Budi najbolja verzija sebe.
Lakši razvoj

Posebna ljubav: Što sve djeca mogu naučiti od kućnog ljubimca?

Kućni ljubimci unose veselje u obitelj, ali i djecu mogu naučiti puno i pomoći im da lakše odrastaju

Budi najbolja verzija sebe.

Mali, veliki, čupavi ili bez dlake, kućni ljubimci često zarobe naše srce i ne možemo zamisliti život bez njih. Često su najljepše obiteljske uspomene vezane upravo za životinje koje žive u našim domovima. Svi znamo da je znanost već dokazala da kućni ljubimci pozitivno utječu na naše zdravlje, ali uvijek je dobro podsjetiti se kako dobro utječu na djecu.

Mnogo je prednosti suživota sa životinjama i kućni ljubimci djecu podučavaju vrijednim životnim lekcijama poput odgovornosti, povjerenja, suosjećanja, poštovanja i strpljenja. Iako kućni ljubimci puno toga pružaju mališanima i oni također imaju puno toga za ponuditi ljubimcu. I djeca i kućni ljubimci uživaju u energičnoj igri, kao i u maženju s prijateljima za vrijeme drijemanja, piše Sveučilište Michigan.

Treba li djetetu uzeti kućnog ljubimca?

Ako dijete poželi kućnog ljubimca, razgovaraj s njim o odgovornosti i trajnosti posjedovanja kućnog ljubimca. Hoće li se i dalje željeti brinuti o životinji kada ostari? Je li dijete izrazilo dosljednu želju za kućnim ljubimcem i razumije li da će mu trebati svakodnevna briga i da kućni ljubimac nije samo za igru?

Budi najbolja verzija sebe.

Razgovarajte o tome kakve će biti odgovornosti djeteta prema kućnom ljubimcu i koliko će mu za to trebati vremena. No, nikako nemoj zaboraviti, bez obzira koliko je velika dječja želja, sve treba uzeti s rezervom, jer postoji vjerojatnost da dijete neće preuzeti odgovornost i nastaviti brigu.

Dijete će osim ljubavi koju će dobiti od kućnog ljubimca, naučiti i neke vrlo važne stvari u životu, a jedna od njih je odgovornost. Kućni ljubimci trebaju hranu, vodu i ljubav. Također zahtijevaju njegu (četkanje), kupanje, a psi zahtijevaju šetnje pa je važno o svemu tome razgovarati s djetetom.

Djeca starija od pet godina mogu imati već razvijenu u odgovornost prema kućnom ljubimcu, dok djecu mlađu od četiri godine treba uvijek nadgledati kada su u društvu životinja. Od djece koja su mlađa od deset godina nikada ne treba očekivati da se samostalno brinu za psa ili mačku.

Druga važna stvar koju djeca uče je povjerenje. Kućni ljubimac nudi bezuvjetnu podršku kada je dijete ili bilo tko u obitelji tužan ili uzrujan. Oni mogu naučiti dijete da vjeruje životinji, sebi i kako izgraditi povjerenje i u drugim odnosima. Suosjećanje je još jedna važna stvar. Dok se dijete brine o kućnom ljubimcu, uči kako biti dobar prema drugima jer se brine o osnovnim potrebama svog dlakavog prijatelja.

Budi najbolja verzija sebe.

Djeca će naučiti još mnoge stvari koje će im biti važne za cijeli život:

Kako se nositi s gubitkom - kad kućni ljubimac umre, dijete će naučiti sve o procesu tugovanja.
Poštovanje - nježni dodir i učenje o granicama kada ljubimac jede i spava razvit će poštovanje prema drugima, što je teško naučiti dijete dok je malo.
Samopoštovanje - kada kućni ljubimci pokazuju bezuvjetnu ljubav, to jača djetetovo samopoštovanje. Odgovornost također razvija samopoštovanje kod male djece.
Odanost - kućni ljubimci su vrlo odani i dobar su primjer kako se ophoditi prema svim članovima obitelji i s prijateljima
Tjelesna aktivnost - hodanje i bacanje lopte izvrsna su vježba
Strpljenje - ponekad je potrebno vrijeme kako bi se dijete povezalo s kućnim ljubimcem, kao i podučavanje trikova i učenje dobrog ponašanja.
Socijalne vještine - kućni ljubimci izvrsno pomažu u "probijanju leda". Psi u susretima s drugim ljudima potiču razgovore i dijete će poboljšati svoje socijalne vještine.
Motivacija - zbog svih vještina koje posjeduje kućni ljubimac, djeca imaju smanjen rizik od alergija i bolje ocjene u školi jer djeca razvijaju unutarnju motivaciju dok se brinu o svojim životinjama.
Suosjećanje - djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcem imaju više empatije prema životinjama, ali i ljudima.

Zdravstvene dobrobiti za djecu

Istraživanja pokazuju da djeca koja žive s psom mogu imati manje upala uha i respiratornog sustava te im je potrebno manje antibiotika, možda zato što izloženost životinjama u mladoj dobi stimulira imunološki sustav.

Kad razmišljaš kojeg kućnog ljubimca odabrati za svoju obitelj vrlo je važno da prvo razmišljaš o vašem stilu života. Riba, kornjača ili hrčak zahtijevat će manje vremena za igru ​​nego mačka ili pas. Ako obitelj puno vremena provodi na putu, tada bi možda dobar izbor bila životinja koju možete ostaviti kod kuće uz minimalnu njegu. Ako rado idete u duge šetnje i volite provoditi vrijeme u dvorištu i prirodi onda će vam pas savršeno odgovarati.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.