Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako odviknuti bebu od dude?

Postoji nekoliko metoda koje mogu vama i djetetu pomoći da se odvikne od korištenja dude zauvijek

Kako odviknuti bebu od dude?
Budi najbolja verzija sebe.

Velik broj roditelja ima problema s odvikavanjem djeteta od dude, a ponekad ni dijete ali ni roditelji nisu spremni za taj korak. 

Naime, roditelji često nemaju srca samo uzeti djetetu dudu te tako riješiti problem. Zbog toga se odvikavanje od dude može razvući na mjesece, a ponekad i potrajati godinu dana. Što više vremena prolazi, postaje sve teže djetetu oduzeti dudu i upravo je zato što prije važno odviknuti dijete od te loše navike. 

Svakako prilikom odvikavanja od dude izbjegavajte omalovažavanje i ponižavanje djeteta i nemojte početi s odvikavanjem ako dijete čeka neki novi stres, poput prinove u obitelji, preseljenja, promjene dadilje, kretanja u vrtić i slično. Morate biti spremni na ljutnju i plač, ali ne smijete izgubiti živce i popustiti.  

Postoji nekoliko metoda koje mogu vama i djetetu pomoći da se odvikne od korištenja dude zauvijek, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da to što lakše napravite:

Bolje prije nego kasnije

Što prije djetetu uzmete dudu, to će se ono lakše od nje odvići. Vrijedi i obrnuto. Što dulje budete čekali, djetetu će biti sve teže oprostiti se s dudom. Nakon što dijete navrši godinu dana, slobodno mu možete uzeti dudu. 

Dajte dudu drugoj bebi

Ako poznajete nekoga tko ima malu bebu, to je odlična prilika da se riješite dude. Objasnite svom djetetu kako njima treba duda za njihovu bebu i neka dijete zajedno s vama odnese dudu. Ova metoda ne prolazi kod svih klinaca, kod nekih će upaliti, kod drugih ne, no svakako vrijedi pokušati. 

Jednostavno uništite dudu

Iako ovaj način možda i nije jedan od najboljih, isplati se probati ako ništa drugo ne upali. Kad dijete ne koristi dudu, uzmite je i izrežite. Potom pokušajte objasniti djetetu kako je duda strgana i da je treba baciti u smeće. Dijete bi ubrzo trebalo zaboraviti na dudu. 

Napravite rupicu na dudi

U ovom slučaju cilj vam je onemogućiti sisanje dude. Napravite malu rupu na vrhu  dude ograničavajući tako djetetu zadovoljstvo dudanja. Ono jednostavno neće biti jednako i to može potaknuti dijete da prestane koristiti dudu. 

Nagradite dijete

Obećate li svom djetetu određenu nagradu, mogli biste ga potaknuti da se samo odluči odreći dude. 

Bacite dudu

Mislite li da vam spomenute metode neće pomoći, onda jednostavno uzmite dudu i bacite je u smeće. Možete reći djetetu da ju je odnio pas ii da je jednostavno nestala. Vaše će dijete prvih nekoliko dana vjerojatno plakati i moliti vas da mu je vratite, no s vremenom će se prilagoditi na život bez dude. Riječ je najradikalnijoj, ali i ujedno najučinkovitijoj metodi. 

Najbolje je da odaberete jednu od navedenih metoda ili da pronađete neku svoju koja će biti jednako učinkovita. Vrlo je važno da je se pridržavate i da ne odustajete, bez obzira na to koliko dijete plakalo ili vas molilo da mu vratite dudu. Imajte na umu da je to za djetetovo dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.