Sigurnost djece

Opasna hrana: Djeca mlađa od četiri godine ne bi smjela jesti kokice

Najvažnija stvar za svakog roditelje je sigurnost djece, a kako bi djeca bila dobro treba obratiti pažnju i na opasnost od gušenja

profimedia-0580136565.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kokice su omiljene grickalice mnogim odraslima i djeci, a njihova hrskavost je glavni razlog zašto ih svi toliko volimo. Kako djeca rastu roditelji će naravno djeci ponuditi i ovu grickalicu. No, postavlja se pitanje kada je pravo vrijeme da ih mališani mogu jesti i jesu li opasne? Pedijatri kažu djeca mlađa od četiri godine ne bi smjela jesti kokice jer mogu izazvati gušenje, a zbog društvenih mreža mogli smo posljednjih godina mogli vidjeti i različita upozorenja roditelja zbog hrane koja je opasna za djecu.

Image

Koliko mala djeca trebaju jesti voća i povrća? Evo što kažu stručnjaci

Prema stručnjacima, djeca su u većem riziku od gušenja sve dok ne napune četiri godine. Tek u dobi od četiri godine djeca mogu potpuno pravilno žvakati hranu zbog toga što im u ovoj dobi izbijaju kutnjaci. Uz to, već su dovoljno savladali vještine žvakanja i usitnjavanja hrane prije gutanja. Kako dalje objašnjavaju pedijatri na službenoj američkoj stranici udruženja pedijatara Pediatrics još je jedan razlog zašto je kod djece povećan rizik od gušenja - djeca vrlo lako gube pažnju kada jedu. Zbog toga je uvijek važno paziti na malu djecu tijekom jela. Hodanje, trčanje, smijeh ili razgovor mogu dovesti do trenutka nepažnje.

Treba biti oprezan s grožđem i orašastim plodovima

Uz kokice, roditelji bi trebali obratiti pažnju i na neke druge namirnice koje se često konzumiraju. Pedijatar dr. Jarret Patton objasnio je za Romper da roditelji trebaju paziti i na hrenovke, bombone, žvakaće, ali i na neke zdrave namirnice poput grožđa, orašastih plodova i sirovog povrća. "Sve ove namirnice treba odgoditi dok djeca ne napune četiri godine jer njihova sposobnost žvakanja i gutanja postaje bolja u toj dobi", objašnjava Patton.

Udruženje Healthy Children preporučuje roditeljima da maloj djeci tanko narežu svježe voće poput banana, jabuka, breskvi, nektarina i krušaka . No plodovima poput šljiva, grožđa ili trešanja treba ukloniti koštice te zgnječiti i usitniti kako bi bili sigurniji za jesti. Također je povrće poput mrkve, graška, cvjetače, krumpira i brokule sigurnije skuhati i narezati na kockice.

Dakle liječnici preporučuju da roditelji paze kada djeci daju određenu hranu, ali često upozoravaju i na opasnost od gušenja zbog malih igračaka, gumba, baterija i drugih sitnih stvari. No, što se tiče hrane najbolje je izbjegavati određene namirnice dok dijete ne dođe u dob kada će moći uživati u njima.