Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Klice - izrazito zdrave, ukusne i bogate vitaminima tzv. "bebe biljke"

Obitelj Solina bavi se proizvodnjom i preradom klica. Iako većina Hrvata klice nikad nije jela, a ni vidjela, navike se polako mijenjaju, a super zdrave klice traže svoj put do kupaca i stola.

klice_solina
Budi najbolja verzija sebe.

Obitelj Solina bavi se proizvodnjom i preradom klica

Klice su tzv. bebe biljke, odnosno klice iz koje bi da im se dozvoli, izrasla cijela rotkvica, brokula ili djetelina. Klice su tek iznikle sjemenke raznih biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, najčešće u tami. One su lako probavljiva hrana bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i fitokemikalijama budući da su te tvari nužne kako bi isklijala biljka kasnije mogla dalje izrasti. Najčešće se jedu sirove, a okus im varira od blagih i nježnih do poprilično ljutih ili čak i lagano gorkih. Zbog toga se mogu kombinirati s raznim jelima pa, osim što su nutritivno dobre, mogu ukrasiti svaki tanjur.

Obitelj Brankice Soline ima najveći hrvatski pogon za pranje, centrifugiranje i pakiranje klica, koje se zatim upućuju na tržnice, velike trgovačke centre ili u restorane gdje su sve popularnije. Prije 10-tak godina započeli su sa sadnjom i proizvodnjom do tada na našem tržištu potpuno novih i nepoznatih proizvoda - i uspjeli. Hrvati su klice gledali jako sumnjičavo i nisu bili previše oduševljeni njihovom pojavom.

Uz klice ova poduzetna obitelj proizvodi i "baby leaf greens" odnosno mikrozelenje, mlade biljke raznog povrća s tek izraslim pravim listovima koje se za razliku od klica uzgaja u zemlji ili nekom drugom mediju. Ovi proizvodi u Americi su izrazito popularni, ali sve više i u našim restoranima.

Klice se najčešće jedu na salatu, može miješano i više vrsta, ali i miješano s drugim salatama te u sendvičima i uz razne namaze. Najbolje ih je jesti sirove jer sirove su najzdravije i ne gube pregršt zdravih svojstava. Mladi izdanci klica prepuni su vitamina i minerala i lakše su probavljivi od odrasle biljke.

Netko bi pomislio da se klice spremaju u kompliciranim jelima, no to uopće nije tako - izvrsno pašu i jednostavno se slažu u najobičniji sendvič, koji uz klice - jednostavno više nije toliko običan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.