Pet zanimljivih činjenica o drugoj trudnoći i porodu

Žene se boje prvog poroda jer ne znaju što ih čeka, a drugog jer znaju što ih čeka. Ipak, zbog određenih razloga je lakše

Kao što zna svaka žena koja je prošla trudnoću, tijelo više nikada nije isto kao prije, premda to tek postane očito kod druge trudnoće."Nakon prve trudnoće tijelo se relativno brzo vraća u stanje prije trudnoće" i obično zacjeljuje u roku od četiri do šest tjedana, kaže ginekologinja Heather Bartos. Nakon sljedeće trudnoće možda će trebati više vremena da tijelo vrati u "normalu". Kako dalje navodi, kod druge trudnoće brže dolazi do pojave proširenih vena, hemoroida, a bebini pokreti u trbuhu se mogu osjetiti puno ranije.


Kako dalje kaže ginekologinja - tijelo pamti, a zbog toga će mnoge žene puno lakše proći drugu trudnoću, ali i porođaj. Zato ti donosimo popis zanimljivih činjenica vezanih uz drugu trudnoću i porod.


(Foto: Pixabay)

1. Drugi porođaj traje puno kraće

Dok prvi porođaj u prosjeku traje 18 sati, drugi put obično je puno kraći, u prosjeku oko 8 sati. Svakako će se to razlikovati od žene do žene, ali većina ipak brže rađa drugi put. Jednom kada rodiš, mišići i ligamenti će se puno lakše opustiti u procesu jer je tijelo već prilagođeno, i beba će se lakše kretati prema dolje. Vrat maternice će se također brže otvoriti.


(Foto: Pixabay)

2. Trudovi su brži

Mišići i ligamenti u zdjelici i rodnici već su jednom stvorili mjesto za bebu i odradili porođaj, pa drugi put uglavnom ide puno brže. I to može varirati, ali mame prvi put obično tiskaju između 20 minuta i 3 sata, dok drugi put taj dio porođaja obično traje do sat vremena (obično i brže). Prvi put mama mora naučiti kako se to radi, ali drugi put je već upoznata s procesom i sve je učinkovitije.


(Foto: Pixabay)

3. Trudnoća može trajati kraće

Trudnoća traje 40 tjedana, a vjerojatno znaš da je datum porođaja samo procjena koja se temelji na prvom danu zadnje menstruacije. U prvoj trudnoći prosječno će žena roditi u 41. tjednu + tri dana (10 dana dulje), piše Motherly. Druga trudnoća prosječno traje kraće - 40 tjedana + 3 dana, to je tjedan dana manje. Budući da je tijelo već prošlo trudnoću, vjerojatno će ovaj put hormoni reagirati malo brže što će prije dovesti do porođaja.


(Foto: Pixabay)

4. Grčevi nakon poroda mogu biti jači

Mnoge žene imaju grčeve tijekom dojenja prvih tri do pet dana. Kad dijete doji, tijelo oslobađa hormon oksitocin koji pomaže mami da se zaljubi u svoju bebu, ali i maternica se grči kako bi se zaustavilo krvarenje i smanjila se na veličinu prije trudnoće. Nakon drugog porođaja grčevi mogu biti puno jači.


(Foto: Pixabay)

5. Više samopouzdanja tijekom trudnoće, porođaja i majčinstva

Iako ni jedna trudnoća i porođaj nisu isti, žena zna što može očekivati. Svjesna je da njezino tijelo to može proći, a i zna da ju na kraju čeka najljepša nagrada - beba u naručju. Mame također otkrivaju da drugi put puno više uživaju u trudnoći i majčinstvu jer su puno slobodnije, opuštenije i manje osjećaju strah.


(Foto: Pixabay)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.