Budi najbolja verzija sebe.
Mališani i osjećaji

Ljubomora između djece: Mogu li se izbjeći svađe?

Postoje taktike koje roditelji mogu primijeniti kako bi smanjili dječji bijes i olakšali djetetu nošenje s ljubomorom

Budi najbolja verzija sebe.

Ljubomora između braće i sestara može se pojaviti u nekoliko oblika, ali i u različitoj dobi. Roditelji se često susretnu s ljubomorom starijeg brata ili sestre kada u obitelj stigne beba. Ili se može pojaviti frustrirajuća ljubomora kada mlađe dijete ne može raditi ono što mogu veća djeca.

U svakom slučaju, postoje taktike koje roditelji mogu primijeniti kako bi smanjili dječji bijes i omogućili djetetu da se lakše nosi sa svojim emocijama, objašnjava psihoterapeutkinja Amy Morin za Verywell Family. Objasnila je koje korake roditelji mogu poduzeti kako bi se smanjila ljubomora i potaknuo zdraviji odnos između djece.

Kako pomoći djetetu da se prilagodi na novog člana obitelji?

Starije dijete se možda priviklo na bebu u kući, ali roditelji se ne trebaju iznenaditi ako se ipak pojavi ljubomora jer starije dijete misli da beba dobiva svu pažnju. Također je važno paziti da roditelji "ne okrivljavaju" bebu za događaje u kući, rečenice poput "Ne mogu ti pomoći, hranim bebu" ili "Ne možemo van, to je bebino vrijeme",jer će to potaknuti nezadovoljstvo kod starijeg djeteta. Umjesto izgovaranja ovakvih rečenica može se reći "Idemo nakon ručka" ili "Pomoći ću ti za pet minuta".

Budi najbolja verzija sebe.

Naravno, važno je da se starije dijete osjeća voljeno i važno, zato ga treba pohvaliti kada učini nešto dobro, posebno kada se to odnosi na novorođenče. Ako bebu nježno zagrli ili poljubi, pohvali dijete kako je pažljivo i koliko je dobar stariji brat ili sestra.

Ako ti pomogne oko mijenjanja pelena, također mu zahvali. Važno je da roditelji pohvale dijete i nevezano za bebu, da nekoliko puta u danu kažu djetetu da ga vole, ali i odvoje vrijeme samo za starije dijete. Pričanje priče prije spavanja bit će poseban događaj za starije dijete i njegovo vrijeme s roditeljem.

Ljubomora kod starije djece

Stvari postaju zamršenije kako djeca rastu, bez obzira koliko djece ima u obitelji i koje su dobi. Tada se roditelji trebaju boriti s ljubomorom svakog djeteta. Morin je dala nekoliko savjeta kako bi roditelji lakše prošli ovu fazu u dječjim životima.

Jednaka podjela odgovornosti - Iako se jedno dijete može ponašati kao nasilnik, a drugo kao žrtva (iako će se sljedeći put uloge vjerojatno zamijeniti), nemoj kriviti samo jedno dijete. Čak i ako je jedno od njih "započelo" svađu, jasno objasni djeci da "žrtva" ne mora pristati na svaku svađu na koju je pozvana.

Budi najbolja verzija sebe.

Priznavanje osjećaja ljubomore - Nemoj imati velike reakcije ako jedno dijete pokazuje ljubomoru prema drugom. Jednostavno priznaj djetetove osjećaje - "Normalno je ponekad osjećati ljubomoru", a možeš i pohvaliti dijete: "I ti radiš puno sjajnih stvari. Želiš li prošetati do parka? "

Izbjegavanje usporedbi - Jedno će dijete vjerojatno biti bolje iz matematike od drugog. Starije će dijete uvijek moći trčati brže od mlađeg djeteta (do jednog trenutka). Zato je važno da roditelji izbjegavaju usporedbu sposobnosti ili ponašanja. Objasni djeci da je važno da uspoređuje svoje uspjehe sa svojim prethodnim rezultatima, na primjer dijete je puno bolje u pisanju ili je postiglo puno veći broj golova u odnosu na prošlu godinu.

Izbjegavanje negativnih nadimaka - Ponekad može biti jako zabavno jedno dijete nazvati "kratkim", a najmlađe "prljavim", ali etiketiranje djece često može stvoriti ogorčenost i kasnije ljubomoru među braćom i sestrama.

Vrijeme za svako dijete - Puno se ogorčenosti može pojaviti zbog misli da roditelj voli više jedno dijete od drugoga. Zato je važno osigurati vrijeme za svako dijete, roditelj treba posvetiti određeno vrijeme za druženje sa svakim djetetom. Ne mora to biti ništa posebno, ali čitanje knjige ili gledanja filma dok mlađe dijete spava ili igranje s mlađim djetetom dok je starije u školi. Samo je važno da svako dijete zna da ima posebno mjesto u srcu svog roditelja.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.