Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako reći zbogom dudi?

U kojoj dobi odviknuti dijete od dude?

Kako reći zbogom dudi?
Budi najbolja verzija sebe.

Odgovor na pitanje iz naslova očekujemo na forumu od naših čitateljica. Naime, iskustvo svakog roditelja je posebno i drugačije kad su dude varalice u pitanju. Neka djeca bezbolno prođu odvikavanje od dude, jednostavno ju bace ili prihvate ono što im kažu roditelji zašto duda više nije dobra. Druga djeca ne mogu bez dude ni u trećoj godini života, obično ju u toj dobi trebaju  samo pred spavanje a tijekom dana nemaju za njom potrebu, dude se ni ne sjete. No, ako ju ne dobiju kada zatraže, tada nije lako ni djetetu ni mami ili tati, jer to odvikavanje ipak ne prođe bez suza. Ima i djece koja se od dude jednostavno ne odvajaju, to dakako roditelje baca u očaj, pogotovo kada se radi o djetetu koje je starije od dvije godine i koje ne želi napustiti svoju „najbolju prijateljicu“.

Ovisnost o dudi zna zaista prerasti u problem, neke mame znaju reći da im dijete niti priča niti jede, nego samo ima dudu u ustima. Nije dakako baš tako, ali nije ni daleko od istine. Nemojmo zaboraviti ni da neka djeca nikad dudu nisu imala niti htjela, bez obzira što su im je roditelji znali ponuditi kao utjehu ako je dijete bilo bolesno, ili su ga mučili dojenački grčevi, a što obično i jesu najčešće situacije kada roditelji posegnu za dudom varalicom.

U kojoj dobi odviknuti dijete od dude?

Na rastanak s dudom ne bi trebalo baš čekati da dijete navrši tri godine, krene u jaslice ili vrtić, jer to podrazumijeva ipak duži period korištenja dude i navikavanje na nju. Često se odvajanje od dude zna protegnuti na mjesece, čak i na godinu, a svaki pokušaj popraćen je dječjim plačem, moljakanjem i vrištanjem na što roditelji na kraju popuste. Što više vremena prolazi, dude se sve teže riješiti. Pokušajte dijete odviknuti od dude između četvrtog i šestog mjeseca, kada i prestaju kolike, a nagon za sisanjem slabi, jer polako dolazi vrijeme za upoznavanje kašica. Pokušajte ograničiti vrijeme korištenja dude, primjerice, samo za spavanje ili utjehu.Razdoblje kada ćete dijete odviknuti od dude birate isključivo sami i u tome morate biti odlučni i ustrajni. Prije svega tijekom perioda odvikavanja od dude druge promjene u djetetovom životu mogu vam otežati situaciju (odvikavanje od drugih stvari, privikavanje na vrtić, preseljenje i sl.).U ovakvoj situaciji djetetu ne smijete lagati ni obećavati nešto što ne možete ispuniti. Odvikavanje mora biti u dogovoru s drugim roditeljem koji će također biti ustrajan i podržavati  odluku o napuštanju dude.

Do prvog rođendana bez dude

Dijete koje prihvati dudu teško se od nje odvoji. Sisanje zadovoljava najprije potrebu za hranom, ali je također i način kojim dijete ublaži osjećaj samoće i straha.Duda smiruje dijete u onim trenucima kad mama nije kraj njega. Pomaže mu i kada niču zubi i probijaju otečene i crvene desni, što djetetu nije ugodno. Kad god odvikavanje od dude bilo, u prvoj ili drugoj ili trećoj godini djetetova života, osnovno je pravilo da se ne služite silom ili kaznom kako bi dijete napustilo dudu. Također, jako je važno da bez obzira na suze i ljutnju, budete uporni. Koju god metodu izabrali vaše će dijete vjerojatno par dana plakati za dudom i moliti vas da mu je vratite, no, na kraju će se prilagoditi. Budite strpljivi, jer će se na kraju trud isplatiti tako što će dijete baciti dudu zauvijek. Za zbogom dudi nudimo nekoliko savjeta, različita su iskustva i vjerujemo da jedna od metoda mora „upaliti“ .Najpouzdanija je ona najradikalnija: a to je odluka da od sutra dude više nema. I gotovo. No, ako popustite i  već prekosutra vratite dudu u igru, onda morate pokušati s nekim drugim načinom.

Ograničite vrijeme s dudom

Odvikavanje možete započeti na način da dijete može dobiti dudu samo u nekim trenucima dana kada mu treba utjeha. Dakle, ne kad je zauzeto igrom, već eventualno za vrijeme dnevnog spavanja ili večernjeg uspavljivanja.Kad dijete ne koristi dudu, neka mu ne bude pred očima, a osobito nek ne visi spremna na lančiću za dudu. Dozvolite djetetu da koristi dudu samo na kratko i kad smatrate da mu zaista treba.Postepeno smanjite učestalost i vrijeme korištenja dude. Odredite koje će vrijeme u danu vaše dijete moći provesti s dudom te ga pokušajte ograničiti samo na vrijeme spavanja i samog uspavljivanja. Kada se dijete jednom prilagodi tom novom režimu, krenite na uspavljivanje bez dude.

 Uključite dijete u odvikavanje

Recite starijem djetetu da se treba odreći dude da ju poklonite mlađem, iako ou vjerojatno nećete učiniti, ali poanta je da se samo odrekne dude. Mijenjajte dudu za novu igračku, ali kada je zamjena jednom obavljena, dijete treba shvatiti da nema povratka. Potaknite dijete da ju samo baci u smeće i tako shvati da je duda otišla zauvijek.

Knjige i priče o odlasku dude

Ako je dijete malo starije, možete zajedno čitati prigodnu literaturu pomoću koje ćete ga psihički pripremiti na rastanak od dude. Postoje i crtići i slikovnice namijenjeni upravo tom problemu, primjerice, kako je medo bacio dudu i slično.  Čitajte djetetu te priče. Kroz priče i razgovore potičite ga da odluči ostaviti dudu.

Nagrada

Kažite djetetu da ako se odrekne dude na određeno vrijeme, ali mora biti u pitanju barem jedan dan ili više, dobit će nagradu. I potrudite se da nagrada bude vrijedna te žrtve. Ili odvedite dijete zajedno s dudom u dućan s igračkama i dozvolite mu da si samo izabere novu igračku ili plišanu životinju koja će služiti kao zamjena za dudu. Na blagajni "platite" igračku dudom. Mnogi prodavači u dućanima s igračkama već imaju iskustva s ovakvom metodom i voljni su se pretvarati zajedno s vama.

Foto: © Connor Evans - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.