trudnoće

Najveći broj krvarenja u trudnoći, kao što je već spomenuto, otpada na krvarenja koja se događaju u prvom tromjesečju. Oko 20% žena ima neku vrstu krvarenja tijekom prvih 12 tjedana trudnoće.

Najvjerojatniji uzroci krvarenja u prvom tromjesečju su:

Implementacijsko krvarenje

Ovo najčešće blago krvarenje javlja se uglavnom 6 do 12 dana nakon začeća, odnosno kod implementacije oplođenog jajašca u maternicu. Mnoge žene implementacijsko krvarenje zamijene slabijom mjesečnicom (dolazi u otprilike isto vrijeme kada bi trebala i mjesečnica) pa ponekad ni ne pomisle da je ipak riječ o trudnoći. Ovo jako blago krvarenje može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Pobačaj

S obzirom na to da su spontani pobačaji najčešći upravo u prvom tromjesečju, žene kod pojave krvarenja uglavnom uvijek prvo pomisle na najgori scenarij. Iako polovica žena koje prokrvare u trudnoći nažalost izgube bebu, krvarenje ipak ne mora uvijek ukazivati na to, posebno ako trudnica nema simptome poput jakih grčeva u donjem dijelu trbuha te ako ne krvari ugruške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Izvanmaterična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća događa se kada se oplođeno jajašce odnosno embrij usadi izvan maternice, a uglavnom u jajovodu. Ako embrij nastavi rasti može izazvati prsnuće jajovoda te u tom slučaju dolazi do za život opasne situacije za trudnicu. Izvanmaternična trudnoća događa se u oko 2% trudnoća.

Promjene u cerviksu (vratu maternice)

Za vrijeme trudnoće vrat maternice je više prokrvljen te seksualni odnos ili čak i uzimanje brisa za Papa test može izazvati krvarenje. Krvarenje ovog tipa nije opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Infekcija

Bilo koja infekcija odnosno upala cerviksa, vagine i/ili seksualno prenosiva bolest poput klamidije ili herpesa može izazvati krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće.

Krvarenja u drugom i trećem tromjesečju trudnoće

Krvarenja u drugom i trećem tromjesečju trudnoće smatraju se mnogo ozbiljnijim i opasnijim i za majku i za bebu, posebno zato što je trudnoća već odmakla, beba je veća, a opet nedovoljno razvijena za vanjski život. Ako u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće dođe do krvarenja potrebno je odmah kontaktirati i posjetiti liječnika!

Najčešći uzroci krvarenja u kasnijim periodima trudnoće uključuju stanja:

Placenta previa ili predležeća posteljica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Riječ je o stanju, a ne o bolesti posteljice i događa se kada se posteljica nalazi nisko u maternici i djelomično ili potpuno prekriva ušće maternice odnosno porođajni kanal. Krvarenje uzrokovano ovim stanjem uglavnom je bezbolno, no zahtjeva hitan medicinski tretman, a događa se najčešće između 34. i 38. tjedna trudnoće, dok neke žene s ovim stanjem uopće ne krvare do poroda. Placenta previa događa se u 1 na 200 trudnoća.

Odvajanje posteljice

Nije često, događa se u oko 1% trudnoća. Posteljica se odvaja od zida maternice, prije ili za vrijeme poroda, a simptomi su jače krvarenje koje prolazi između posteljice i maternice. Ovo stanje može biti iznimno opasno i za majku i za bebu. Osim jakog krvarenja ostali simptomi su i jaka bol u trbuhu, krvarenje ugrušaka i bol u leđima.

Ruptura maternice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Događa se u rijetkim slučajevima, a uglavnom kao posljedica prethodnog carskog reza. Ožiljak od prethodnog carskog reza za vrijeme trudnoće puca, što uzrokuje rupturu odnosno pucanje maternice. Ova je situacija iznimno opasna i za život trudnice i bebe te zahtjeva hitan carski rez.

Preuranjeni porođaj

Vaginalno krvarenje u kasnim tjednima trudnoće može biti znak da se tijelo priprema za porod. Uobičajeno je da nekoliko dana ili tjedana prije početka trudova ispadne sluzni čep koji je pokrivao ušće maternice, a on uz sluz može sadržavati i male količine nakupljene krvi. Ako se takvo krvarenje dogodi prije 37. ili 36. tjedna trudnoće vjerojatno će nastupiti preuranjeni porođaj. Ostali simptomi preuranjenog porođaja su isti kao i oni uobičajenog: trudovi, vaginalni iscjedak, pritisak u trbuhu te bolovi u križima.

Ostali uzroci krvarenja u kasnoj trudnoći mogu biti zbog ozljeda cerviksa i vagine, polipa ili tumora.

Što učiniti za vrijeme krvarenja?

Vaginalno krvarenje za vrijeme trudnoće u bilo kojem tromjesečju uglavnom ukazuje na probleme, te je potrebno kontaktirati liječnika.

Nosite uloške (nikako tampone!) te vodite računa o količini, mirisu i boji krvarenja (primjerice krvarenje može biti ružičasto, smećkasto ili crveno, bez ili s ugrušcima, jakog ili neutralnog mirisa). Ako na ulošku primijetite izlaženje komadića tkiva, svakako ga ponesite sa sobom i pokažite liječniku.

Osim toga, ako imate neki od ovih simptoma, a koji mogu biti i/ili simptomi pobačaja ili ozbiljnih problema u kasnijoj trudnoći odmah se javite liječniku: jaka bol i intenzivni grčevi u donjem dijelu (zdjelici) trbuha, jako krvarenje ili svježa svijetlocrvena krv (nevažno da li je popraćeno bolovima), iscjedak iz vagine popraćen komadićima tkiva te vrtoglavica i nesvjestica.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.