Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako uštedjeti na računima za grijanje?

Sezona grijanja se zahuktala, a s njome i računi za grijanje koji u zimskom periodu postaju neizbježno visoki.

radijator_grijanje_pixabay
Budi najbolja verzija sebe.

Na niske temperature i vrijeme ne možemo utjecati, ali zato se možemo potruditi da nam u džepu ostane koja kuna više.

Kvalitetna izolacija kućanstva i održavanje optimalne temperature samo su neki od učinkovitih savjeta kojih bi se trebali pridržavati ukoliko ne želite da vam se digne kosa na glavi kad vidite račun za grijanje. Još nekoliko trikova bit će dovoljno da u vašem kućanstvu bude uvijek toplo, a da pritom za to ne izdvajate velike svote novaca, kojeg ionako nema nikad dovoljno.

  • Obložite vanjske zidove

Vanjski zidovi su hladni bez obzira kakvu izolaciju imali. Znatno ćete smanjiti gubitak toplinske energije ako zidove prekrijete slikama ili ogledalom. Čak i najobičniji plakat može postati dodatni zaštitni sloj i podići unutarnju temperature za oko jedan stupanj, a za četvrtinu smanjiti gubitak toplinske energije. Odličan izolator su i police s knjigama.

  • Razmjestite namještaj u kućanstvu

Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora topline. Ako je moguće, odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog zraka.

  • Vodite računa o roletama i zavjesama

Noću obavezno spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Ako se tijekom zimskog perioda pojavi sunce, rastvorite zastore na prozorima kako bi njegove zrake ušle unutra i zagrijale stakla na prozorima.

  • Prozračujte prostoriju

Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od deset minuta. Ispravno je dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore na dvije do tri minute što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da se pritom ne ohlade zidovi i podovi.Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  • Koristite ovlaživač zraka

Tijekom sezone grijanja, zrak je vrlo suh. Ukoliko koristitite ovlaživač zraka, temperature u kući će se činiti više.

  • Izolirajte pod

Postavljanjem tepiha znatno ćete smanjiti izdatke za grijanje jer on zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira jesu li na podu pločice, parket, laminat ili beton.

  • Postavite kvalitetnu izolaciju

Prije svega, za početak provjerite jesu li svi prozori i vrata dobro zatvoreni kako ne bi propuštali hladan vanjski zrak unutra jer gubici u toplini na takav način znatno povećavaju račun za grijanje. Ukoliko vam je stolarija dotrajala, a imate financijsku mogućnost, najidealnija opcija bila bi ugradnja PVC prozora i vrata koji jako dobro zadržavaju toplinu. Ako si ne možete priuštiti PVC stolariju, iskoristite izolacijske samoljepljive trake s kojima možete polijepiti cijeli okvir prozora i vrata kako bi zatvorili svaki postojeći otvor hladnoga zraka.

  • Održavajte optimalnu temperaturu

Jedan od najracionalnijih načina korištenja toplinske energije u stambenom prostoru jest održavanje optimalne temperature u vrijednosti od 20 stupnjeva. Važno je znati kako se u grijanim prostorijama za svaki stupanj više utroši 6 posto više energije, što ujedno znači i porast računa za grijanje. Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kipu” jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.