Kako se nositi s postporođajnom depresijom?

Najvažnije je zatražiti pomoć - bližnjih, ali i stručnih osoba ako je potrebno

Razdoblje nakon rođenja djeteta može biti vrlo teško, a gotovo se 90 posto žena susreće s tugom, umorom i zabrinutošću nakon poroda jer bebe iziskuju veliku pažnju, osobito ako je riječ o prvom djetetu, pa su takve emocije posve opravdane.

Ipak, valja razlikovati taj tzv. 'baby blues' od postporođajne depresije koja je mnogo ozbiljnije stanje. Uz nju su povezane emocije kao što su tegoba i anksioznost, a ponekad situacija može biti toliko ozbiljna da žena nije u stanju brinuti za sebe niti za druge.

Postoporođajna depresija najčešće se javlja u prvih mjesec dana nakon poroda, a u većini slučajeva simptomi prođu nakon nekoliko tjedana. U takvim je situacijama nužna pomoć bližnjih, a ako se simptomi pogoršavaju potrebno je zatražiti stručnu pomoć.  

Neki od simptoma koji ukazuju na postporođajnu depresiju su loše raspoloženje, česte promjene raspoloženja, sjetnost, želja za plakanjem, zbunjenost, beznadnost, umor i nedostatak energije. Mnoge se žene u takvim situacijama preispituju jesu li spremne za bebu i boje se da neće biti dobar roditelj.

Osjetiš li neke od takvih simptoma, nemoj ih ignorirati već zatraži pomoć bližnjih osoba - partnera, mame, prijateljica ili liječnika.

Postoje i određeni prirodni načini i koraci koje možeš poduzeti tijekom tog teškog razdoblja koji će ti pomoći da se nosiš s novom ulogom majke te da simptomi što prije prođu.

Zdravo se hrani

Kad su u pitanju anksioznost i postporođajna depresija, uloga zdrave prehrane često je zanemarena. Trudnoća i porod iscrpljuju tijelo pa je potrebno nadoknaditi sve te izgubljene hranjive tvari. S obzirom na to da teško da ćeš uz malu bebu imati vremena za kuhanje zdravih obroka, najbolje je potražiti pomoć - partnera, mame ili čak i osobnog kuhara. Koliko god da je situacija teška, nemoj zanemarivati sebe i nastoj se hraniti što zdravije. Jedi redovno, puno voća i povrća te cjelovitih žitarica. Osiguraš li svom tijelu sve potrebne nutrijente, manje su šanse da ćeš pasti u depresiju.

Naspavaj se

Uz malu bebu je teško dobro spavati, osobito ako se dijete često budi tijekom noći. Ipak, da bi se dobro osjećala, kvalitetan san je nužan. Ako se ne možeš naspavati tijekom noći, zamoli partnera ili mamu da ti tijekom dana pričuvaju bebu kako bi se ti odmorila. I sat vremena kvalitetnog sna može biti od velikog značaja.

Zatraži što ti je potrebno

Teško je biti mama stoga se nemoj sramiti zatražiti pomoć ako osjetiš da ti je ona potrebna i da ne možeš sve sama. Mi žene često imamo sklonost žrtvovati sebe radi drugih, što nije uvijek najpametnije rješenje. Osoba kojoj si najpotrebnija je tvoja beba. Ako si ti u redu i tvoja će beba biti u redu. Tvoje su potrebe bitne stoga ih nemoj zanemarivati i zamoli za pomoć. Najvažnije da imaš nekoga kraj sebe u prvih 12 tjedana nakon poroda. Ako je potrebno, angažiraj kućnu pomoćnicu ili bilo koga tko će ti pomagati sve dok svoj život ponovno ne dovedeš u red. I nemoj ni u kom slučaju zbog toga osjećati grižnju savjesti.

Razmisli o porodu

Donošenje djeteta na svijet je epsko i pomalo psihodelično iskustvo koje mogu razumjeti samo one žene koje su kroz to prošle. Ponekad to iskustvo može biti traumatično, no nemoj potiskivati emocije. Izbaci iz sebe sve što te muči. Ispričaj svoju priču - partneru, prijateljicama, drugim mamama.... To će ti olakšati misli i pomoći ti da bolje procesuiraš cijelo to iskustvo kroz koje si prošla.

Prihvati svoje emocije

Bez obzira na to kako se osjećaš nakon poroda, moraš naučiti prihvatiti sve svoje emocije - i dobre i loše. Jako voliš svoju bebu? To je super. Ipak, u pojedinim trenucima možda žališ zbog odluka koje su te dovele do situacije u kojoj se trenutno nalaziš. Nemoj se osjećati loše zbog toga. Nauči prihvatiti tu svoju ambivalentnost, pomiješane i zbunjujuće emocije. Ne moraš glumiti da si savršena ili jako sretna sko nisi. Ako si tužna, ogorčena, nesigurna, znaj da je sve to normalno i daj sebi dopuštenje da osjetiš sve te emocije. To te ne čini lošom mamom.

Odbaci krivnju

Jedan od osjećaja s kojim se suočavaju mnoge mame diljem svijeta je krivnja. Mnoge osjećaju krivnju zbog  odlaska na posao, frizeru, sati provedenih u kupaonici, umjesto da to vrijeme provode sa svojom djecom. U principu, mnoge se majke osjećaju krivima u bilo kojem trenutku kada se ne žrtvuju za svoju obitelj Zbog svog zdravog razuma i zbog uspona svih žena u svijetu - odbaci tu krivnju jer ona uistinu nema smisla. Zaslužuješ biti sretna i ispunjavati svoje potrebe kako bi se osjećala dobro. I definitivno si zaslužila odmor kada osjetiš da si umorna i da ti je dosta svega.

Vjeruj svojoj intuiciji

Kad je u pitanju briga o djetetu, osobito o maloj bebi, dobro je educirati se i pitati za savjet liječnike te one koji već imaju iskustva. Ipak, postoje situacije u kojima sve to treba zanemariti i jednostavno vjerovati vlastitoj intuiciji jer svaka mama zna što je najbolje za njezinu bebu.

Prihvati svoje tijelo

Prilikom trudnoće i nakon poroda, žensko se tijelo mijenja. I to je sasvim normalno. No mediji i ostatak svijeta nameće nam taj ideal savršenstva prema kojem bi svaka žena trebala izgledati mršavo, lijepo i dotjerano u svakom trenutku. A to je nemoguće. Nemoj vršiti pritisak na samu sebe niti na svoje tijelo i daj si neko vrijeme da se prilagodiš novom načinu života.

Ako je potrebno, potraži stručnu pomoć

 Osjećaš li se i dalje depresivno, a poduzela si sve što je u tvojoj moći, zatraži stručnu pomoć. Mnoge se žene suočavaju s postporođajnom depresijom i u tome nema ništa loše. Bolje da porazgovaraš sa psihoterapeutom, nego da potiskuješ emocije u sebi. Tvoje je psihičko zdravlje u stanju nakon porođaja vrlo važno, ali ujedno i jako osjetljivo stoga se nemoj sramiti otići kod nekoga tko ti može pomoći.


Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.