Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako prestati vikati na djecu?

Često vikanje na djecu može biti kontraproduktivno. Saznajte na koji način će vas čuti i bez podizanja glasa…

Kako prestati vikati na djecu?
Budi najbolja verzija sebe.

Odgoj djece vjerojatno je jedan od najtežih životnih poslova svakog roditelja. Njihovo discipliniranje tako zna biti jedan od najvećih izazova, pa se povišeni tonovi i često vikanje katkad čine kao jedini način da netko čuje ono što govorite.

Nažalost, kod mnogih roditelja vikanje postane dio svakodnevnog komuniciranja s djecom, što na kraju postaje kontraproduktivno, pa tako nitko više na to ni ne reagira ili djeca isto počinju sve više upotrebljavati taj način komuniciranja.

Kako biste smanjili vikanje na djecu na minimum, pa čak možda i prestali, evo nekoliko zanimljivih trikova koje možete pokušati primijeniti.

Umjesto vikanja, šapćite
Da, vjerojatno zvuči suludo, jer ako vas nitko ne sluša kada vičete, kako će vas slušati dok šapćete? No, ne biste bili jedini koji biste primijenili tu zanimljivu metodologiju. Naime, riječ je o psihološkoj metodi koja bi mogla funkcionirati. Mnoge se majke kunu da kada su počele šaptati, svi su utihnuli i slušali što imaju za reći. Nikad se ne zna, vrijedi pokušati.

Analizirajte probleme
Kada se iznova uhvatite da po stoti puta morate opominjati (vikati) na djecu za istu stvar u istim ili sličnim situacijama, možda biste trebali pogledati i analizirati sebe i gdje vi griješite ili gdje biste mogli uvesti određene promjene u rutini. Ako spriječite probleme prije njihovog nastajanja, nećete ni morati vikati.

Uči u oči
Spustite se na djetetovu visinu i gledajte se oči u oči. Osim što ćete imati njegovu pozornost, vikanje će mnogo teže dolaziti u obzir, jer u suprotnom ćete to raditi u njegovo lice. Tako ćete na neki način spriječiti sebe da povisujete glas. Djetetu možete za bolju pozornost dotaknuti lice, pa ćete time imati njegovu nepodijeljenu pozornost.

Brinite se o sebi
Vjerujemo da ste to čuli već mnogo puta, no katkad je zaista teško pronaći vrijeme samo za sebe i svoje potrebe. No, bez vašeg zadovoljstva ni djeca neće biti zadovoljna. Nemojte miješati roditeljsku brigu i požrtvovnost s uskraćivanjem vaših osobnih potreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.