Planiranje trudnoće: koliko seksa je dovoljno seksa?

Prema znanstvenim istraživanjima, najveće su šanse za trudnoću ako se upustite u spolne odnose dan ili dva prije ovulacije…

Vjerujemo da mnogi parovi koji pokušavaju zatrudnjeti muku muče kada i koliko se trebaju upuštati u spolne odnose kako bi što brže ostvarili svoj cilj. I dok nekima začeće ide kao od šale, drugi zbrajaju i oduzimaju plodne i neplodne dane, isprobavaju razne poze, piju razne pripravke, gledaju u kristalnu kuglu i računavaju konstelaciju zviježđa.

Iako sve od toga može pomoći, u načelu, ako se radi o zdravome paru pred kojima nema nikakvih zdravstvenih prepreka da postanu roditelji, postoje određene smjernice koje bi trebale pomoći u ostvarenju željenoga cilja u neko dogledno vrijeme.

Svaki drugi dan

Iako će vam netko savjetovati: „Što više seksa, bilo gdje i bilo kada.“ – to i nije neophodno najtočnija tvrdnja. U principu, plodno razdoblje žene traje oko pet do šest dana, dok do oplodnje može doći nakon ovulacije, odnosno ispuštanja zrele jajne stanice u jajovod. No, vrlo je važno imati na umu da spolni odnos i prije ovulacije može rezultirati trudnoćom, jer spermiji mogu preživjeti između jednog i tri, a u nekim slučajevima čak do sedam dana, te oploditi jajnu stanicu. Zato se uzima da plodno razdoblje traje i prije, ali i do 48 sati nakon ovulacije.

Prema znanstvenim istraživanjima, najveće su šanse za trudnoću ako se upustite u spolne odnose dan ili dva prije ovulacije, no to može ponekad biti problematično odrediti, posebno kod žena koje nemaju redovite menstrualne cikluse. Zato je najbolje upuštati se u spolne odnose svaki drugi dan. Naime, novoj spermi treba 48 sati da sazrije nakon ejakulacije one koja je bila zrela, pa tako svakodnevni spolni odnosi neće pomoći u vašoj misiji, mogu imati čak i suprotan efekt.
S druge strane, ne preporuča se ni preduga apstinencija, odnosno, ne dulja od pet dana, jer stariji spermiji su manje pokretni spermiji.

Praćenje ovulacije

Ta činjenica ponovno nas dovodi do ovulacije i redovitih spolnih odnosa. Naime, ako žena ima ciklus koji traje 28 dana, ovulacija će se dogoditi 14. dana ciklusa, no mnogim ženama menstrualni ciklus traje traće ili duže ili nije redovit, što dodatno otežava određivanje vremena plodnosti.

Ako vam je ciklus kraći, ovulacija se događa prije, a ako vam je duži, ovulacija je kasnije. Ukoliko je i to vaš slučaj, niste jedini, jer polovici žena dužina menstrualnog ciklusa varira po sedam dana i više.

Upravo zato pravilo spolnih odnosa svaki drugi ili treći dan je jedna od najboljih metoda pokušaja začeća, koja bi u doglednom vremenu između šest mjeseci i godinu dana trebala – uroditi plodom. Ako se samo fokusirate na vrijeme ovulacije, rezultati bi mogli izostati.

Upoznajte svoje tijelo

Neke žene lakše, a neke teže prepoznaju i vide znakove ovulacije i plodnog razdoblja. Naime, neki mjesec ti znakovi mogu biti više očiti: puno sluzi, lagano probadanje u predjelu jajnika, pojačani libido za vrijeme ovulacije i sl., dok, primjerice, neki drugi mjesec ti znakovi nisu toliko očiti, no to ne znači da nije bilo ovulacije. No, kako bi znali prepoznati i najmanje znakove da se nešto događa u tijelu, pratite iz dana u dan što se događa, te vodite menstruacijski kalendar. Već nakon nekoliko mjeseci lakše ćete odrediti kada su vam plodni dani.

Potražite pomoć

Neredovite menstruacije čiji je razmak manji od 20 dana i veći od 36 dana, vjerojatno su pokazatelj neredovitih ovulacija i određenih hormonalnih poremećaja, te jedan od znakova da možda niti nije došlo do ovulacije, pa je potrebno potražiti stručnu pomoć. U tom slučaju, oplodnja se može dogoditi u gotovo bilo kojem dijelu ciklusa, ili pak neće do nje doći zbog izostanka ovulacije. Svakako, ako je to slučaj, nemojte dugo čekati. Potražite stručnu pomoć.


(vam)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.