Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Istraživanje svijeta

'Terrible Twos': Kako smiriti prkos i tvrdoglavost kod male djece?

Kako se djeci bliži drugi rođendan počinje se činiti da svaki njihov odgovor pretvara u vrišteće "ne" - to je njihov put ili bolje rečeno autocesta

ben-white-lVCHfXn3VME-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

"Djeca ove dobi prolaze kroz velike razvojne promjene zbog kojih jako reagiraju, a to ne znači da nešto nije u redu s tvojim roditeljskim vještinama", objašnjava dr. Raches.

Image
Nije teško, ali je važno

Roditelji koji imaju uspješnu djecu imaju ove odgojne metode

Christine Raches, klinička psihologinja sa Sveučilišta Indiana Health, objašnjava zašto su djeca ove dobi toliko svojevoljna i što roditelji mogu učiniti kako bi ograničili borbu za moć. Kao što svaki roditelj zna, mala djeca mogu testirati strpljenje i odlučnost čak i onih najstabilnijih. Kako se djeci bliži drugi rođendan, počinje se činiti da svaki odgovor pretvara u glasno "ne" - to je njihov put ili bolje rečeno autocesta. No, ono što se čini kao tvrdoglavost i inat zapravo je sasvim normalno ponašanje.

shimmer fallback

Za početak, tvoje dijete sada shvaća da je osoba i uzbuđeno je što će eksperimentirati sa svojom novostečenom neovisnošću. "Ono što se čini kao prkos je zapravo samo djetetovo iskazivanje autonomnije odnosno pokušava shvatiti što može, a što ne", kaže dr. Raches za Rileychildrens.org. To nije loša stvar jer djeca uče kroz događaje i posljedice, ali i pokušaje i pogreške. No, borbe za moć koje se događaju mogu biti frustrirajuće za roditelje i djecu. Stvari se kompliciraju i zbog toga što su djeca ove dobi prirodno znatiželjna i žele istraživati. Također, ne shvaćaju da im nedostaju fizičke i kognitivne vještine da rade sve što žele. Stoga kada roditelji zbog jasnih razloga moraju reći "ne" postoji velika šansa da se oduprijeti.

Kako sačuvati svoj autoritet (i zdrav razum), a da opet ne ugušiš djetetovu neovisnost? Dr. Raches nudi ove savjete:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Odaberi svoje bitke

Ako ti dijete pokuša prkositi u prilično trivijalnoj situaciji, čak može biti korisno da ga pustiš da radi što želi. "Ako inzistira da se samo odijeva, možeš mu to dopustiti vikendom kada imaš više slobodnog vremena", predlaže dr. Raches. Tako će dijete osjećati da ima kontrolu za kojom žudi. Ponuda izbora, na primjer mahune ili grašak za večeru, također može pomoći u zadovoljavanju djetetove potrebe da samo donosi odluke. Međutim, nemoj nuditi više od dvije opcije, sve više od toga može kod djeteta izazvati previše osjećaja.

shimmer fallback

Izbjegavaj često 'ne'

Sva djeca moraju čuti riječ "ne", ali ako je stalno koristiš onda dijete može postati još prkosnije. "Umjesto da kažeš 'nemoj trčati' mogla bi reći 'bolje je da hodaš' što je pozitivnija interakcija", kaže dr. Raches. Potraži prilike da pohvališ svoje dijete i za dobro ponašanje kako mu se ne bi činilo da je uvijek disciplinirano ili kažnjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Upoznaj djetetove okidače

Na primjer, ako se uvijek svađa s tobom kada mora sjesti u autosjedalicu, možeš biti spremna i onda mu skrenuti pažnju ili situaciju učiniti zabavnom. "Objasni mu da nakon što se zakopča u sjedalu, može uzeti svoj tablet ili knjigu, ili ćeš mu puštati glazbu koja mu se sviđa", predlaže dr. Raches."No, ako se i dalje opire, onda nemoj nastaviti pregovarati (posebno u situaciji o kojoj se ne može pregovarati kao što je ova) nego jednostavno reci: 'Nećemo ništa raditi dok ne sjedneš u autosjedalicu", kaže ona.

shimmer fallback

Nemoj posustati

Primamljivo je popustiti pred djetetovim zahtjevima kada vrišti (pogotovo ako ste javnosti), ali ključno je ostati pri svome. "Kada popustiš, dijete će naučiti da mu bijes donosi točno ono što želi", kaže dr. Raches. Ako ste u javnosti onda odvedi dijete u prostor gdje neće smetati drugima i pričekaj dok se ne smiri ili otiđite.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.