Budi najbolja verzija sebe.

Je li normalno da beba ima prehladu za prehladom?

Mnogi roditelji napeti su i zabrinuti kad se beba razboli, odnosno ima prehladu koja donosi stalno začepljen nosić i poteškoće s disanjem, slabiji apetit i loše spavanje, temperaturu, kašalj i kihanje te druge tipične simptome

Pediatra misura la temperatura del bimbo
Budi najbolja verzija sebe.

. Razina zabrinutosti posebno raste kada su te prehlade česte, dolaze jedna za drugom i tek što se beba malo oporavila, "pokosi" je neki novi virus.

No liječnici će vam reće (ili neće reći, ali to znaju), da je normalno da beba svako toliko ima začepljen nosić, temperaturu i kašalj. Zdrave bebe i mala djeca u prosjeku boluju od gripe i prehlade 6 do 8 puta godišnje. Neke studije pokazuju da bebe mlađe od 2 godine mogu biti prehlađene i do 12 puta godišnje, odnosno jednom mjesečno. To je normalno i ne znači da vaša beba ima loš ili preslab imunološki sustav.

Bez obzira na "bapske" priče, bebe ne dobivaju prehladu zbog propuha, mokre kosice ili odjeće ili izlaganja hladnom zraku. U nekim zemljama, poput Hrvatske, sezona gripa i prehlada poklapa se s godišnjim dobom koje ima nešto niže temperature, odnosno zimom, ali nisu uzročno-posljedično povezane. Prehlade i gripe uzrokuju virusi. S obzirom da smo zimi više u zatvorenim prostorima koji se rjeđe provjetravaju, klice se lakše i brže šire među ljudima.

Budi najbolja verzija sebe.

Bebe lakše pobolijevaju zbog imunološkog sustava koji nije do kraja razvijen, odnosno imun na najčešće tipove virusa uzročnika prehlada (a ima ih preko 100 različitih tipova virusa). Imunološke stanice tek trebaju upoznati pojedine viruse i naučiti se boriti s njima i eliminirati ih iz organizma. Beba koja češće dolazi u kontakt s virusima (npr. u jaslicama ili preko starije braće), češće će biti bubana.

Većina prehlada prođe samo od sebe za maksimalno dva tjedna

Prehlada je zapravo infekcija respiratornog trakta. Bebe koje muči prehlada obično su mirnije, bezvoljne, slabije jedu i imaju povišenu temperaturu. Nosić im je stalno pun ili curi, a često se javlja i kašalj.

Virusi uzročnici prehlade obično se sami povlače za 7-10 dana i pedijatri ih obično ne smatraju opasnima za većinu beba. Zabrinuti se trebate i obavezno posjetiti pedijatra ukoliko beba pokazuje jedan ili više od sljedećih simptoma:

- visoka temperatura kod beba mlađih od dva mjeseca - temperatura viša od 38,9 C kod beba i male djece bilo koje dobi - bol u uhu - problemi s disanjem - izrazita bljedoća kože - netipična pospanost, letargija i/ili jaka iritabilnost - znakovi infekcije koji se ne povlače, odnosno temperatura koja traje duže od tri dana, kašalj koji se pogoršava i ostali simptomi koji se pogoršavaju umjesto da se stišavaju - potpuno odbijanje hrane i znakovi dehidracije

Budi najbolja verzija sebe.

Antibiotici neće ubrzati oporavak

S obzirom da su i prehlada i gripa uzrokovane virusima, na njih antibiotici ne djeluju i neće pomoći, niti će ubrzati proces oporavka. Antibiotici djeluju samo kod bakterijskih upala.

Liječnik će ih pripisati samo ako se bazična prehlada pogorša nekom dodatnom bakterijskom infekcijom.

Dobra obrana protiv virusa i bakterija kod beba svakako je dojenje. Antitijela iz majčina mlijeka pomažu bebi razviti otpornost na uzročnike prehlada.

Kad su bebe u pitanju, savjesni pedijatar će vam savjetovati da izbjegavati bilo kakve lijekove koji bi mogli još dodatno svojim nuspojavama oslabiti nježni bebin organizam.

Kako onda pomoći bebi?

U većini slučajeva neki posebni tretman liječenja nije potreban. Prehlađena beba treba puno odmora i sna, puno tekućine, pomoć oko čišćenja nosića kako bi lakše disala (fiziološkom otopinom), puno utjehe i ljubavi.

Ono što se nikako i nikada ne smije raditi je davati bebi mlađoj od godinu dana lijekove na vlastitu ruku i med zbog opasnosti od razvoja botulizma. U slučaju visoke temperature, samo pedijatar smije odrediti lijek, a obično su to paracetamol ili ibuprofen. Liječnik također propisuje dozu koju beba smije primiti s obzirom na svoju dob i težinu.

Najveći problem kod prehlade svakako je disanje. Bebe imaju sužene kanale i ne znaju same izbaciti sluz iz nosića. Pedijatri preporučuju koristiti kapi fiziološke otopine, morske vode ili hipertonične morske vode.

Beba će možda manje jesti kada je prehlađena, ali joj treba nuditi svaki obrok po rutini koja je već uspostavljena, a posebno mliječni obroci zbog sprječavanja dehidracije.

Prevencija

Svi odrasli koji dolaze u kontakt s bebom, ali i starija braća i seke, trebaju dobro oprati ruke. Virus se prenosi kapljičnim putem ili rukama ako se u njih prethodno kašljalo ili kihalo, odnosno ako su došle u dodir sa zaraženom slinom ili sluzi. Ako je netko u obitelji bolestan i ako to smatrate potrebnim, nabavite medicinske maskice za usta i perite ruke svaki put kada dodirujete bebu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2022. Sva prava pridržana.