Budi najbolja verzija sebe.
Tulum kod kuće

Party bolji nego u igraonici: Kako pripremiti najbolju zabavu za vaše dijete?

Pripremiti zabavu koju će 'klinci' još godinama pamtit bit će pravi užitak uz ove jednostavne savjete

Budi najbolja verzija sebe.

Kako bismo olakšali roditeljima zadatak pripreme dječje zabave, u članku donosimo savjete za uspješnu organizaciju proslave koja će oduševiti vaše dijete, ali i njegove prijatelje. 

Odredite temu zabave

Prvi korak u planiranju proslave za pamćenje je razmisliti o temi prema kojoj ćete prilagođavati aktivnosti i igre te uređenje samog prostora u kojem će se održati proslava.  U osmišljavanje teme svakako uključite i svojeg malog slavljenika, pa zajednički odlučite kakvu ćete zabavu organizirati. Samo neki od primjera za temu dječjeg rođendana su omiljeni likovi i motivi iz crtića, poput primjerice gusara, zmajeva, životinja, a u posljednje vrijeme su sve popularnije i vesele figurice Stikeez koje možete pronaći u Lidlu! Nova kolekcija ima 24 figurice u obliku kućnih ljubimaca i raznih kućanskih predmeta, a svaka od njih nosi svoje maštovito ime. Od vrckaste četkice za zube nazvane “Četko Zubić“  i vesele bušilice imena “Majstor Bušić ” pa sve do simpatičnog hladnjaka “Brrrankića”, svaka figurica iz kolekcije će razveseliti vašu djecu te ih na zabavan način upoznati s predmetima koji ih svakodnevno okružuju. Kada prikupite sve Stikeez figurice za kućni party, ne propustite u Lidl trgovinama nabaviti i album za slaganje i torbicu za čuvanje figurica, dok Stikeez bojanku možete preuzeti online.

Budi najbolja verzija sebe.

Pošaljite pozivnice

Nakon što ste odredili temu zabave, pripremite i pošaljite pozivnice svim uzvanicima i njihovim roditeljima. Važno je da pozivnice pošaljete barem tjedan dana prije same zabave kako bi se roditelji mogli organizirati na vrijeme. U pozivnicama je važno navesti točan datum, vrijeme i lokaciju održavanja proslave, kao i očekivano vrijeme trajanja zabave. Ako se osjećate ekstra kreativno, sami dizajnirate i napravite personalizirane pozivnice na kojima će pisati ime svakog uzvanika, a možete ih ukrasiti likovima i detaljima usklađenima s temom proslave. U samu izradu pozivnica uključite i svojeg slavljenika.

Nabavite dekoracije ili ih izradite sami

Baloni, veseli tematski posteri na zidovima, salvete, slamke, ukrasne vrpce, vesele trokutaste zastavice, papirnati tanjuri i čaše, sve te dekoracije i ukrasni detalji doprinijet će veseloj temi zabave. Osim ukrasnih detalja, svakako pripremite i naljepnice za čaše s imenima gostiju kako se ne bi pomiješale. Na postavljeni stol za svakog uzvanika pripremite i malo iznenađenje u vidu figurice ili igračke koja će biti u skladu s temom partyja. Te figurice ili igračke ne moraju biti veliki dodatni trošak, možete ih zajedno sa svojim malim slavljenikom izraditi sami od papira, tkanine, plastelina ili sličnih materijala, a inspiraciju možete pronaći na brojnim DIY stranicama. 

Budi najbolja verzija sebe.

Osmislite jelovnik

Nema dobre zabave bez ukusne i slasne hrane, pa je tako priprema slatkih i slanih zalogaja neizostavan dio svake proslave. Prilikom osmišljavanja jelovnika, imajte na umu da su se djeca ovdje okupila prvenstveno zbog zabave i igre sa svojim prijateljima, stoga neće imati strpljenja sjediti za stolom i uživati u brojim sljedovima pripremljenih jela. Prije samog planiranja jelovnika, obavezno pitajte roditelje svih uzvanika imaju li njihova djeca alergiju na pojedine namirnice. U pogledu samog planiranja jelovnika, kada su u pitanju dječje zabave, što jednostavnije, to bolje. Simpatični kanape sendviči baš po mjeri dječjeg uzrasta, jednostavni su za pripremu i najvažnije od svega, djeca ih mogu pojesti s nogu. U planiranju jelovnika, preporučljivo je i kod slatkih i slanih jela voditi se idejom finger fooda koji će u ovakvim prilikama biti najbolji izbor.

Kada govorimo o slasticama, predlažemo da osim klasičnih kolača pripremite i male cupcakes kolačiće s različitim okusima koje sva djeca obožavaju. Također, nemojte zaboraviti na različite grickalice koje možete postaviti u različitim posudicama na nekoliko mjesta. Osim klasičnih kupovnih grickalica, pokušajte u jelovnik uključiti i zdrave grickalice, poput sušenog voća, integralnih štapića i krekera i tome slično. Osim hrane, nabavite dovoljno voćnih sokova različitih okusa, a neke od sokova možete napraviti i sami, poput soka od naranče ili limunade. Jednako tako, vodite računa da djeci uvijek pri ruci bude i obična voda. Kako ne biste nepotrebno trošili vrijeme na obilazak različitih trgovina, sve što vam treba od sastojaka za kolače, gotove grickalice, voćne sokove, ali i ukrasa i svih drugih potrepština za dječji rođendan možete nabaviti u trgovačkom centru Lidl, koji ima bogatu ponudu slatkih i slanih proizvoda neophodnih za slavljenički stol.

Isplanirajte zabavne igre i aktivnosti

Sama ideja partyja je uzbudljiva i zabavna za svu djecu. Međutim, kako se zabava ne bi svela na jurnjavu, ciku i dječju graju, što je pogotovo važno onima koji žive u stanovima, djecu ćete najlakše zaokupiti tako što ćete osmisliti aktivnosti i igre u kojima će sudjelovati svi uzvanici. Primjerice, ako je zabava gusarske tematike, organizirajte lov na blago.

Još jedan prijedlog u kojem će klinci zasigurno uživati je lutkarska predstava. Uz malo mašte, zajedno sa slavljenikom pripremite scenarij za predstavu i pripremite malu pozornicu. Umjesto pravih lutaka, glavni likovi u predstavi mogu biti Stikeez figurice pudlice „Lili“, mačkice „Kety“, slatkice patkice „ Lady Kvakva“ i sve ostale koje ste već uspjeli prikupiti u svojoj kućnoj kolekciji. Glumci iza pozornice, bit će naravno, slavljenik ili slavljenica i njihovi gosti. Teme lutkarske predstave mogu biti inspirirane nekom od popularnih priča za djecu ili iz omiljenih dječjih crtića, ali vi možete osmisliti i sasvim drugačiju priču koju koja će u predstavi biti nit vodilja. Tijekom predstave, pustite klincima da se užive, puste mašti na volju i zabave jer svaka je improvizacija dobrodošla.

Još jedna ideja za zabavnu igru i odličan rođendanski provod jest igra farme. Iako su danas kod djece vrlo popularni high tech motivi, svemir i likovi sa super moćima, upravo zbog toga možda ne bi bilo loše vratiti se malo u prošlost i organizirati igru života na selu. Kako izgleda jedan dan u životu farmera i njihovih životinja, koje sve građevinske i ostale radove moramo napraviti kako bismo izgradili i održavali kuću na selu, sve to mogla bi biti poučna i zanimljiva igra, ali i mali odmak od heroja iz crtića koji „žive“ u svemiru, nekom udaljenom kraljevstvu iz mašte ili svijetu kakav bi mogao izgledati u budućnosti. I u ovoj igri mogu vam poslužiti Stikeez figurice „Pilica Milica“, „Majstor Bušić“, drvo „Jasenko“ i ostalo Stikeez društvo.

Kao jednu od aktivnosti možete pripremiti i kreativne igre poput zajedničkog bojanja. Primjerice, na stranicama trgovačkog centra Lidl možete preuzeti i isprintati listove Stikeez bojanke, podijeliti bojice i zabava može početi. Tu su i mnoge društvene igre, koje nikada neće izaći iz mode, poput igre Memory, drvenih slagalica ili dobri stari Čovječe ne ljuti se. Kako biste učinili igru poput Čovječe ne ljuti se malo drugačijom i još zabavnijom, umjesto klasičnih figurica možete koristiti Stikeez, simpatične male figurice koje dobivate na poklon u Lidlu za svaku kupovinu iznad 90 kuna, a sama akcija traje do 26. rujna ove godine ili do isteka zaliha.

Posljednjih godina dječje proslave su postale gotovo nezamislive bez pinjate, rekvizita u različitim oblicima koji se izrađuje od kaširanog papira i puni slatkišima, malim igračkama, konfetima i tome slično. Gotovu pinjatu konopcem objesite na strop u domu ili drvo u dvorištu. Kada se djeca okupe oko pinjate, stavite im poziv na oči i jedan po jedan dobivaju štap kojim će udarati pinjatu sve dok ne pukne i sav sadržaj ne ispadne van. Na kraju, za svakog uzvanika pripremite zahvalnicu za dolazak uz slatki paketić koji će ponijeti kući. U paketić možete zapakirati slatkiše i igračke koje su ispale iz pinjate.

Ako sve unaprijed dobro isplanirate i organizirate, kada kucne čas za početak dječje zabave, i vi ćete imati dovoljno vremena da sudjelujete u dječjem partyju, fotografirate i uživate zajedno s djecom u rođendanskoj proslavi za pamćenje.

*Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.