Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Savjeti zlata vrijedni

Kako pomoći djetetu da se odvikne od dude varalice?

Duda varalica slatka je djetetu baš kao što je tebi slatka čokolada. Nije lako odviknuti se, no ipak postoje metode koje djeluju

Djevojčica s dudom
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Oko dude varalice lome se koplja neprestano. Roditelji su uvijek u dilemi treba li ili ne, dati dudu djetetu jer se ono vrlo lako navikne na nju i teško ga je od dude odvojiti kada za to dođe vrijeme.

Image
Reci ne vikanju

Dijete se odjednom 'loše' ponaša? Provjeri kako razgovaraš s njim

Duda varalica ima nekoliko prednosti, no isto tako i nedostataka. Prednosti dude varalice su te da smiruje dijete, pruža mu utjehu kada mama nije u blizini (kao što mu to inače čini sisanje) i masira mu desni kada niču zubići.

shimmer fallback

S druge strane, dudu varalicu nerijetko se krivi za zube koji rastu na van te deformaciju nepca. Zbog toga treba obratiti pozornost na anatomiju i kvalitetu dude varalice te vremenski period u kojem ju beba koristi, odnosno na vrijeme dijete odviknuti od dude varalice.

Preporučuje se to učiniti do maksimalno treće godine djetetova života. U nastavku ti otkrivamo nekoliko trikova koji će ti pomoći odviknuti dijete od dude varalice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Složno u akciju

Kada odlučite da je vrijeme da dijete ostavi dudu, krenite složno u tu misiju. Vrlo je bitno da cijela obitelj sudjeluje u odvikavanju od dude. Napor neće uroditi plodom ukoliko mama i tata odvikavaju dijete od dude varalice, a baka ili stariji brat mu je potajice daju. Dijete će dobivati zbunjujuće informacije i to će ga uznemiravati pa će još više tražiti dudu.

shimmer fallback

Skloni je s vidljivog mjesta

Napravi generalnu čistku i sve dude makni kako ih dijete ne bi vidjelo. Čim je vidi, htjet će ju staviti u usta. No, nemoj ih još bacati. Ili barem jednu ostavi. Pokaži djetetu da je duda na sigurnom i odredite vrijeme u danu kada će ju dobiti ili mu je daj samo kada je stvarno krizno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Pravo vrijeme

Nemoj danas ujutro odlučiti da ćeš popodne krenuti u akciju odvikavanja svog djeteta od dude. Pronađi vrijeme koje najviše odgovara njemu, kada je zaokupljeno nekom igračkom ili igrom i kada si ti kod kuće. Odeš li na posao, a pritom mu i dudu uzmeš, neće biti dobro. Osim toga, obrati pažnju na to kada i koliko dijete koristi dudu varalicu, treba li mu zaista ili je drži u ustima iz navike. Pobrini se da se dijete u periodu odvikavanja osjeća sigurno i da vam se nigdje ne žuri.

shimmer fallback

Razgovaraj s djetetom

I u najmlađim danima razgovor je vrlo bitan. Objasni djetetu da je već dovoljno veliko da ostavi dudu te mu kaži kako su to već učinili njegovi vršnjaci (pravi ili imaginarni). Pokaži mu i kako njegov omiljeni medo više ne koristi dudu, a medi, naravno pred djetetom, kaži da će i ono uskoro isto učiniti.

shimmer fallback

Daj mu izbor

Jedan od najboljih načina odgoja je davanje razumnog izbora mališanu. U ovom slučaju to bi bilo ograničeno vrijeme i mjesto korištenja dude. "Želiš li dudu, ona je u tvojoj sobi i samo ju tamo smiješ koristiti. Duda živi u sobi", posluži se otprilike ovakvom rečenicom i dijete će automatski manje koristiti dudu jer neće htjeti boraviti samo u sobi. S vremenom će zaboraviti na nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Ne zaboravi nagraditi ga

Ne zaboravi da odvikavanje od dude nije ni malo lagano za dijete (sjeti se samo sebe kada se pokušavaš odviknuti od slatkoga) i da zaslužuje nagradu. Pripremi naljepnice ili kartončiće za svaki dan u kojem dijete nije tražilo dudu i daj mu ih kao nagradu. Zadovoljstvo je najbolja motivacija, a dijete će biti sretno kada vidi da je zaslužilo nagradu.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.